Hypnotisøren – Lars Kepler

Sjanger: Krim
Lesenivå: Voksne
Først utgitt: Sverige, 2009
Norsk forlag: Cappelen Damm
Format: Lydbok
Lest av: Nils Nordberg
Spilletid: 17 timer 30 minutter
ISBN: 9788202337889
Kilde: Kjøpt selv

****
Fra omslaget: Med kort tids mellomrom blir en far, hans kone og datter funnet brutalt myrdet på to ulike åsteder. Sønnen er så vidt i live. Noen har åpenbart ønsket å utslette hele familien. Da politimannen Joona Linna innser at det finnes enda et gjenlevende familiemedlem, en søster, forstår han viktigheten av å finne henne før morderen gjør det. For å kunne avhøre sønnen tar Joona Linna kontakt med legen Erik Maria Bark. Han overtales til å hypnotisere gutten. Dermed bryter Bark et gammelt løfte om aldri mer å praktisere hypnose, og en skremmende kjede av hendelser settes i gang. Hypnotisøren er første bok i en ny serie, og den har gjort stor suksess i Sverige. Boken er solgt til 30 land, og filminnspilling startet i 2010.
****

Jeg ble nysgjerrig på denne boka så fort de begynte å markedsføre den i fjor. Den ble kanskje vel hypet opp, spesielt i forbindelse med mysteriet rundt pseudonymet Lars Kepler. Hvem var det egentlig som stod bak denne braksuksessen? Svaret kom etterhvert: bak Lars Kepler står ekteparet Alexandra og Alexander Coehlo Ahndoril, som visstnok valgte å bruke et pseudonym for å skille denne nye serien fra deres øvrige forfatterskap. Men det er ikke bare mysteriet om forfatterens identitet som har fått oppmerksomhet. Historien om Linna, Bark og alle de andre som har fått plass har høstet gode kritikker både fra kritikere og folk flest. Og hva mener jeg?

De faste leserne mine har antakeligvis allerede fått med seg at jeg har et lite problem med å holde på oppmerksomheten og interessen når det gjelder krim. Jeg har ikke helt klart å sette fingeren på hva det er jeg ikke fikser, men noe er det. Oppbyggingen, kanskje. Eller tidvis ganske lite subtile hint om hvem som er morderen – som jeg på «mystisk» vis klarer å se rett igjennom gang på gang. Sånn er jeg når det gjelder filmer også. Og julegaver for den saks skyld, kjæresten blir oppgitt når jeg klarer å gjette ting på første forsøk. Det irriterer meg litt i bøker (og tv, film) når jeg føler meg undervurdert. Når forfatteren tror at hintene han eller hun plasserer er godt nok gjemt, og jeg skjønner det med en gang. Men det er selvsagt forskjell på krim – det er slett ikke alltid jeg klarer å gjette hvem som gjorde hva, og hvorfor. Det er også undersjangre innen krim. Jeg har en tendens til å foretrekke det brutale og umaskerte når jeg først skal bevege meg inn i krim-verden.

– Alle var knivstukket, fortsetter Joona. – Helt vanvittig, ille tilredt, de var sparket, slått, stukket og, den lille jenta … hun var delt i to. Underkroppen og beina lå i lenestolen framfor
tv-en, og …
Han stopper opp og betrakter Erik før han fortsetter.
– Det virker som om gjerningsmannen visste at familiefaren
var på idrettsplassen, forklarer Joona. – Det hadde vært fotballkamp, han var dommer. Gjerningsmannen ventet på at han skulle bli alene før han drepte ham, påbegynte en parte- ring, en aggressiv partering, og kjørte deretter til rekkehuset for å drepe de andre.
– Skjedde det i den rekkefølgen? spør Erik.
– Det er min bedømmelse, svarer etterforskeren.
Erik stryker seg over munnen og kjenner at han skjelver på hånden. Far, mor, sønn, datter, tenker han langsomt før han møter blikket til Joona.
– Drapsmannen ville utslette en hel familie, konstaterer Erik med lav stemme.

Hypnotisøren legger ikke skjul på brutalitetene (eller øvrige lyster for den saks skyld). Det passer for meg, men det kommer likeledes til å passe dårlig for andre vil jeg tro. Videre blir det klart ganske tidlig hvem det var som drepte og parterte familien. Men en annen historie flettes inn i den brutale drapssaken, og det blir uklart om de egentlig har noe å gjøre med hverandre i det hele tatt – og hva det er som eventuelt knyter de sammen. Joona Linna er ikke så fremtredende i historien som jeg først antok at han skulle være. Det er egentlig veldig mye Erik, og en del Simone. Nødvendig for plottet, kanskje, men jeg liker best krim der etterforskeren står mer i sentrum. Jeg har sansen for Joona, i grunn. Han slår meg som en trivelig type – og litt irriterende kanskje, med «hva var det jeg sa?» når han har rett. Han hevder så klart alltid å ha rett, men det får jo bli opp til leseren å finne ut om han faktisk har det. Nils Nordberg, som leser lydboken, leser forøvrig Joonas replikker med finsk-norsk aksent.

Det er ganske mye jeg kunne tenke meg å gå litt inn på, men det er såpass mye som henger sammen, så det blir vanskelig å snakke om en ting uten å ødelegge det for potensielt nye lesere. Det var mye jeg forstod fort, men det tok en stund før jeg skjønte akkurat hva greia var. Det hører så klart til historien at vi ikke får så veldig mange hint i begynnelsen. Vi blir nysgjerrige på hvem som så voldsomt kan ha drept barnefamilien – og vi blir nysgjerrige på hvorfor i all verden Erik er så stressa når det gjelder løftet om å aldri mer hypnotisere. Så rulles historien opp, del etter del.

Alt i alt er det en god bok. En av de bedre krim-historiene jeg har lest, får jeg vel si. Men jeg er allikevel redd for at jeg faktisk hadde kommet til å miste interessen om jeg ikke hadde hørt den på lydbok, som kan stå på mens jeg driver med andre ting. Sånn er det dog som sagt med all krim. Jeg kan godt sitte igjen med følelsen av at historien var god når den er ferdig lest (eller hørt) – men det betyr ikke at det ikke er en viss risiko for at jeg gir opp midtveis. Krim er en sjanger jeg sliter med å la meg engasjere av – men Hypnotisøren er altså av de bedre av de jeg har lest. Skal prøve meg på den neste i serien også, Paganinikontrakten.

4 Responses to “Hypnotisøren – Lars Kepler”


 1. 1 Ladybug januar 9, 2011, kl. 08:56

  Flott anmeldelse, Julie. Kjenner jeg har litt lyst til å lese Hypnotisøren. Jeg er heller ikke overbegeistret for krim i bokform, men jeg har falt pladask for danske Jussi Adler-Olsens serie om Avdeling Q. Ellers er liksom krim noe jeg ser på tv.. forstå det den som kan.

  • 2 Julie januar 9, 2011, kl. 15:44

   Ja, jeg liker også å se på krim på TV, det går av en eller annen grunn. Kanskje det ikke tar like lang tid å se en episode av et eller annet som å lese en hel bok… Ikke vet jeg. 😛

 2. 3 Lines bibliotek januar 10, 2011, kl. 14:52

  Fin anmeldelse! Jeg hadde denne boken, men ga den bort fordi alle anmeldelsene jeg hadde lest om den ikke fristet meg noe særlig. Men etter å ha lest dette angrer jeg:-) Enig med deg i at krim godt kan være brutal og umaskert, for det synes jeg hører sjangeren til. Men det er forskjell på de krimforfatterne som klarer å motivere volden, og de som bare bruker det sensasjonelle ved den for å dekke over at de egentlig ikke kan skrive. De er det dessverre ganske mange av:-(

  • 4 Julie januar 10, 2011, kl. 16:17

   Hmm, ja. Du er inne på noe der. Jeg synes Kepler har klart å bygge en historie der volden faktisk har en hensikt, det er mye av kjernen av historien. For meg virker det ikke som om de bare prøver å sjokkere (selv om de nok sjokkerer mange allikevel).


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 356 786 hits

Instagram

En frivillig død (translates to A Voluntary Death) by Steffen Kverneland is a graphic memoir about the suicide of the author's father. Very powerful use of text and illustration. Highly recommended!
Several people have recommended A General Theory of Oblivion (Norwegian title: Allmenn teori om glemsel) by José Eduardo Agualusa. Took the opportunity when it showed up on sale recently. About the book: On the eve of Angolan independence an agoraphobic woman named Ludo bricks herself into her apartment for 30 years, living off vegetables and the pigeons she lures in with diamonds, burning her furniture and books to stay alive and writing her story on the apartment’s walls. Almost as if we’re eavesdropping, the history of Angola unfolds through the stories of those she sees from her window. As the country goes through various political upheavals from colony to socialist republic to civil war to peace and capitalism, the world outside seeps into Ludo’s life through snippets on the radio, voices from next door, glimpses of someone peeing on a balcony, or a man fleeing his pursuers. A General Theory of Oblivion is a perfectly crafted, wild patchwork of a novel, playing on a love of storytelling and fable.
There is something magical about the book store Tronsmo (@tronsmobok). Along with Outland, who specialise in fantasy, sci-fi and comic books (and other geeky goodness), it is by far the absolute best book store in Oslo (and maybe Norway? Any contenders?). I go there when I want to find something new, non-fiction or fiction, that I have never heard of, but that sounds interesting. I NEVER fail to find something. In fact, I always find several books every time I'm there. I stopped by after work yesterday, feeling peckish for something new, and lo and behold! I found four books. As I stood by one of the shelves, a man in his thirties and his son of maybe 8 years old walked in. As they passed me, the father whispered to his son: "This is the best book store in Oslo." And the kid, his small hand in his father's big one, looked up at him with big eyes and said: "is it really?" The father nodded solemnly, and the kid looked around with a new-found admiration for where he was standing. Anyway, the book in the picture is one of the four that I got: Toddler-hunting and other stories, by Taeko Kono. It is a collection of short-stories, and I know practically nothing about it, but I look forward to reading it. And stop by Tronsmo if you find yourself in Oslo!
Been a while since I posted a shelfie! #bookshelfie #shelfie #booknerd #book #bokhylle #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #interior #shelfiesunday #shelf #shelfielicious #shelfies #bookporn #bookworm #bokorm #lesehest #bookshelves #bookshelf #bookheaven #library #personallibrary
Not for the first time, I was inspired by the Norwegian Snapchat account, @snaplioteket. This time I discovered Junji Ito's Uzumaki. The blurb: Kurouzu-cho, a small fogbound town on the coast of Japan, is cursed. According to Shuichi Saito, the withdrawn boyfriend of teenager Kirie Goshima, their town is haunted not by a person or being but a pattern: UZUMAKI, the spiral - the hypnotic secret shape of the world. #uzumaki #spirals #junjiito #newbook #bookhaul #manga #literature #litteratur #skrekk #horror #coffee #cofferporn #bookporn #lesetips #nrklesetips #bokorm #bookworm #lesehest #bookstagram #bookish #instabook
I recently picked up Autonomous by Annalee Newitz. Not started reading it yet, but I was intrigued by the blurb: "Autonomous features a rakish female pharmaceutical pirate named Jack who traverses the world in her own submarine. A notorious anti-patent scientist who has styled herself as a Robin Hood heroine fighting to bring cheap drugs to the poor, Jack’s latest drug is leaving a trail of lethal overdoses across what used to be North America—a drug that compels people to become addicted to their work. On Jack’s trail are an unlikely pair: an emotionally shut-down military agent and his partner, Paladin, a young military robot, who fall in love against all expectations. Autonomous alternates between the activities of Jack and her co-conspirators, and Elias and Paladin, as they all race to stop a bizarre drug epidemic that is tearing apart lives, causing trains to crash, and flooding New York City." #autonomous #annaleenewitz #books #bøker #book #sciencefiction #scifi #newbook #litteratur #literature #bookhaul #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #orange #lesetips #nrklesetips #lesehest #bokorm #bookworm #nybok
I recently realised that it's been about 17 years since I read The Lord of the Rings. Maybe this year is the year I will read it again? 🧝‍♀️ #books #book #bøker #litteratur #literature #jrrtolkien #lotr #thelordoftherings #lordoftherings #thefellowshipofthering #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #fantasy #lesehest #nrklesetips #bokorm #bookworm
I recently went to Ireland (Dublin to be specific) for a conference. At the airport on my way home I picked up this quirky book. I ended up spending 12 hours travelling that day, due to delays and missing connecting flights (yes, ended up being plural, I missed two of them). For context, a direct flight takes about 2 hours. So that was fun. Didn't get a chance to start The Curious History of Irish Dogs, but I did read another one from start to finish. #thecurioushistoryofirishdogs #davidblakeknox #book #books #bøker #bok #litteratur #literature #bookhaul #newbook #dublin #ireland #irishwolfhound #avocado #tea #breakfast #nonfiction #bookstagram #instabook #bookish #lesehest #lesetips #nrklesetips #bokorm #bookworm
I have looked at and picked up this book in @outlandkirkegata for literal years. But I haven't bought it until now. I have absolutely no idea why. But here it is: A Natural History of Dragons - A Memoir by Lady Trent, by Marie Brennan. Looking forward to reading it. Have you read it? what did you think? #anaturalhistoryofdragons #ladytrent #ladytrentmemoirs #mariebrennan #dragons #dragon #drage #drake #wyrm #fantasy #literature #litteratur #book #books #bøker #boktips #lesetips #nrklesetips #bookish #bookstagram #instabook #bookhaul #bookcoverlove
I finished listening to I'll Be Gone In The Dark, by Michelle McNamara, who tragically died suddenly while working on this book. I picked this book for the prompt "a book published posthumously" in the #Popsugarreadingchallenge, so I'm off to a good start! If you're into true crime, you'll most likely enjoy this book. The crime writer Michelle McNamara became somewhat obsessed with hunting down the Golden State Killer - in fact, she was the one who coined that name. Before this, he was known under various other nicknames: The East Area Rapist, East Bay Rapist, The Original Night Stalker, Visalia Ransacker and The Diamond Knot Killer. He killed at least 13 people, raped more than 50 girls and women from 13 to 40 years old, and committed more than 100 burglaries while he was active between 1974 and 1986. This book is really as much about McNamara as it is about the Golden State Killer, because so much of her life revolved around bringing him to justice. And in 2018, not long after this book was released, Joseph James DeAngelo was arrested based on DNA evidence, using the method McNamara describes as the best method to catch him. It saddens me that she wasn't around to see him caught, but, as her husband and friends say, she did not care about getting any credit. She cared about getting justice for all of his victims. Good book, well worth a read or listen! #illbegoneinthedark #michellemcnamara #truecrime #goldenstatekiller #eastarearapist #eastbayrapist #originalnightstalker #visaliaransacker #diamondknotkiller #litteratur #literature #book #audiobook #audible #lesetips #nrklesetips #lesehest #bokorm #bookworm #crime #krim #nonfiction #sakprosa #bookstagram #instabook #bookish
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 75 andre følgere

Bloggurat

%d bloggere like this: