‘8 grunner til å velge e-boken’ og ‘The trouble with E-Readers’

Bildet er hentet fra teknofil.no

I dag snublet jeg over en artikkel om e-bøker på online.no, skrevet av Gisle Orlund for Teknofil.no. Her har forfatteren listet opp åtte grunner til å gå over til e-bøker:

 1. Hele bokhandelen i lommen (og den er døgnåpen)
 2. Veier nesten ingenting
 3. Tar ikke unødig plass i koffert og veske
 4. Du kan søke i teksten
 5. Innebygd ordbok og oversettelse
 6. Kan forstørre skriften
 7. Revisjoner og oppdateringer kan lastes ned fortløpende
 8. Miljøvennlig, ingen døde trær eller blekemidler

Videre skriver han om hvorfor man burde/ikke burde velge et lesebrett over et nettbrett:

Derfor bør du velge lesebrett:

 • Behageligere for øynene å lese på
 • Skjermen er veldig bra utendørs i sollys
 • Ekstremt lang batterilevetid (Kindle holder ut i en måned)
 • Er spesialisert for å lese bøker
 • Veier lite

Dette mangler lesebrettet:

 • Kan ikke vise film og animasjoner
 • Kan ikke brukes til surfing, e-post og andre funksjoner
 • Viser bilder i sort/hvitt (men fargeskjermen er på vei)
 • Fungerer ikke i mørket
 • Du må drasse på en ekstra dings

Bildet er fra Scientific American

Enkel og grei oversikt som kanskje dytter mange i retning av å ville kjøpe lesebrett? Men så har det seg sånn at jeg i november-utgaven av Scientific American kunne lese artikkelen The Trouble with E-Readers av David Pogue. Det er altså ikke på langt nær alle som er enige i hvor fint det er med lesebrett. Pogue er ikke imponert over Amazon som hevdet at e-bok-salget hadde overgått papirboka:

Now, that headline should have had half a page of footnotes. Amazon provided only the relative proportions of sales, not the actual quantities. It didn’t mention that its e-books of most best sellers cost a flat $10, compared with, for example, $25 for the same book in hardback. And it didn’t say anything at all about paperback sales (which sell the most of all).

Greit nok, uttalelsen var vag. Men det var jo kanskje allikevel et tegn på e-bokens kraftige vekst. Dette er Pogue også litt skeptisk til. Han mener at verken e-bøkene eller lesebrettene er klare til å ta over enda. Han nevner menneskets evne til å undervurdere hvor lang tid det tar for ny teknologi til å bli klart, og refererer til både 2001: A Space Odyssey, Terminator og Blade Runner.

Videre argumenterer han for at e-boka ikke kommer til å ta knekken på papirboka. Dette er jeg enig i. Men jeg tror at papirboka kommer til å bli et samlerobjekt i større grad. Jeg tror at med tiden vil pocketboka miste kunder til e-boka, men at de innbundne bøkene vil bli mer attraktive for de som bruker bøker som møbler/dekorasjoner og samlerobjekter (meg selv inkludert).

Sist, men ikke minst, mener forfatteren at teknologien er uferdig og umoden. Der er han kanskje også inne på noe. Det er mange selskaper som selger både lesebrett og e-bøker, og det er kanskje ikke alltid det kommer kundene til gode. Refererer for eksempel til Lesekaninens innlegg om ei bok hun ikke kunne kjøpe til sin Kindle. Så kanskje han er inne på noe her også?

Kort fortalt mener han vel at det ikke er noe vits i å kjøpe et lesebrett enda, oppsummert sånn ca i disse punktene:

 • Teknologien er uferdig, særlig med tanke på forsinkelsen når man blar til neste side
 • Mister man et lesebrett, er det fortsatt ikke bare-bare å kjøpe et nytt et – slik det er med en pocketbok
 • Selskapene ønsker copyright på utgivelsene sine, og de følger sine egne systemer som gjør at en ikke kan lese alle formater på alle lesebrett
 • Man kan ikke gi en digital bok i gave til noen, eller låne bort med mindre du gir fra deg hele lesebrettet
 • Man kan fortsatt lese en 200 år gammel, trykket bok i dag. Kan man lese en e-bok fra i dag om 200 år?

Jaja. Det får jo bli opp til folk flest om de tar steget inn i den digitale bokverden. Her er i allefall argumenter fra begge sider. Jeg venter på min Kindle 3, og gleder meg som en unge til den dukker opp. Og jeg er fortsatt veldig glad i papirboka. Ja takk – begge deler. 🙂 Det er en spennende utvikling å følge.

Teknofil har forøvrig flere artikler om lesebrett: Gode lesebrett, Lese-apps for nettbrett, Kindle blir bibliotek, Lesebrettene får fargeskjerm.

Reklamer

10 Responses to “‘8 grunner til å velge e-boken’ og ‘The trouble with E-Readers’”


 1. 1 Heidi januar 4, 2011, kl. 17:54

  Jeg er fortsatt ikke overbevist :p Men er glad for at du gleder deg 🙂

  Særlig miljøargumentet er problematisk for min del, ettersom det fortsatt skal en del bøker til for å jevne miljøkostnadene knyttet til produksjon av et lesebrett (som jo også lages av og ved hjelp av ikkefornybare ressurser i mye større grad enn papirbøker), og særlig med tanke på at folk bytter ut dingsene sine så himla ofte. E-bøker sparer helt klart trær og ressurser, men det er ikke gitt at e-bøker lest på et lesebrett nødvendigvis gjør det.

  • 2 Julie januar 4, 2011, kl. 18:28

   Ja, jo. Vi bor jo i et velferds/forbruks-samfunn, så du er definitivt inne på noe vesentlig der. Dette gjelder så klart heller ikke bare lesebrett, men også telefoner, tv-er, pc-er og andre duppeditter. Personlig har jeg ikke råd til å henge med på utviklingen av alt det her (og jeg mangler interessen, spesielt når det gjelder TV-er etc). 😛 Hadde det ikke vært for at David kjøpte en Kindle til meg, hadde jeg ikke tatt meg råd til den. Meeen det betyr ikke at jeg ikke vil ha en… 😛

   For min del er plass en viktig del av argumentet for å skaffe et lesebrett. Det tar jo mildt sagt mindre plass å ha 100 bøker i digitalt format enn fysisk format… Er det noe jeg mangler i boligen min nå, er det plass. 🙂

 2. 3 labben januar 4, 2011, kl. 18:42

  Jeg elsker å kunne kjøpe bøker med kun et tastetrykk og få de levert på under ett minutt. Men jeg vil også ha muligheten til å gå inn i bokbutikker og lete gjennom hyllene. Det er noe helt spesielt å kunne gjøre det. Dessuten vil jeg helst beholde jobben min hehe… Så jeg sier som deg: ja takk, begge deler. Jeg er ganske avhengig av begge deler, og ville blitt lei meg uansett om lesebrett eller vanlige bøker skulle forsvinne.

 3. 5 Ms Love januar 4, 2011, kl. 20:02

  Jeg er fortsatt ikke overbevisst heller, jeg synes det blir feil! Jeg liker at en bok er i bok-form på den gamledags måten:) Det blir det samme som musikk og filmer, om jeg ofte laster ned begge deler liker å kjøpe dvd-er og cd-er også:) Kjempe fin blogg du har!

  • 6 Julie januar 4, 2011, kl. 20:11

   Takk for det! 🙂 Men må e-boka utelukke papirboka? Jeg synes ikke det, nemlig. Jeg elsker den fysiske boka – og selv om jeg fikk lesebrett i julegave, betyr ikke dette at jeg kommer til å slutte å handle papirbøker. Antageligvis kommer jeg til å kjøpe litt færre papirbøker, men som nevnt over er nok dette en god ting akkurat nå i den lille studentboligen min. 🙂

   For meg har papirboka en helt klar estetisk verdi, og jeg liker den mye fordi den er pen å se på, den ligger godt i hånda og den gir deg muligheten til å «ubevisst» vise folk hva du liker å lese (hehe). Men i bunn og grunn er vel innholdet også relevant (det er som de sier: det er innsiden som teller), og det kan leses like greit på et lesebrett som i en papirbok. 🙂

 4. 7 Bokelskerinnen januar 5, 2011, kl. 13:33

  Jeg stusser litt på setningen de har om «kan ikke leses i mørket» Jeg har kindle 3, og den er utmerket å lese på i mørket. Det er så behagelig at det er en av de egenskapene jeg liker aller best ved den, og som gjør at jeg gjerne velger den fremfor en papirbok på sengen.

  Jeg er nok som deg, sier ja takk, begge deler. Min forkjærlighet ligger fortsatt hos papirboka, selv om Kindle også kan være veldig praktisk ( spesielt når man er ute og reiser og ikke klarer å bestemme seg for hvilken bok som skal få bli med. Jeg abonnerer også på bokanmeldelsene i NYT, og får dem rett til brettet hver søndag.

  • 8 Julie januar 5, 2011, kl. 13:49

   Jeg regner med at han sikter til at skjermen ikke har baklys (sånn som iPad, Galaxy Tab osv har), slik at man nok må ha leselampe for å kunne lese i mørket (som med ei vanlig bok). Men dette er jo ikke noe større problem slik jeg ser det. Med min fikk jeg en av de coverene med innebygd lampe, så jeg ser ikke akkurat på dette som noe som kommer til å plage meg. Velger heller dette fremfor å lese på skjerm med baklys, som er mer ubehagelig enn å lese ei papirbok.

   Akkurat det med reising blir veldig vesentlig for meg. Når jeg pendler mellom her og Skottland, tar jeg alltid med meg unødvendig mange bøker. Med et lesebrett blir det lettere, bokstavelig talt.

 5. 9 Oda januar 5, 2011, kl. 15:29

  En annen fordel med lesebrettet er alle bøkene som ligger på nettet til gratis nedlasting. Dette er gjerne bøker der copyrighten har gått ut, så de er gjerne litt gamle. Perfekt for å få lest litt flere klassikere…

  Lurte litt på to av punktene Pogue nevner:
  •Teknologien er uferdig, særlig med tanke på forsinkelsen når man blar til neste side
  – teknologi vil jo alltid utvilke seg. Så dersom man vil vente til et produkt er «feridig» så vil man jo aldri kunne kjøpe det. Dessuten tar det kortere tid for meg å bla med Kindlene min enn det tar å bla i en papirbok – hvertfall når jeg ligger å leser i senga…

  •Man kan ikke gi en digital bok i gave til noen, eller låne bort med mindre du gir fra deg hele lesebrettet
  – Noen som vet om det er mulig å kopiere bøkene man har og legge dem inn andre steder? Når jeg har lastet ned e-bøker til PCen fungerer det jo bra å «klippe og lime» dem inn på Kindelen når jeg kobler til den. Så skulle tro at det burde gå an å kopiere dem også. Noen som har prøvd?
  I så fall er det jo bare å kopiere og laste inn på en minnepinne, så kan du gi bort et helt bibliotek i bursdagsgave…

  • 10 Julie januar 5, 2011, kl. 15:41

   Jeg er enig i det du sier med teknologi i stadig utvikling. Det er mange som bruker det argumentet – at det ikke er noe vits i å hive seg på bølgen osv, fordi det kommer noe nytt hele tiden. Med den innstillingen kommer man ikke til å komme noen vei. Men det er selvsagt opp til hver enkelt. Jeg har ikke noe stort behov om å henge med på hver eneste lille utvikling, så jeg er klar for et lesebrett nå. 😛 Jeg ser for eksempel ikke poenget med nettbrett (a la iPad) akkurat nå, men kan se verdien når de er litt mer utviklet…

   Når det kommer til det med å gi bort osv aner jeg ikke. Jeg hadde dog fått for meg at det ikke var mulig grunnet copyright for øyeblikket. Noen andre som vet?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 312,963 hits

Instagram

Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook New book: Dikt & forbannet løgn. This is a collection of Norwegian poetry - allegedly the best Norwegian poems.

#books #bøker #litteratur #literature #poetry #poem #anthology #antologi #newbook #nybok #bok #lesetips #diktogforbannetløgn #dikt #spartacus #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul Picked up Everything, Everything by Nicola Yoon a couple of hours ago, and am already half way through. I quite like it so far!

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #everythingeverything #nicolayoon #newbook #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #sommer
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: