Lord of the Flies – William Golding

Sjanger: Klassiker/roman
Norsk tittel: Fluenes Herre
Lesenivå: Voksen
Først utgitt: 1954
Forlag: Faber and Faber
Format: Paperback
ISBN: 0571191479
Sider: 225

****
Fra omslaget:
A plane crashes on a desert island and the only survivors, a group of schoolboys, assemble on the beach and wait to be rescued. By day they inhabit a land of bright fantastic birds and dark blue seas, but at night their dreams are haunted by the image of a terrifying beast. As the boys’ delicate sense of order fades, so their childish dreams are transformed into something more primitive, and their behaviour starts to take on a murderous, savage significance.
****

Det har seg altså sånn at jeg drømte at jeg måtte lese Lord of the Flies. Nå er det ikke slik at jeg gjør og opplever alt jeg drømmer, for da hadde jeg bygget et romskip og landet på sola, blitt jaget rundt på Gardermoen flyplass av dama fra X-files, blitt dumpa av min kjære på en Björk-konsert, samt sett Dr. Phil steppe. Men jeg synes at i og med at jeg hadde Lord of the Flies stående i hylla, var det meget fornuftig å gjøre som underbevisstheten hintet frempå med. Det hadde jeg naturligvis rett i.

Lord of the Flies er en moderne klassiker og vinner av Nobelprisen i litteratur. Selv om den ikke solgte så veldig godt helt i begynnelsen har den gått rett inn i moderne litteraturhistorie – for ikke å snakke om at den ved mange skoler er eller har vært obligatorisk lesing. Hva er det så med denne fortellingen som gjør at den klorer seg fast i mellomgulvet ditt og gir deg følelsen av at du nettopp har lest et lite stykke stor litteratur?

A gift for the beast. Might not the beast come for it? The head, he thought, appeared to agree with him. Run away, said the head silently, go back to the others. It was a joke really – why should you bother? You were just wrong, thats all. A little headache, something you ate, perhaps. Go back, child, said the head silently.

Det hintes om at det foregår en atomkrig, og at de britiske guttene krasjer når de er i ferd med å bli evakuert. Guttene har forskjellig alder, og gjerne helt forskjellig bakgrunn. Noen er den fødte leder, andre er passive. Den første delen av boka sleper seg litt forbi. Ralph finner en konkylie som utvikler seg til et maktsymbol, og han blir stemt frem som leder av de andre guttene. Tykke Piggy er meget intelligent og rasjonell, men sliter med astma og elendig syn. Jack er en typisk ledertype, og blir med troppen sin gitt ansvaret for å jakte på de ville grisene som befinner seg på øya. Tvillingene Sam og Eric gjør ingenting uten den andre, men Simon er en litt mer pussig skrue. De eldste guttene finner plutselig at det ikke er noen voksne tilstede, og ansvaret for de minste faller på dem. Idyllen og følelsen av at det er et slags eventyr forvandler seg imidlertidig etterhvert, og guttene – noen raskere enn andre – mister gradvis kontakten med sivilisasjonen.

Det er når gnisningene og uenighetene når bristepunktet, og den enhetlige gruppen splittes i to at boken virkelig tar seg opp etter min mening. Ikke at den første delen er dårlig, den er absolutt nødvendig for å få det meste ut av hva som skjer når konfliktene bryter helt ut. Jeg skulle så gjerne ha skrevet en hel masse om spesifikke hendelser, men det blir ikke annet enn en kjempe-spoiler, så det skal jeg styre unna… Men boken er full av sosial kommentar, av filosofering rundt menneskesinnet, av gruppen mot det individuelle og av allegorier. Av favorittallegoriene jeg bet meg merke i, må jeg trekke frem konkylien. Den representerer samlingspunktet, lov og makt. Etterhvert som hendelsene utspilles, ser vi så alt for tydelig hva dette symbolet representerer.

Tolkning av øya guttene befinner seg på. Bildet er linket til original kilde.

De fleste karakterene representerer også noe. I Ralph finner vi en fyr med gode intensjoner og vanskeligheter for å opprettholde ro – for ikke å snakke om å sette planene sine ut i livet. Piggy representerer intellektet og det rasjonelle. Han trekker dessuten stadig frem sitater fra tanten sin, og representerer dermed den eneste (så vidt jeg la merke til) kvinnelige stemmen. Jack og Simon er rake motsetninger. Der Jack innehar en villskap som kun ser ut til å være holdt under kontroll i sivilisasjonen, representerer Simon en slags ro og godhet. Her kunne jeg sikkert ha sagt noe om hver eneste nevnte karakter… Men jeg vil gjerne også ta frem monsteret som etterhvert blir helt dominerende i guttenes fantasi. Eller virkelighet? Er det et beist, eller er det frykten selv som er det skumle? Jeg vil ikke avsløre noe rundt akkurat dette, men jeg synes at scenen (og scenen før og etter) en av guttene oppdager sannheten er en av de absolutt sterkeste i boka.

Og slutten… For en slutt. Den skulle jeg gjerne ha skrevet om, men det hadde vært dårlig gjort. Den synes jeg nesten du skal få oppleve på egen hånd. Prøv også å legge merke til all symbolikken og allegoriene. De små personlighetstrekkene som blir enorme etterhvert som sivilisasjonen blir fjernere, galskapen som tar overhånd hos noen, også videre. Det er derfor jeg blir sittende igjen med følelsen av at jeg har lest stor litteratur.

I boken finner vi forøvrig hvertfall ved to anledninger (kanskje flere som jeg gikk glipp av?) referanser til en annen bok: The Coral Island av skotten R.M. Ballantyne. I tillegg nevnes Treasure Island, en velkjent bok av en annen skotte, Robert Louis Stevenson. Dette er begge bøker som har hoppet vesentlig høyere på leselisten etter jeg har lest dette lille mesterverket.  Og for de som ikke får nok av boka om Fluenes Herre, er det en filmatisering fra 1963 og en annen fra 1990. Videre gir boka meg milde assossiasjoner til filmen Apocolypse Now, som er basert på boka Heart of Darkness av Joseph Conrad. Det er ikke måte på hva jeg kan finne på fremover!

Reklamer

16 Responses to “Lord of the Flies – William Golding”


 1. 1 labben november 24, 2010, kl. 00:03

  Treasure Island må du lese, jeg elsker den boken. The Coral Island har jeg stående i hyllen et sted tror jeg, kanskje jeg skal finne den frem en dag. Heart of Darkness står også på leselisten. Det er en tynn bok, men jeg har hørt den er tung å lese.

  Lord of the Flies er det veldig mange år siden jeg leste, og jeg husker ikke lenger hva jeg syns om den. På bokelskere har jeg gitt den terningkast tre, noe jeg tror er ufortjent – men slik blir det noen ganger når jeg skal vurdere bøker mange år etter jeg leste dem. Jeg kunne latt være å gi den terningkast, men jeg liker ikke å ha bøker i «lest»-hyllen uten terningkast, spør meg ikke hvorfor. Kanskje jeg skal gi den det mer nøytrale terningkastet fire og så lese den om igjen en dag og gi den et skikkelig terningkast.

  Egentlig burde jeg nok la være å vurdere den siden jeg ikke husker inntrykkene jeg satt igjen med etter å ha lest den, men enkelte vaner er det vanskelig å gi slipp på…

  • 2 Julie november 24, 2010, kl. 17:47

   Tja, jeg kan egentlig forestille meg at hvis man ikke er i humør til denne boka (eller gammel/erfaren nok?), vil den gi et dårligere inntrykk. Jeg tror man bør være litt innstilt til å se etter lag og doble betydninger og alt det der. Den er nok verdt å prøve en gang til, selv om du er usikker på hvordan du opplevde den første gangen. Om den ikke gjorde særlig positivt inntrykk den gangen, er det jo alltids en risiko for at du er uenig med deg selv i dag. 🙂

 2. 3 Christine november 24, 2010, kl. 00:43

  Jeg elsket Lord of the Flies! Det er så mye hjerneføde i den korte boka at det er nesten utrolig. Jeg er usikker på om jeg er enig med Goldings grunnleggende poeng om menneskesinnet og dets hang til bestialitet. Det er veldig hobbesiansk, og det er selvfølgelig nok av empiri til å støtte den konklusjonen også.. Heldigvis har jeg et par uker igjen hvor jeg får leke meg med filosofi på Glasgow Uni, så jeg kan tenke å det litt til 😉

  • 4 Julie november 24, 2010, kl. 17:42

   Ja, en blir litt satt ut av hvor mange lag det er i den lille boka, det er vel det som er det mest inspirerende ved den, tror jeg. Historien er jo kanskje ikke heeeelt unik, og tanken om menneskets hang til bestialitet – som du tok frem – er jo en evig diskusjon. Men litterært er dette et stort verk i mine øyne, synes denne er en av de bøkene alle burde vite om – og helst lese.

 3. 5 ellikken november 24, 2010, kl. 09:04

  Har gledet meg til denne anmeldelsen! Husker jeg likte den veldig veldig godt selv, men nå er det skammelig lenge siden. Filmen fra 1990 falt også særdeles i smak, men Baltazar Getty jr i hovedrollen hadde vel en del av skylden for at jeg ble besatt av filmen i min tidlige pubertet 😉

 4. 7 venstregærning november 24, 2010, kl. 17:40

  Der kom den, ja! En stor favoritt hos meg, og nå fikk jeg egentlig bare lyst til å lese den igjen. Flott anmeldelse, med andre ord. 😉

 5. 10 ida november 25, 2010, kl. 14:43

  har du funnet ut hvilke fag du skal ta til våren?

  • 11 Julie november 25, 2010, kl. 14:46

   Nei, ikke enda. 🙂 Vil helst ha to 80-fag og et 40-fag, men da må jeg finne to historiefag som 1) jeg vil ha, og 2) går til våren, og 3) ikke krasjer. 😛 Så jeg har ikke kommet riktig så langt enda. Skal se over det snart. Hva med deg?

   • 12 ida november 25, 2010, kl. 15:07

    Jeg må ha nyere verdenshistorie, også ett historiefag på 2000-nivå, men sliter med å finne et interesant som ikke krasjer med førstnevnte 😦

 6. 13 Julie november 25, 2010, kl. 15:29

  Vel, jeg synes HIS2111 og HIS2135 høres spennende ut. Sistnevnte er ny siden sist jeg sjekket. Også HIS2415 slår meg som interessant. Jeg skal sette meg mer inn i tid og sted litt senere, men ved første øyekast kunne jeg ikke se at noen av de krasjet med hverandre. Nå er det jo noe annet for deg da, som skal ta nyere verdenshistorie. 🙂

  • 14 ida november 25, 2010, kl. 17:02

   kan du ikke si fra hva du velger? så kanskje jeg kan henge meg på 🙂 synes mange virker spennende 🙂

   • 15 Julie november 25, 2010, kl. 19:45

    Sånn det ser ut nå, går jeg antageligvis for HIS2111 og HIS2135. Med forbehold om at jeg ombestemmer meg før fristen går ut. 😛 Men jeg tror det er de som passer meg best. Jeg skulle helst hatt noen alternativer rundt sykdoms- og medisinhistorie, men der er det ikke noe å hente, så det må jeg vente med til de frie emnene (de har kanskje et alternativ på Kulturhistorie, men det er lagt på is foreløpig) og evt BA-oppgaven. 🙂

 7. 16 ida november 25, 2010, kl. 19:48

  Hmm ja vi får se hva jeg gjør– vurderer å begynne med 40-gruppe også, så vi får se! hehe.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 319,121 hits

Instagram

New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon. #bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: