2010 – en oppsummering

Som første post i 2011 er det vel på sin plass å oppsummere året som har gått. Det var i mars 2010 at jeg bestemte meg for å starte en bokblogg, men jeg hadde da ingen anelse om at den kom til å bli så viktig for meg. Nå går det ikke en dag uten at jeg må innom både min egen og andres blogger for å sjekke om det har skjedd noe nytt. Etter at jeg begynte å blogge om bøker, begynte jeg også å lese litt annerledes. Jeg begynte å merke meg sitater og lignende, ting jeg satte pris på eller ikke satte pris på ved boka. Jeg begynte også i mye større grad å tenke over virkemidler forfatteren tok for seg. Alt i alt føler jeg at bloggen sparket i gang en prosess som gjør at jeg får mye mer ut av boka.

For et par uker siden dukket bloggen min opp på denne lista til WordPress

At bloggen skulle få så mange lesere som nå, kom også som en overraskelse. Jeg har ikke den mest leste bokbloggen, men jeg har allikevel et ganske godt antall lesere – og det er jo dere som gjør hele greia verdt det. Jeg setter utrolig pris på de av dere som gidder å lese det jeg skriver, og jeg gleder meg til hver eneste kommentar jeg får. Det er like morsomt enten dere er enig eller uenig, og det er kjempegøy når jeg klarer å inspirere andre til å lese bøkene jeg så varmt anbefaler (eller slakter for den saks skyld). Bare det å vite at jeg har klart å inspirere en eneste person er en gave i seg selv. Nåvel, det hørtes vel klisjé ut, men det har vel blitt en klisjé av en grunn. Så takk til alle lesere som har vært med meg så langt, jeg håper dere blir med videre.

Bloggen har også for meg ført til en rekke muligheter jeg aldri trodde jeg skulle få. Siden jeg mottok min første bok for anmeldelse fra Juritzen forlag har jeg anmeldt bøker for Cappelen Damm, Panthera Publishing, Aschehoug og Litteratur i Vestfold. Sistnevnte har en avtale med Vestfold blad, og jeg fikk altså min første anmeldelse på trykk i en avis. Plutselig betyr meningen min noe, og jeg blir invitert på ting jeg aldri verden hadde fått invitasjoner til om jeg ikke hadde blogget. Det er jo nesten utrolig hva et amatørprosjekt kan føre til i det lange løp. Så sent som i dag leste jeg ferdig et rykende ferskt manus skrevet av en ung og hittil ukjent forfatter fordi han ønsket min mening om historien. Dette hadde jeg aldri fått mulighet til om det ikke hadde vært for dette lille hjørnet mitt på nettet.

Jeg fikk dessuten i dag en oppsummeringsmail fra WordPress, der de har samlet sammen diverse fakta om bloggen min:

The average container ship can carry about 4,500 containers. This blog was viewed about 22,000 times in 2010. If each view were a shipping container, your blog would have filled about 5 fully loaded ships.

Kjekt å vite, kanskje? Enda morsommere er det jo å se hva folk søker på når de besøker bloggen min. Mye av det er helt logisk, mens andre ting er for meg litt uforstående. Fire personer har for eksempel funnet bloggen min når de søker etter porno. Ikke så veldig mange i det store bildet, men mange nok til å få meg til å lure på i hvilken sammenheng de har funnet min blogg. Folk finner meg blant annet også ved å søke etter novelle om klassens klovn, hånd langdon invitasjon, melkesjokolade opphavsland, tegninger pin-up girls. Kun sistnevnte er forståelig for meg, men det er uansett artig å se. Og ja, jeg har plukket ut de mer uforklarlige søkeordene, jeg har selvsagt mange som er fullstendig naturlig. Knut Hamsun trekker for eksempel endel lesere.

Til slutt tenkte jeg at jeg skulle plukke ut fem av favorittene jeg har lest i år. Egentlig kunne jeg ha plukket ut mange flere, men posten har allerede blitt veldig lang.

Ender’s Game av Orson Scott Card: «Jeg avslutter med det jeg begynte med: hva skal jeg si? Det er vanskelig å beskrive denne boka, men det er ikke vanskelig å anbefale den videre. Om du er en av dem som bevisst unngår science fiction, så synes jeg du skal gjøre et unntak med denne boka her. Om du ikke unngår science fiction aner jeg ikke hva det er som stopper deg. Den har blitt oversatt til norsk under tittelen Enders Spill. Jeg gleder meg til å lese den neste i serien, Speaker for the Dead, og det gjør kjæresten min også.»

Battle Royale av Koushun Takami: «Paranoia. Sjalusi. Sorg. Glede. Mistenksomhet. Kjærlighet. Sinne. Stress. Rå frykt. Alle følelsene, med flere, er representert i denne historien. Hva gjør man når man helt ut av det blå blir nødt til å drepe klassekameratene sine for å overleve? Reaksjonene er mange. Shuya ser sin aller beste venn, Yoshitoki, bli drept og gjort et eksempel av. Han slår seg sammen med Noriko Nakagawa, jenta Yoshitoki var forelsket i, og lover i sitt stille sinn at ingen ting må skje med henne. Men hva kan de egentlig gjøre? Det kan bare være en vinner.»

En Beretning om Blindhet av José Saramago: «Det er en mørk historie som nok ikke er for den sarte sjel, men den slår meg som skummelt realistisk. Hver gang jeg leser en god dystopisk historie blir jeg sittende å tenke på om dette er realistisk. Menneskenes handlinger slik Saramago beskriver dem er definitivt mulige. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for om jeg synes slutten var perfekt eller ikke, den må jeg nok tygge litt på. Hele boka preges av en viss mystikk; vi får ikke vite hvilket land vi befinner oss i, ei heller får vi vite noens navn (de blir bare kalt Legens kone, Piken med solbrillene, Forfatteren, Biltyven, Den første blinde osv). Sykdommen er mystisk, ikke minst fordi blindheten er hvit og ikke svart, og det vites lite om hvordan den smitter – bare at den gjør det i høy fart. Samtidig som vi forblir uvitende til mye vi tar for gitt, kommer vi allikevel tett på personene.»

The Road av Cormac McCarthy: «Det skjer ikke så mye i boka. Med dette mener jeg at det er ikke endeløs action med heseblesende flukter og Hollywood-eksplosjoner. Tvert i mot. Selv om settingen er postapokalyptisk, handler historien om menneskelige forhold – desperasjonen, kjærligheten, håpet. Vi får ikke vite navnene deres, og vi får ikke vite hva som egentlig har ødelagt verden. Mye forblir usagt, og det funker som bare det.»

Lord of the Flies av William Golding: «Lord of the Flies er en moderne klassiker og vinner av Nobelprisen i litteratur. Selv om den ikke solgte så veldig godt helt i begynnelsen har den gått rett inn i moderne litteraturhistorie – for ikke å snakke om at den ved mange skoler er eller har vært obligatorisk lesing. Hva er det så med denne fortellingen som gjør at den klorer seg fast i mellomgulvet ditt og gir deg følelsen av at du nettopp har lest et lite stykke stor litteratur?»

Og med det takker jeg for et fint leseår i 2010 og gleder meg til alle bøkene og all bloggingen som 2011 skal føre med seg. Det blir jo spennende å se hva jeg føler om lesebrett når Kindlen min dukker opp mot slutten av januar. Vi får også se om jeg klarer å fullføre målene jeg har satt for meg selv!

10 Responses to “2010 – en oppsummering”


 1. 1 bai januar 2, 2011, kl. 18:05

  Gratulerer med topplisteplasseringa!

  Eg oppdaga bloggen din i går, og må bare seie at du fortener det. Dette er ein av dei betre bokbloggane.

 2. 3 Ingalill januar 2, 2011, kl. 18:58

  Artig med oppsummeringer – og søkeord.
  Feks er jeg nesten sikker på at de som landet hos meg etter å ha søkt – sex og gummistøvler – og – ekte voldtekt-, garantert ble skuffet, VELDIG skuffet.

  Lykke til med 2011, følger med!

 3. 5 labben januar 2, 2011, kl. 19:26

  De som har søkt etter min blogg har søkt på ganske vanlige, og passende, søkeord. Det eneste jeg reagerte på var «fittekvote». Det er vel en bok, og jeg har en bokblogg – så den sammenhengen er jo grei. Men jeg har verken lest, skrevet om, eller fått kommentarer om den boken. Så jeg skjønner ikke hvorfor ni personer har funnet bloggen min basert på det søkeordet.

  Jeg syns også det var interessant at 41 prosent av mine sidevisninger kommer fra folk som bruker Safari. Internet Explorer var nr. 2. Det må nesten være fordi jeg bruker Safari selv, og de teller mine egne sidevisninger…

  Battle Royale hadde jeg glemt at jeg ville lese. Nå minnet du meg på det =) takk. Hva tror du er sannsynligheten for at den kan lastes ned til Kindle? Gratulerer med Kindle forresten – du kommer nok til å elske den (selv om det blir mye papirbøker også selvsagt).

  Det virker veldig spennende å få lese et uferdig manus. Kjekt når kommende forfattere ønsker bokbloggeres meninger. Når blir boken publisert?

  • 6 Julie januar 2, 2011, kl. 19:38

   Tja, kan jo hende de har funnet den fordi noen av bloggerne du linker til har skrevet om den? Kanskje? Jeg er litt usikker på hvordan disse søkegreiene funker – men i den følge-funksjonen som kommer med blogspot ser man jo titlene og noen ganger litt av teksten til bloggene man følger. Meeen ikke vet jeg. Pussige greier uansett.😛

   Det er spennende å lese manus ja. Usikker på når den blir publisert, sist jeg hørte har han enda ikke fått noe forlag. Så da blir jeg brukt til å komme med forslag osv. Og det er jo hyggelig at folk har såpass tillit til meg.😛

 4. 7 beate januar 2, 2011, kl. 23:54

  Fin oppsummering🙂 Tror ikke det er tilfeldig at du har fått mange lesere, du skriver en meget god blogg, synes jeg! Ekstra glad er jeg jo fordi du har favorittboken min på din topplassering; Enders game er helt suveren! De neste bøkene i serien er ikke like fatastiske, men bevares de er fortsatt veldig gode!

 5. 9 ellikken januar 3, 2011, kl. 09:37

  Du er kunnskapsrik, reflektert, du har en ryddig og innbydende layout, er aktiv og flink til å kommentere hos andre. Din popularitet er absolutt velfortjent! Du er en av mine absolutte favoritter, til tross for at vi ikke har all verdens bøker eller sjangere til felles. Godt nytt år!🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 273,189 hits

Instagram

The League of Regrettable Superheroes by Jon Morris is a fun look at superheroes who never made it into the big leagues. Some of them missed their chance simply because they just vanished in the crowd, but others were downright weird. Ever heard of Doll Man? Jigsaw? Fatman the Human Flying Saucer..? #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #superhero #jonmorris #theleagueofregrettablesuperheroes #lootcrate #comics #comicbooks #tegneserie In celebration of being completely done with this year's Christmas shopping: here is an unrelated shelfie. I'm not actually giving away any books this year. I know. It's sad. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #shelfie #bookshelf #bokhylle #bookshelfporn #bookshelfie #personallibrary #privatelibrary New book! I've seen this book around for a while, and finally decided to pick it up - even though it seems to be slightly outside what I usually read. The Wrath & The Dawn by Renée Ahdieh. Have you read it? What did you think?

#newbook #thewrathandthedawn #reneeahdieh #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn New book! Every Anxious Wave by Mo Daviau. It's being described as "High fidelity with time travel". I was intrigued.

Here's the publisher's description: Good guy Karl Bender is a thirty-something bar owner whose life lacks love and meaning. When he stumbles upon a time-travelling worm hole in his closet, Karl and his best friend Wayne develop a side business selling access to people who want to travel back in time to listen to their favorite bands. It's a pretty ingenious plan, until Karl, intending to send Wayne to 1980, transports him back to 980 instead. Though Wayne sends texts extolling the quality of life in tenth century "Mannahatta," Karl is distraught that he can't bring his friend back.

Enter brilliant, prickly, overweight astrophysicist, Lena Geduldig. Karl and Lena's connection is immediate. While they work on getting Wayne back, Karl and Lena fall in love -- with time travel, and each other. Unable to resist meddling with the past, Karl and Lena bounce around time. When Lena ultimately prevents her own long-ago rape, she alters the course of her life and threatens her future with Karl.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #sciencefiction #modaviau #everyanxiouswave #bookstagram #bookish #instabook #bookporn #coffeeporn #coffee #bookcoverlove #coverlove #bookhaul #newbook New children's book!

Rallskanken er den nye barneboka til Aleksander L. Nordaas, med nydelige illustrasjoner av Sandra Steffensen. Den følger samme struktur som Nordaas' forrige barnebok, Mister Mjukis, med rim og store illustrasjoner. Fin og stemningsfull!

#leseeksemplar #bok #book #bøker #books #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #lesehest #lesetips #nrklesetips #aleksanderlnordaas #sandrasteffensen #illustrasjoner Have you read The Universe Versus Alex Woods, by Gavin Extence? Here's what I wrote on goodreads after having listened to the audio version: "Wow. I laughed. I cried. I laughed while I cried. What a quirky, beautiful, funny, heartbreaking and overall incredibly touching book." #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #theuniverseversusalexwoods #gavinextence #fiction #skjønnlitteratur #youngadult #bookcoverlove #coverlove Hi guys. I've not posted for a couple of weeks, and the main reason for that is that I'm doing #NaNoWriMo this year. If you don't know what that is: November is the month when thousands of people set out to write a novel (each...). 50000 words in 30 days. 1667 words a day.

I have hit the halfway mark (25000 words) a couple of days early, and have only failed to hit the daily minimum once. I'm vaguely optimistic that I might in fact get through this madness. 👍I can assure you that I have made a few of the mistakes listed in the book in the picture though!

#books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #sakprosa #writing #skrive #write I found this paperback from 1952 at a local flea market, and I bought it because of the adorable cover... Tarjei Vesaas is of course also one of Norway's greatest authors, probably the most famous for his novel Is-slottet (The Ice Palace). The Black Horses, as seen in the photo, was first published in 1928.

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #tarjeivesaas #deisvartehestane #theblackhorses #vintage #bokmarked #fleamarket #loppemarked #loppis My friend @kavehrashidi went to Paris and brought back this signed book from Shakespeare and Co for me. Thank you!

It's a somewhat weird novella about a guy talking about a particular author and the books she has written. I'm not entirely sure what to say about it. Certainly a strange read... #bythesameauthor #jackrobinson #shakespeareandco #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #signedbook #novella #shortstory #novelle New book! The Queue by Vladimir Sorokin.

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #te #tea #teaporn #vladimirsorokin #køen #thequeue
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: