Doctor Who: The Last Voyage av Dan Abnett og The Day of the Troll av Simon Messingham

Denne gangen velger jeg å kjøre to anmeldelser i samme post. Hvorfor? Fordi denne gangen handler det om to relativt korte lydbøker. Både The Last Voyage og The Day of the Troll er skrevet ekslusivt til lydbok og varer ca to og en halv time hver. Begge er lest av tidligere Doctor Who-skuespiller David Tennant. Og for å gjøre det enkelt for de som aldri har hørt om Doctor Who, så linker jeg til denne posten jeg har skrevet om serien før!

The Last Voyage av Dan Abnett

Forlag: BBC Audiobooks
Utgitt: 2010
Spilletid: 2 t 30 min
ISBN: 9781408409404

****
Om boka: The Tardis materialises on board the maiden voyage of a pioneering space cruiser, travelling from Earth to the planet Eternity. The Doctor has just started exploring the huge, hi-tech Interstitial Transportation Vehicle when there is a loud bang, a massive jolt and a flash of light. Shortly afterwards, he discovers that nearly all the passengers and crew have disappeared. Unless the Doctor and flight attendant Sugar MacAuley can take control and steer the ship, they could crash land – or keep slipping through space forever. And as if that wasn’t enough, something awful awaits them on Eternity…
****

Dette er den aller første lydboka jeg har hørt i bokserien om Doctor Who, likeledes er det den første BBC-produserte lydboka. Amazon tilbyr denne serien til en relativt billig penge (fra ca 30 kr og oppover), så jeg slo til. Jeg ble nysgjerrig på hvordan David Tennant er å høre på. Og han er flink! Jeg lurte litt på om han kom til å lese med sin egentlige, skotske aksent, eller om han kom til å lese med aksenten han brukte da han var doktoren. Han leser på skotsk, men gir replikkene til doktoren den samme aksenten vi finner i serien, i tillegg til at han deler ut forskjellige aksenter til diverse bikarakterer. Totalt sett blir det veldig levende, og tidvis morsomt. I tillegg digger jeg lydeffektene som ligger i bakgrunnen. Det høres ut som vi står ombord i et skip, maskineriet brummer litt, og vi hører litt sånn typiske science fiction (spesielt Doctor Who)-lyder. Setter virkelig stemningen.

Altså er både settingen og oppleseren så godt som perfekte for en god opplevelse. En kan vel også si at bokens oppbygning minner om en typisk dobbelt-episode av de vi finner i serien. Boka er fordelt på to CD-er, og den første avslutter med en cliffhanger (se for dere Tennant-doktoren rope «RUUUUUUN!!!!»). Begge CD-ene innledes og avsluttes med den meget gjenkjennelige Doctor Who-sangen. Men, tross fin-fin teknikk, holder historien mål?

Det synes jeg! Dette er en av de bøkene jeg klarer å se for meg som en faktisk episode (det er det ikke alltid jeg opplever med disse bøkene). Jeg ser for meg Tennant som doktoren der han løper rundt litt vill i blikket, der han henger seg opp i detaljer, eller der han sier «I’m so, so sorry» når noe går eller har gått forferdelig galt. Boka er altså tro til Tennants tolkning av den populære, utenomjordiske helten. Plottet funker godt, og stadige hendelser driver handlingen fremover.

The Day of the Troll av Simon Messingham

Forlag: BBC Audiobooks
Utgitt: 2009
Spilletid: 2 t 20 min
ISBN: 9781408409398

****
Om boka: When the Doctor arrives on Earth in the far future, he is horrified to find the planet beset by famine and starvation. England is a barren wasteland, and scientists are desperately seeding the ground to make the crops grow again. But now it seems that something even worse is happening. Karl Baring, the owner of research facility the Grange, has been snatched away in the middle of the night. His sister Katy was with him when he vanished, but is now in catatonic shock – so it is up to the Doctor, with the help of the scientists at The Grange, to investigate. What is lurking under the old bridge, and why is it preying on people? The Doctor must find out, before it strikes again…
****

I likhet med The Last Voyage er denne også veldig gjennomført når det kommer til settingen. Det er dog langt mer dominerende og flere lydeffekter, selvsagt fordi settingen er noe helt annet enn i den førstnevnte boka, som foregikk på et skip. Her er det snakk om store, knirkende hus, mørke skoger og, som tittelen antyder, troll. Igjen synes jeg Tennant viser en god evne til å gjøre historien levende med stemmen sin. Hele forskerteamet han jobber med har fått forskjellige stemmer og aksenter, og man kjenner nesten ikke igjen oppleseren. Oppbyggingen er også den samme, boka er fordelt på to CD-er, med en cliffhanger som avslutter den første.

Jeg var vel ikke like fornøyd med plottet i denne boka. Det virket ganske forutsigbart, og ikke noe man ikke allerede forventer som Doctor Who-fan. Ingenting av det som skjer er spesielt overraskende. Du har en overraskende og uforklarlig hendelse, et forskerteam som får hjelp av the Doctor, og en trangsynt, litt ondskapsfull sjef som ikke skjønner at det er alvor. I tillegg har du det perspektivet du alltid finner i Doctor Who, om at vår oppfattelse av «godt» og «ondt» ikke holder mål (og det er forøvrig en fin, liten moral spør du meg!) Karakterene blir noe stereotypiske, og jeg lot meg ikke helt rive med. Jeg ville dessuten ha endret tittelen fra Day of the Troll til Under the Bridge.

Men bortkastet tid? Nei, synes ikke det. Engasjementet til oppleseren og den gjennomførte lydtekniske delen gjør hele greia mer spennende enn det egentlig er. Og jeg fikk fryktelig mye husvask unnagjort over disse ca 5 timene med Doctor Who på lydbok! 😛

Advertisements

2 Responses to “Doctor Who: The Last Voyage av Dan Abnett og The Day of the Troll av Simon Messingham”


  1. 1 Oda februar 6, 2011, kl. 20:38

    Jeg har alltid vært veldig skeptisk til bøker skrevet ut fra tv-serier og filmer, men dette hørtes jo ikke så ille ut. Og særlig når det er David Tennant som leser. Som DW-fan er det kanskje verdt å sjekke ut. Fin anmeldelse!

    • 2 Julie februar 6, 2011, kl. 21:00

      Som jeg nevner i den posten jeg skrev om Doctor Who, er det veldig varierende kvalitet på disse bøkene. Noen av dem er kjempebra, andre er litt mer sånn «meh…». Er du uheldig snubler du over en av dem som ikke er så veldig bra, men det er absolutt gode opplevelser å hente i disse bøkene. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 284,686 hits

Instagram

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: