Årets siste eksamen (+en klagesang)

Da var semesterets siste eksamen unnagjort, og det gikk greit. Jeg hadde valget mellom å analysere Petrarcas sonett 343 og sette den inn i en litteraturhistorisk sammenheng eller å analysere en del av Moliérs Misantropen, og sette utdraget i sammenheng med resten av stykket. Valget var greit, for jeg hadde ikke lest Misantropen (selv om jeg synes jeg burde det), så det ble sonett-analyse på meg. Og om jeg skal være helt ærlig så hadde jeg bare skumlest gjennom den sonetten her… Men når man tar seg tid til å analysere blir dikt straks mye vakrere:

Eg minnest augo to som var min fagnad,
eit gullanhår som bøygde nakken løyst,
ei engleblid og stillsleg lita røyst
som var meg mykje kjær, og no er tagna.

Og endå lever eg, og ber min lagnad!
Å, longe låg mitt hjarta kvidefrøyst,
om ikkje tidt ho kom og gav meg trøyst
når morgonklåren over fjellet dagna.

Å sæle møte mellom deg og meg!
Så trutt ho lyder på mi lange soge
om lengt og saknad i eit einsleg sinn!

Og dagen lyfter sterk sin blanke boge
når stilt ho skrid sin kjende heimanveg
med slørde augo og med gråt på kinn.

Det kan i blant være tungt å lese eldre dikt. Jeg er ikke noe diktmenneske, særlig ikke når det gjelder moderne dikt. De har jeg ofte litt vanskelig for å forstå. Men de eldre, klassiske diktene er kjempevakre om man tar seg tid til å lese og ta til seg symbolikken. Synes nå jeg! Analysen gikk greit nok, tror jeg, jeg fikk da skvist nesten 8 sider ut av de linjene der, så jeg får si meg fornøyd med det. (Jeg ser jo så klart i ettertid hva mer jeg kunne ha skrevet om osv. Det nytter dog ikke gråte over spilt melk.)

Francesco Petrarca, mannen hvis sonett jeg fikk bryne meg på helt til slutt på dette skoleåret.

Men jeg har en liten klagesang.

Det er forkjølelsessesong, og det er greit nok. Folk blir forkjølet, og litt snufsing må man rett og slett bare regne med. Men jeg havnet foran et ekstremtilfelle. Uflaks. Hunkjønnet som satt bak meg var på høyden av sin forkjølelse. Du vet, den dagen du rett og slett ikke hadde gått på forelesning vanligvis. Og dette er fortsatt greit nok – dette er tross alt eksamen. Men så er det forskjellige måter å oppføre seg på da. Hun bak meg bråkte. Med alt hun drev med, ikke bare med snufsing hvert tiende sekund og høylytt snyting hvert tiende minutt (og hvesing istedenfor pusting). Hun knitret med matpapir, dunket pennen i pulten, skjøv ting rundt på pulten, raslet med papirer. Og jeg har enda ikke kommet til det verste. Hun klarte nemlig ikke sitte rolig med beina. Hun klarte med jevne mellomrom å sparke borti stolen min, og hver gang hun byttet beinstilling smalt hun foten i gulvet (dvs ofte). For ikke å snakke om de konstante rykningene bena hennes foretok seg. Og da mener jeg de rykningene man gjør når man sitter og er nervøs osv. Greit nok. Men jeg som satt foran henne opplevde det hele som små jordskjelv (mykt gymsalgulv). Jeg var tidvis mye mer oppmerksom på alt det hun bak meg foretok seg enn jeg var på analysen, og det irriterer meg grenseløst. Selv da hun skulle gå, bråkte hun. Slang sekken tungt på både stol og bord, mer knitring, skyving, rasling – også avsluttet hun det hele med å dunke stolen høylytt mot pulten og trampe avsted.

Så til alle dere som kjenner dere igjen i den beskrivelsen der: Det hadde vært veldig fint om dere kunne være litt mindre bråkete. Akkurat det handler faktisk om respekt. Takk.

(Jada, det er lov å være forkjøla på eksamen. Det er alt det andre jeg klager over.)

Og med klagingen ute av bildet: Nå er det endelig juleferie for meg også! Det skal jeg feire med å vaske leiligheten.

Reklamer

12 Responses to “Årets siste eksamen (+en klagesang)”


 1. 1 ellikken desember 13, 2010, kl. 13:46

  Legg fra deg bøkene og skurebøtta, og feir ordentlig du 🙂 GRATULERER!!!

  • 2 Julie desember 13, 2010, kl. 13:49

   Jammen… Det er jo ordentlig… 🙂 Neida. Men det er jo ikke til å legge under en stol at hybelkaninene får fritt fram når jeg pugger til eksamen. 🙂

 2. 3 labben desember 13, 2010, kl. 13:46

  Gratulerer =) Deilig å være ferdig? Jeg sitter å venter på resultatene. Sjekker sånn ca hver halvtime, uten at det skjer noe. Det er forferdelig frustrerende å ikke vite, men muligens enda mer frustrerende å vite hvis det ikke har gått bra. På en måte er det fint at jeg jobber hver dag, da får jeg i det minste tankene vekk fra det. Julen begynner ikke skikkelig før karakterene har komt, og før jeg har grått meg ferdig, eller gledet meg ferdig.

  Eksamenen din virket ganske vanskelig, men så har jeg aldri studert litteratur og vet derfor lite om hva det går i hehe =)

  • 4 Julie desember 13, 2010, kl. 14:34

   Veldig deilig å være ferdig nå, kjenner jeg. Vi får ikke karakterene før etter jul, så jeg tar det helt med ro inntil videre. Jeg er litt bekymret for historieeksamnen min, der fikk jeg nemlig det ene spørsmålet jeg ikke måtte få. Men vi får se.

   Tja, jo, det er ganske vanskelig, men på den annen side vet jeg ikke om det er vanskeligere enn for eksempel historie. Historie går jo veldig mye på husk og forståelse, du får et spørsmål og må svare på det. I litteraturanalysen trenger du ikke huske diktet du analyserer, du har det liksom fysisk foran deg. Det dreier seg så klart endel om teknikk, og du må holde styr på usmakelig mye fagterminologi, men jeg føler at jeg har et fortrinn innen litteraturhistorie ved at jeg har en grei oversikt over verdenshistorie. Jeg gagner mye på at jeg allerede har tatt emner som tar for seg perioder osv (det inkluderer jo både eldre verdens- og norsk historie, samt ex.phil og ex.fac). Har man oversikt over det tekniske og en grei periodeoversikt, er mye gjort i litteraturanalyse. 🙂

 3. 5 Karin desember 13, 2010, kl. 15:22

  Jeg brukte også å «feire» med at jeg var ferdig med å vaske bort hybelkaninene, som da vanligvis hadde blitt ganske mange.

  Ei vennine av meg hadde en gang med seg en gulrot på eksamen, knasket i vei gitt. Det gjorde hun aldri igjen, etter eksamen var ferdig fikk hun så fletta fløy av ei felles vennine av oss… Hun hadde sittet ved siden av den gulrotspisende…

  God juleferie:-)

  • 6 Julie desember 13, 2010, kl. 15:32

   Takk!

   Uff. Gulrot. Det hørtes bråkete ut… Godt at hun tok lærdom. 😉 Litt bråk er greit, det er jo aldri musestille, men akkurat hun som satt bak meg i dag så ut til å bråke på alle mulige måter. Det blir for mye!

 4. 7 Oda desember 13, 2010, kl. 18:05

  Gratulerer med juleferie! Jeg har ennå en uke igjen, men har dog ingen eksamner, så klager for all del ikke =)
  Høres forferdelig slitsomt ut det der altså – og det værste er når man hele tiden faller ut av konsentrasjonen fordi man blir obs på andre ting – uff. Opplevde noen eksamenvakter som satt rett uenfor lokalet, i gangen, men med døren oppe inn til oss, og pratet høylydt… Kjempeirriterende.
  Kos deg med fri!

  • 8 Julie desember 13, 2010, kl. 18:11

   Takk og takk! Ja, det var frustrerende, men man blir jo vant til det på et vis. Det med at folk oppholder seg rett utenfor dørene er også et problem, der lønner det seg å sette seg så langt unna som mulig. Men men. Sånn er eksamen. 😛 Noen mennesker vet å gjøre det vanskeligere for andre! 🙂

 5. 9 Kristiane desember 13, 2010, kl. 18:27

  Gratulerer! 🙂 Selv sitter jeg med hjemme eksamen og skrivesperre..

 6. 11 fjord desember 14, 2010, kl. 14:47

  Gratulerer med overstått eksamensperiode! Du får kose deg og lese masse i juleferien! (Og hjelpe meg som jeg savner studentjuleferiene….)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,735 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: