Ender’s Game – Orson Scott Card

Sjanger: Science Fiction
Lesenivå: Voksen
Først utgitt: 1985 (1977 som novelle)
Forlag: TOR Books
Format: Paperback
ISBN: 9780812550702
Sider: 324

****
Fritt oversatt fra omslaget:
Aliens har angrepet jorden to ganger og nesten utryddet menneskeheten. For å forsikre at menneskene vinner det neste sammenstøtet har jordens militærallianse satt i gang et program der de avler militære genier som skal trenes i alskens krigskunster. De tidlige formene for trening er selvsagt «spill», og seks år gamle Ender Wiggins viser seg å være et geni blant genier: Han vinner alle spillene. Han er også smart nok til å forstå hva de gjør mot han, og at tiden begynner å bli knapp. Men er han smart – og sterk – nok til å redde planeten?
****

Ja, hva skal jeg si? Jeg hørte først om boka via diverse bokblogger, og jeg kjøpte den til kjæresten min i bursdagsgave. Han leste den ut, var imponert, og jeg rappet den med meg forrige gang jeg besøkte han i Skottland. Det har tatt litt tid å komme gjennom den, men det er ikke fordi den er dårlig (eksamen har skylda). Dette er en populær bok, og den kan smykke seg med både Hugo og Nebula awards. Jeg skritter gladlig inn i rekken av begeistrede fans.

«I may have used Valentine,» said Graff, «and you may hate me for it, Ender, but keep this in mind – it only works because what’s between you, that’s real, that’s what matters. Billions of those connections between human beings. That’s what you’re fighting to keep alive.»

Mange av dere er negativt innstilt til science fiction. Kanskje fordi dere tror at det er for mange tekniske fagtermer. Og det er det ofte i science fiction – men det er ikke tilfellet med Ender’s Game. Boka er skrevet på en måte alle kan forstå, alt som er av uforstående natur for oss vanlige dødelige blir forklart på en naturlig måte i boka. Så hvis det var unnskyldningen din for å ikke lese, så kan du legge den fra deg. En annen unnskyldning for å ikke lese sci-fi er at det er så fjernt og lite virkelighetsnært. Det funker heller ikke: Forfatteren, som forøvrig blir kritisert for sine personlige synspunkter, har et stort fortellertalent, og Ender er en karakter som man blir glad i. Jeg satt med enorm sympati og medfølelse for den lille gutten som har blitt plaget av den maktsyke sosiopaten av en bror frem til han som seks-åring inntar det militære programmet, med alle prøvelsene det innebærer.

Og om det siste jeg sa der skremte deg bort fordi det hørtes ut som noe følsomt vrøvl: Det er heller ikke sant. Dette er en ganske hard og på en måte brutal bok, forfatteren lar karakterene gå igjennom mye jeg som leser helst skulle ønske de kunne slippe. Men på den annen side er alt som skjer helt nødvendig for de påfølgende hendelsene. Boka henger fint sammen og balanserer elegant mellom å være en tøff bok om krig og brutalitet, og å skildre følelseslivet til hovedpersonene som går igjennom det her.

That night Demosthenes published a scathing denunciation of the population limitation laws. People should be allowed to have as many children as they like, and the surplus population should be sent to other worlds, to spread mankind so far across the galaxy that no disaster, no invasion could ever threaten the human race with annihilation. «The most noble title any child can have,» Demosthenes wrote, «is Third.»

Det var i utgangspunktet ikke en bok jeg trodde jeg kom til å like like godt som alle andre gjør, omslaget/vaskeseddelen virket litt for… tja, jeg vet ikke… hardcore kanskje. Jeg var litt bekymret for at dette var en skikkelig «maskulin» bok som bare kom til å handle om krig og eksplosjoner og strategier, men der tok jeg feil. Jeg tror jeg trygt kan si at dette på mange måter er en bok veldig ulik andre bøker jeg har lest, og det mener jeg i positiv forstand. Ender Wiggins er en karakter jeg kommer til å huske lenge, det er noe helt spesielt med å følge en karakter gjennom en tøff barndom (om det han gjennomgår kan kalles en barndom). Dessuten synes jeg forfatteren suplementerer godt med andre personligheter gjennom diverse andre karakterer.

Jeg avslutter med det jeg begynte med: hva skal jeg si? Det er vanskelig å beskrive denne boka, men det er ikke vanskelig å anbefale den videre. Om du er en av dem som bevisst unngår science fiction, så synes jeg du skal gjøre et unntak med denne boka her. Om du ikke unngår science fiction aner jeg ikke hva det er som stopper deg. Den har blitt oversatt til norsk under tittelen Enders Spill. Jeg gleder meg til å lese den neste i serien, Speaker for the Dead, og det gjør kjæresten min også.

Reklamer

11 Responses to “Ender’s Game – Orson Scott Card”


 1. 1 venstregærning desember 17, 2010, kl. 14:56

  Selv har jeg bare lest Ender’s Game, men det skyldes først og fremst at jeg har fått høre at de andre bøkene i serien er svakere. De skal visst være helt ålreite, men ikke i samme liga som denne. Dessuten er jeg litt skeptisk med tanke på at Cards mer eller mindre ekstreme synspunkter visstnok blir veldig tydelige utover i serien. Blir spennende å se hva du synes om resten av bøkene hvis du leser dem før meg.

  • 2 Julie desember 17, 2010, kl. 14:59

   Jah, jeg har hørt om synspunktene hans, og jeg har også hørt at bok nummer to er den svakeste. Den beste måten å finne ut dette på er å lese dem selv. 😉

 2. 4 mostraum desember 17, 2010, kl. 18:57

  Eg er også veldig glad i Ender’s game. Av resten av serien har eg berre lest Speaker for the deads Syns ikkje den var like bra som den første, men likevel ok. Følte heller ikkje at den hadde alt for mange ekstreme synspunkt.

 3. 6 Oda desember 18, 2010, kl. 12:14

  Jeg har etterhvert skjønt at jeg innerst inne digger sci-fi litt =P Men har ikke hørt om denne – flott anmeldelse, ble skikkelig spent, og kommer definitivt til å lese den!

 4. 8 Caza mars 29, 2011, kl. 14:13

  Oioioi, den boka var det lenge sida jeg hadde lest gitt. Men husker at jeg virkelig likte den. Jeg leser ikke mye sci-fi, ikke fordi jeg har mye i mot det, det er bare som regel andre ting som frister mer…men denne boka snappet jeg opp fra mengden etter at jeg leste at en av favorittartistene mine for snart 8-9 år siden hadde Ender’s game som favorittbok. Tenkte den kanskje var verdt å sjekke ut, og angret ikke. Har den desverre ikke frikst i minne, men fant ut en del år seinere om at han har skrevet mange flere i serien. Men om de blir lest, nei si det.
  Keep up the good work.
  Bloggen din er veldig matnyttig.

 5. 10 abre november 29, 2011, kl. 00:56

  Meningene er tydeligvis delte her. Jeg har hørt flere som har sagt at bok nummer to, Speaker for the Dead, er den beste. Etter å ha lest de tre første er jeg enig, selv om Ender’s Game også er veldig god. Card selv skal visstnok ha uttalt at han skrev den første boka for å kunne skrive den andre.

  • 11 Julie november 29, 2011, kl. 11:18

   Ja, det er ingen tvil om at det finnes delte meninger om serien. Dersom han klarer å toppe ‘Ender’s Game’ med ‘Speaker for the Dead’ er det jo bare å juble. Men det avhenger som vanlig av smak og behag hos hver enkelt leser. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,078 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: