Hypnotisøren – Lars Kepler

Sjanger: Krim
Lesenivå: Voksne
Først utgitt: Sverige, 2009
Norsk forlag: Cappelen Damm
Format: Lydbok
Lest av: Nils Nordberg
Spilletid: 17 timer 30 minutter
ISBN: 9788202337889
Kilde: Kjøpt selv

****
Fra omslaget: Med kort tids mellomrom blir en far, hans kone og datter funnet brutalt myrdet på to ulike åsteder. Sønnen er så vidt i live. Noen har åpenbart ønsket å utslette hele familien. Da politimannen Joona Linna innser at det finnes enda et gjenlevende familiemedlem, en søster, forstår han viktigheten av å finne henne før morderen gjør det. For å kunne avhøre sønnen tar Joona Linna kontakt med legen Erik Maria Bark. Han overtales til å hypnotisere gutten. Dermed bryter Bark et gammelt løfte om aldri mer å praktisere hypnose, og en skremmende kjede av hendelser settes i gang. Hypnotisøren er første bok i en ny serie, og den har gjort stor suksess i Sverige. Boken er solgt til 30 land, og filminnspilling startet i 2010.
****

Jeg ble nysgjerrig på denne boka så fort de begynte å markedsføre den i fjor. Den ble kanskje vel hypet opp, spesielt i forbindelse med mysteriet rundt pseudonymet Lars Kepler. Hvem var det egentlig som stod bak denne braksuksessen? Svaret kom etterhvert: bak Lars Kepler står ekteparet Alexandra og Alexander Coehlo Ahndoril, som visstnok valgte å bruke et pseudonym for å skille denne nye serien fra deres øvrige forfatterskap. Men det er ikke bare mysteriet om forfatterens identitet som har fått oppmerksomhet. Historien om Linna, Bark og alle de andre som har fått plass har høstet gode kritikker både fra kritikere og folk flest. Og hva mener jeg?

De faste leserne mine har antakeligvis allerede fått med seg at jeg har et lite problem med å holde på oppmerksomheten og interessen når det gjelder krim. Jeg har ikke helt klart å sette fingeren på hva det er jeg ikke fikser, men noe er det. Oppbyggingen, kanskje. Eller tidvis ganske lite subtile hint om hvem som er morderen – som jeg på «mystisk» vis klarer å se rett igjennom gang på gang. Sånn er jeg når det gjelder filmer også. Og julegaver for den saks skyld, kjæresten blir oppgitt når jeg klarer å gjette ting på første forsøk. Det irriterer meg litt i bøker (og tv, film) når jeg føler meg undervurdert. Når forfatteren tror at hintene han eller hun plasserer er godt nok gjemt, og jeg skjønner det med en gang. Men det er selvsagt forskjell på krim – det er slett ikke alltid jeg klarer å gjette hvem som gjorde hva, og hvorfor. Det er også undersjangre innen krim. Jeg har en tendens til å foretrekke det brutale og umaskerte når jeg først skal bevege meg inn i krim-verden.

– Alle var knivstukket, fortsetter Joona. – Helt vanvittig, ille tilredt, de var sparket, slått, stukket og, den lille jenta … hun var delt i to. Underkroppen og beina lå i lenestolen framfor
tv-en, og …
Han stopper opp og betrakter Erik før han fortsetter.
– Det virker som om gjerningsmannen visste at familiefaren
var på idrettsplassen, forklarer Joona. – Det hadde vært fotballkamp, han var dommer. Gjerningsmannen ventet på at han skulle bli alene før han drepte ham, påbegynte en parte- ring, en aggressiv partering, og kjørte deretter til rekkehuset for å drepe de andre.
– Skjedde det i den rekkefølgen? spør Erik.
– Det er min bedømmelse, svarer etterforskeren.
Erik stryker seg over munnen og kjenner at han skjelver på hånden. Far, mor, sønn, datter, tenker han langsomt før han møter blikket til Joona.
– Drapsmannen ville utslette en hel familie, konstaterer Erik med lav stemme.

Hypnotisøren legger ikke skjul på brutalitetene (eller øvrige lyster for den saks skyld). Det passer for meg, men det kommer likeledes til å passe dårlig for andre vil jeg tro. Videre blir det klart ganske tidlig hvem det var som drepte og parterte familien. Men en annen historie flettes inn i den brutale drapssaken, og det blir uklart om de egentlig har noe å gjøre med hverandre i det hele tatt – og hva det er som eventuelt knyter de sammen. Joona Linna er ikke så fremtredende i historien som jeg først antok at han skulle være. Det er egentlig veldig mye Erik, og en del Simone. Nødvendig for plottet, kanskje, men jeg liker best krim der etterforskeren står mer i sentrum. Jeg har sansen for Joona, i grunn. Han slår meg som en trivelig type – og litt irriterende kanskje, med «hva var det jeg sa?» når han har rett. Han hevder så klart alltid å ha rett, men det får jo bli opp til leseren å finne ut om han faktisk har det. Nils Nordberg, som leser lydboken, leser forøvrig Joonas replikker med finsk-norsk aksent.

Det er ganske mye jeg kunne tenke meg å gå litt inn på, men det er såpass mye som henger sammen, så det blir vanskelig å snakke om en ting uten å ødelegge det for potensielt nye lesere. Det var mye jeg forstod fort, men det tok en stund før jeg skjønte akkurat hva greia var. Det hører så klart til historien at vi ikke får så veldig mange hint i begynnelsen. Vi blir nysgjerrige på hvem som så voldsomt kan ha drept barnefamilien – og vi blir nysgjerrige på hvorfor i all verden Erik er så stressa når det gjelder løftet om å aldri mer hypnotisere. Så rulles historien opp, del etter del.

Alt i alt er det en god bok. En av de bedre krim-historiene jeg har lest, får jeg vel si. Men jeg er allikevel redd for at jeg faktisk hadde kommet til å miste interessen om jeg ikke hadde hørt den på lydbok, som kan stå på mens jeg driver med andre ting. Sånn er det dog som sagt med all krim. Jeg kan godt sitte igjen med følelsen av at historien var god når den er ferdig lest (eller hørt) – men det betyr ikke at det ikke er en viss risiko for at jeg gir opp midtveis. Krim er en sjanger jeg sliter med å la meg engasjere av – men Hypnotisøren er altså av de bedre av de jeg har lest. Skal prøve meg på den neste i serien også, Paganinikontrakten.

4 Responses to “Hypnotisøren – Lars Kepler”


 1. 1 Ladybug januar 9, 2011, kl. 08:56

  Flott anmeldelse, Julie. Kjenner jeg har litt lyst til å lese Hypnotisøren. Jeg er heller ikke overbegeistret for krim i bokform, men jeg har falt pladask for danske Jussi Adler-Olsens serie om Avdeling Q. Ellers er liksom krim noe jeg ser på tv.. forstå det den som kan.

  • 2 Julie januar 9, 2011, kl. 15:44

   Ja, jeg liker også å se på krim på TV, det går av en eller annen grunn. Kanskje det ikke tar like lang tid å se en episode av et eller annet som å lese en hel bok… Ikke vet jeg. 😛

 2. 3 Lines bibliotek januar 10, 2011, kl. 14:52

  Fin anmeldelse! Jeg hadde denne boken, men ga den bort fordi alle anmeldelsene jeg hadde lest om den ikke fristet meg noe særlig. Men etter å ha lest dette angrer jeg:-) Enig med deg i at krim godt kan være brutal og umaskert, for det synes jeg hører sjangeren til. Men det er forskjell på de krimforfatterne som klarer å motivere volden, og de som bare bruker det sensasjonelle ved den for å dekke over at de egentlig ikke kan skrive. De er det dessverre ganske mange av:-(

  • 4 Julie januar 10, 2011, kl. 16:17

   Hmm, ja. Du er inne på noe der. Jeg synes Kepler har klart å bygge en historie der volden faktisk har en hensikt, det er mye av kjernen av historien. For meg virker det ikke som om de bare prøver å sjokkere (selv om de nok sjokkerer mange allikevel).


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,635 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: