Hypnotisøren – Lars Kepler

Sjanger: Krim
Lesenivå: Voksne
Først utgitt: Sverige, 2009
Norsk forlag: Cappelen Damm
Format: Lydbok
Lest av: Nils Nordberg
Spilletid: 17 timer 30 minutter
ISBN: 9788202337889
Kilde: Kjøpt selv

****
Fra omslaget: Med kort tids mellomrom blir en far, hans kone og datter funnet brutalt myrdet på to ulike åsteder. Sønnen er så vidt i live. Noen har åpenbart ønsket å utslette hele familien. Da politimannen Joona Linna innser at det finnes enda et gjenlevende familiemedlem, en søster, forstår han viktigheten av å finne henne før morderen gjør det. For å kunne avhøre sønnen tar Joona Linna kontakt med legen Erik Maria Bark. Han overtales til å hypnotisere gutten. Dermed bryter Bark et gammelt løfte om aldri mer å praktisere hypnose, og en skremmende kjede av hendelser settes i gang. Hypnotisøren er første bok i en ny serie, og den har gjort stor suksess i Sverige. Boken er solgt til 30 land, og filminnspilling startet i 2010.
****

Jeg ble nysgjerrig på denne boka så fort de begynte å markedsføre den i fjor. Den ble kanskje vel hypet opp, spesielt i forbindelse med mysteriet rundt pseudonymet Lars Kepler. Hvem var det egentlig som stod bak denne braksuksessen? Svaret kom etterhvert: bak Lars Kepler står ekteparet Alexandra og Alexander Coehlo Ahndoril, som visstnok valgte å bruke et pseudonym for å skille denne nye serien fra deres øvrige forfatterskap. Men det er ikke bare mysteriet om forfatterens identitet som har fått oppmerksomhet. Historien om Linna, Bark og alle de andre som har fått plass har høstet gode kritikker både fra kritikere og folk flest. Og hva mener jeg?

De faste leserne mine har antakeligvis allerede fått med seg at jeg har et lite problem med å holde på oppmerksomheten og interessen når det gjelder krim. Jeg har ikke helt klart å sette fingeren på hva det er jeg ikke fikser, men noe er det. Oppbyggingen, kanskje. Eller tidvis ganske lite subtile hint om hvem som er morderen – som jeg på «mystisk» vis klarer å se rett igjennom gang på gang. Sånn er jeg når det gjelder filmer også. Og julegaver for den saks skyld, kjæresten blir oppgitt når jeg klarer å gjette ting på første forsøk. Det irriterer meg litt i bøker (og tv, film) når jeg føler meg undervurdert. Når forfatteren tror at hintene han eller hun plasserer er godt nok gjemt, og jeg skjønner det med en gang. Men det er selvsagt forskjell på krim – det er slett ikke alltid jeg klarer å gjette hvem som gjorde hva, og hvorfor. Det er også undersjangre innen krim. Jeg har en tendens til å foretrekke det brutale og umaskerte når jeg først skal bevege meg inn i krim-verden.

– Alle var knivstukket, fortsetter Joona. – Helt vanvittig, ille tilredt, de var sparket, slått, stukket og, den lille jenta … hun var delt i to. Underkroppen og beina lå i lenestolen framfor
tv-en, og …
Han stopper opp og betrakter Erik før han fortsetter.
– Det virker som om gjerningsmannen visste at familiefaren
var på idrettsplassen, forklarer Joona. – Det hadde vært fotballkamp, han var dommer. Gjerningsmannen ventet på at han skulle bli alene før han drepte ham, påbegynte en parte- ring, en aggressiv partering, og kjørte deretter til rekkehuset for å drepe de andre.
– Skjedde det i den rekkefølgen? spør Erik.
– Det er min bedømmelse, svarer etterforskeren.
Erik stryker seg over munnen og kjenner at han skjelver på hånden. Far, mor, sønn, datter, tenker han langsomt før han møter blikket til Joona.
– Drapsmannen ville utslette en hel familie, konstaterer Erik med lav stemme.

Hypnotisøren legger ikke skjul på brutalitetene (eller øvrige lyster for den saks skyld). Det passer for meg, men det kommer likeledes til å passe dårlig for andre vil jeg tro. Videre blir det klart ganske tidlig hvem det var som drepte og parterte familien. Men en annen historie flettes inn i den brutale drapssaken, og det blir uklart om de egentlig har noe å gjøre med hverandre i det hele tatt – og hva det er som eventuelt knyter de sammen. Joona Linna er ikke så fremtredende i historien som jeg først antok at han skulle være. Det er egentlig veldig mye Erik, og en del Simone. Nødvendig for plottet, kanskje, men jeg liker best krim der etterforskeren står mer i sentrum. Jeg har sansen for Joona, i grunn. Han slår meg som en trivelig type – og litt irriterende kanskje, med «hva var det jeg sa?» når han har rett. Han hevder så klart alltid å ha rett, men det får jo bli opp til leseren å finne ut om han faktisk har det. Nils Nordberg, som leser lydboken, leser forøvrig Joonas replikker med finsk-norsk aksent.

Det er ganske mye jeg kunne tenke meg å gå litt inn på, men det er såpass mye som henger sammen, så det blir vanskelig å snakke om en ting uten å ødelegge det for potensielt nye lesere. Det var mye jeg forstod fort, men det tok en stund før jeg skjønte akkurat hva greia var. Det hører så klart til historien at vi ikke får så veldig mange hint i begynnelsen. Vi blir nysgjerrige på hvem som så voldsomt kan ha drept barnefamilien – og vi blir nysgjerrige på hvorfor i all verden Erik er så stressa når det gjelder løftet om å aldri mer hypnotisere. Så rulles historien opp, del etter del.

Alt i alt er det en god bok. En av de bedre krim-historiene jeg har lest, får jeg vel si. Men jeg er allikevel redd for at jeg faktisk hadde kommet til å miste interessen om jeg ikke hadde hørt den på lydbok, som kan stå på mens jeg driver med andre ting. Sånn er det dog som sagt med all krim. Jeg kan godt sitte igjen med følelsen av at historien var god når den er ferdig lest (eller hørt) – men det betyr ikke at det ikke er en viss risiko for at jeg gir opp midtveis. Krim er en sjanger jeg sliter med å la meg engasjere av – men Hypnotisøren er altså av de bedre av de jeg har lest. Skal prøve meg på den neste i serien også, Paganinikontrakten.

Reklamer

4 Responses to “Hypnotisøren – Lars Kepler”


 1. 1 Ladybug januar 9, 2011, kl. 08:56

  Flott anmeldelse, Julie. Kjenner jeg har litt lyst til å lese Hypnotisøren. Jeg er heller ikke overbegeistret for krim i bokform, men jeg har falt pladask for danske Jussi Adler-Olsens serie om Avdeling Q. Ellers er liksom krim noe jeg ser på tv.. forstå det den som kan.

  • 2 Julie januar 9, 2011, kl. 15:44

   Ja, jeg liker også å se på krim på TV, det går av en eller annen grunn. Kanskje det ikke tar like lang tid å se en episode av et eller annet som å lese en hel bok… Ikke vet jeg. 😛

 2. 3 Lines bibliotek januar 10, 2011, kl. 14:52

  Fin anmeldelse! Jeg hadde denne boken, men ga den bort fordi alle anmeldelsene jeg hadde lest om den ikke fristet meg noe særlig. Men etter å ha lest dette angrer jeg:-) Enig med deg i at krim godt kan være brutal og umaskert, for det synes jeg hører sjangeren til. Men det er forskjell på de krimforfatterne som klarer å motivere volden, og de som bare bruker det sensasjonelle ved den for å dekke over at de egentlig ikke kan skrive. De er det dessverre ganske mange av:-(

  • 4 Julie januar 10, 2011, kl. 16:17

   Hmm, ja. Du er inne på noe der. Jeg synes Kepler har klart å bygge en historie der volden faktisk har en hensikt, det er mye av kjernen av historien. For meg virker det ikke som om de bare prøver å sjokkere (selv om de nok sjokkerer mange allikevel).


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 345 739 hits

Instagram

Saga in her usual spot. Have a nice weekend, everyone! #books #bøker #bok #shelf #shelfie #bookshelf #bookshelfie #literature #litteratur #instabook #bookstagram #bookish #lesehest #bokorm #bookworm #staffordshirebullterrier #staffie #englishstaffordshire #sagathemutt #huskystaffy #huskystaffymix #mutt #pet #dogsofinstagram #dogsofinsta
Nå leser jeg den nye boka til Else Kåss Furuseth, Else går til psykolog. Liker den godt så langt! Den er morsom og sår på samme tid, anbefales! #elsegårtilpsykolog #elsekåssfuruseth #bok #book #sakprosa #nonfiction #bokelsker #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bøker #boktips #lesetips #nrklesetips #cappelendamm #bokorm #lesehest #leseglede #selvmord #terapi #psykolog #currentlyreading #lesernå
I recently turned 30 (yay!), and got a very cool present from @kavehrashidi and @ainahaugr. They went to the coolest bookstore in Oslo (@tronsmobok of course) and picked up Sakiko Nomura: Ango, which is signed by the way. They also gave me a cutting from one of their plants, which I will try not to kill. The best way to explain this book is to just copy what the publisher says: A collaboration between graphic designer Satoshi Machiguchi and Japanese photographer Sakiko Nomura. “Sakiko Nomura: Ango” is part of a literary project by publisher and graphic designer Satoshi Machiguchi. In the space of a book, photographs by contemporary Japanese artists meet with works of Japanese literature to form a new kind of expression. After collaborating with Daido Moriyama for the first three entries in the series, Machiguchi decided to work with Sakiko Nomura for this fourth and latest issue. Sakiko Nomura’s stunning, sensual photographs interact with the 1946 short-story “The War and a Woman” by Ango Sakaguchi. Sakaguchi’s powerful story, heavily censored by the American authorities at the time of its release, describes a brutal and remorseless image of the crushing force that is war. Nomura’s images and Sakaguchi’s words interact to draw out new nuances in each other. Thank you! ❤ #bok #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #sakikonomura #ango #angosakaguchi #art #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #instabook #art #kunst #tronsmo #stikling #japan #bookcoverlove #coverlove
There is this bookshelf at work, where several of us leave and pick up books. And pretty much everyone has been raving about the Icelandic author Yrsa Sigurđardóttir. So I brought one of her books home over the holidays, English title: The Undesired. Original title Kuldi. I was not blown away by it. But I liked it enough to give another one of her books a try, so I'm currently listening to the audio version of Dragsug (original title: Sogiđ), English title The Reckoning. Have you read any of her books? #books #bøker #bok #book #litteratur #literature #crime #krim #nordicnoir #yrsasigurdardottir #yrsasigurðardóttir #kuldi #deuønskede #theundesired #sogiđ #thereckoning #dragsug #kagge #bookstagram #instabook #bookish #coffee #bookporn #coffeeporn #read #reader
I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 75 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: