Fragments – Marilyn Monroe, Stanley Buchthal, Bernard Comment

Sjanger: Dikt/biografi/fakta
Først utgitt: 2010
Forlag: Harper Collins
Format: Innbundet
Sider: 239
ISBN: 9780007395347

****
Fritt oversatt beskrivelse: Gjennom en serie upubliserte brev og dagbøker, i tillegg til noen sjeldne fotografier, tar Fragments en titt på livet og sjelen til ikonet Marilyn Monroe. Dette er et unikt innblikk i de private tanker og refleksjoner til en Hollywoods lyseste og mest tragiske stjerner.
****

Man tror gjerne man vet alt om Marilyn Monroe. Hun er så stor – så kjent – at hun ses på som et ikon før hun ses på som menneske. Hun ses ofte på som en dum blondine, og blir ofte feilsitert og brukt på en litt ufin måte i sammenhenger der hun fremstilles som dum. Mange ser kanskje for seg karakteren hennes i Gentlemen prefer blondes, og det er jo ingen tvil om at hun var flink til å spille slike roller. Men var det virkeligheten? Nei.

Monroe i kostyme fra filmen "Gentlemen prefer blondes", med hendene fulle av diamanter og edelstener - i rollen som det vi nok i dag vil kalle en typisk 'gold digger'

Marilyn Monroe, hvis virkelige navn var Norma Jeane, var en belest kvinne. I sin private samling på rundt 400 bøker hadde hun en rekke forskjellige titler, bl.a: Madame Bovary av Flaubert, The Fall av Camus, A Farewell to Arms og The Sun also Rises av Hemmingway, samt Tortilla Flat og Once there was a War av Steinbeck. Men en kan vel kanskje si at det at hun leste bøker ikke passet til imaget hennes. Media ville ikke ha en klok, belest og melankolsk kvinne i Marilyn, de ville helst ha en sprudlende, vimsete og litt dum blondine som alltid smiler og sender slengkyss til kameraene.

Uavhengig av hva media vil ha, og hva vi husker henne som nå, så var hun et menneske. Og det er altså dette denne boka prøver å få frem. Tittelen Fragments er meget passende, for det er nettopp det du får ut av denne boka: en rekke fragmenter – en brøkdel av hennes fulle liv. Hun skrev mye for å sortere tankene sine, og det er altså noe av dette som har havnet i denne boka.

Fear of giving me the lines new
maybe won’t be able to learn them
maybe I’ll make mistakes
people will either think I’m no good or
laugh or belittle me or think I can’t act.
Women looked stern and critical –
unfriendly and cold in general
afraid director won’t think I’m any good.
remembering when I couldn’t do a god
damn thing.
then trying to build myself up with the
fact that I have done things right that
were even good and have had moments
that were excellent but the bad is heavier
to carry around and feel have no confidence
depressed mad

Tekstene hennes tegner et ganske annet bilde av en kvinne en kanskje helst ville tro var proppfull av glede og selvtillit. En av hennes største redsler var å skuffe andre mennesker, dette skriver hun stadig. Hun var spesielt redd for at ektemannen Arthur Miller skulle bli skuffet, og sorgen var stor da hun fant en av notatbøkene hans liggende åpen og med antydninger til at han var skuffet over hvordan hun oppførte seg i sosiale sammenhenger og så videre.

I guess I have always been
deeply terrified to really be someone’s
wife
since I know from life
one cannot love another,
ever, really.

Det er ingen tvil om at hun var deprimert, og hun var også redd for sinnsykdommen som fantes oppover på familietreet hennes. Hun slet med lav selvtillit og angst for å ikke klare å pugge hele manuset i tide, og for at hun skulle miste konsentrasjonen eller skuffe folk rundt henne. Hun bar på mye som stod i grell kontrast med det vi gjerne husker henne for, og det er altså en annen side man ser i Fragments. Jeg vet allikevel ikke helt hva jeg synes om at alle disse tekstene gis ut som en form for underholdning. Noe av dette er ting jeg vet med meg selv at jeg helst ikke ville at noen andre ville se. Og jeg ser i et brev til Dr. Greenson at hun i en parantes mens hun forteller om at hun har lest Sigmund Freuds brev skriver: «though I am not sure anyone’s love-letters should be published». Jeg føler det hun følte der, for disse tekstene her. Det er vakkert, det tilbyr kanskje et litt mer nyansert bilde – men det er også hennes private dagbøker og notater.

Monroe leser Whitman's Leaves of Grass

Jeg vil også igjen understreke at dette er fragmenter av livet hennes. Man skal ikke ta utgangspunkt i at man vet alt hun følte og tenkte etter å ha lest denne boka. Flere av tekstene hun har skrevet er dessuten åpne for flere tolkninger, det samme gjelder menneskene hun skriver om i blant. Men det er allikevel en fin samling. Det er mange flotte bilder av henne mens hun leser bøker – og mens hun driver med andre ting. Det er også bilder av notatene vedsiden av en dataskrevet versjon, slik at du ser nøyaktig slik hun skrev det. Og bare så det er klart: Det er ikke bare mørkt og negativt. Det er matoppskrifter, handlelister, sangtitler og så videre blant de litt mørkere tankene. I tillegg har Lee Strasbergs begravelsestale, Marilyn Monroes favorittportrett av seg selv, en kronologi og en liste over personer som stod henne mer eller mindre nær fått være med i denne boka.

Avslutter med noe forfatteren Carl Sandburg sa om Marilyn Monroe: «She was not the usual movie idol. There was something democratic about her. She was the type who would join in and wash up the supper dishes even if you didn’t ask her.«

Reklamer

4 Responses to “Fragments – Marilyn Monroe, Stanley Buchthal, Bernard Comment”


 1. 1 Lines bibliotek januar 14, 2011, kl. 14:24

  Veldig godt skrevet! Jeg leste en biografi om Marilyn da jeg var tenåring, og husker spesielt beskrivelsen av en stor fest som ble holdt til ære for henne i anledning hennes store gjennombrudd. Alle festdeltakerne snakket om henne, stirret og pekte på henne, men ingen snakket til henne. Hun satt alene hele kvelden. Likevel snakket alle om henne som om de visste nøyaktig hvordan hun var, og de hadde ikke mye positivt å si. Derfor synes jeg det er fint at hennes egne notater og dikt er utgitt, slik at historien om henne kan inkludere mer enn bare myter, spekulasjoner og løgn. Sitatene du har valgt er i hvert fall veldig fine, og tåler dagens lys godt:-)

  • 2 Julie januar 14, 2011, kl. 14:45

   Ja, det er vel sånn det er når man er kjent. Man er det andre mener man er – uavhengig av hva man faktisk er. Trist…

   Jeg synes at det er fint at det tilbys et alternativt perspektiv som hun faktisk stod for selv – ikke som er skrevet av folk som later som de kjente henne osv. Men det er allikevel litt i bakhodet, det med at jeg nok ikke ville hatt mine dagbøker på trykk. : P

 2. 3 Norma Jeane februar 3, 2011, kl. 19:44

  Veldig bra anmeldelse! 🙂 Artig å se at det er noen andre enn meg som skriver om Marilyn-bøker.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,078 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: