Lord of the Flies – William Golding

Sjanger: Klassiker/roman
Norsk tittel: Fluenes Herre
Lesenivå: Voksen
Først utgitt: 1954
Forlag: Faber and Faber
Format: Paperback
ISBN: 0571191479
Sider: 225

****
Fra omslaget:
A plane crashes on a desert island and the only survivors, a group of schoolboys, assemble on the beach and wait to be rescued. By day they inhabit a land of bright fantastic birds and dark blue seas, but at night their dreams are haunted by the image of a terrifying beast. As the boys’ delicate sense of order fades, so their childish dreams are transformed into something more primitive, and their behaviour starts to take on a murderous, savage significance.
****

Det har seg altså sånn at jeg drømte at jeg måtte lese Lord of the Flies. Nå er det ikke slik at jeg gjør og opplever alt jeg drømmer, for da hadde jeg bygget et romskip og landet på sola, blitt jaget rundt på Gardermoen flyplass av dama fra X-files, blitt dumpa av min kjære på en Björk-konsert, samt sett Dr. Phil steppe. Men jeg synes at i og med at jeg hadde Lord of the Flies stående i hylla, var det meget fornuftig å gjøre som underbevisstheten hintet frempå med. Det hadde jeg naturligvis rett i.

Lord of the Flies er en moderne klassiker og vinner av Nobelprisen i litteratur. Selv om den ikke solgte så veldig godt helt i begynnelsen har den gått rett inn i moderne litteraturhistorie – for ikke å snakke om at den ved mange skoler er eller har vært obligatorisk lesing. Hva er det så med denne fortellingen som gjør at den klorer seg fast i mellomgulvet ditt og gir deg følelsen av at du nettopp har lest et lite stykke stor litteratur?

A gift for the beast. Might not the beast come for it? The head, he thought, appeared to agree with him. Run away, said the head silently, go back to the others. It was a joke really – why should you bother? You were just wrong, thats all. A little headache, something you ate, perhaps. Go back, child, said the head silently.

Det hintes om at det foregår en atomkrig, og at de britiske guttene krasjer når de er i ferd med å bli evakuert. Guttene har forskjellig alder, og gjerne helt forskjellig bakgrunn. Noen er den fødte leder, andre er passive. Den første delen av boka sleper seg litt forbi. Ralph finner en konkylie som utvikler seg til et maktsymbol, og han blir stemt frem som leder av de andre guttene. Tykke Piggy er meget intelligent og rasjonell, men sliter med astma og elendig syn. Jack er en typisk ledertype, og blir med troppen sin gitt ansvaret for å jakte på de ville grisene som befinner seg på øya. Tvillingene Sam og Eric gjør ingenting uten den andre, men Simon er en litt mer pussig skrue. De eldste guttene finner plutselig at det ikke er noen voksne tilstede, og ansvaret for de minste faller på dem. Idyllen og følelsen av at det er et slags eventyr forvandler seg imidlertidig etterhvert, og guttene – noen raskere enn andre – mister gradvis kontakten med sivilisasjonen.

Det er når gnisningene og uenighetene når bristepunktet, og den enhetlige gruppen splittes i to at boken virkelig tar seg opp etter min mening. Ikke at den første delen er dårlig, den er absolutt nødvendig for å få det meste ut av hva som skjer når konfliktene bryter helt ut. Jeg skulle så gjerne ha skrevet en hel masse om spesifikke hendelser, men det blir ikke annet enn en kjempe-spoiler, så det skal jeg styre unna… Men boken er full av sosial kommentar, av filosofering rundt menneskesinnet, av gruppen mot det individuelle og av allegorier. Av favorittallegoriene jeg bet meg merke i, må jeg trekke frem konkylien. Den representerer samlingspunktet, lov og makt. Etterhvert som hendelsene utspilles, ser vi så alt for tydelig hva dette symbolet representerer.

Tolkning av øya guttene befinner seg på. Bildet er linket til original kilde.

De fleste karakterene representerer også noe. I Ralph finner vi en fyr med gode intensjoner og vanskeligheter for å opprettholde ro – for ikke å snakke om å sette planene sine ut i livet. Piggy representerer intellektet og det rasjonelle. Han trekker dessuten stadig frem sitater fra tanten sin, og representerer dermed den eneste (så vidt jeg la merke til) kvinnelige stemmen. Jack og Simon er rake motsetninger. Der Jack innehar en villskap som kun ser ut til å være holdt under kontroll i sivilisasjonen, representerer Simon en slags ro og godhet. Her kunne jeg sikkert ha sagt noe om hver eneste nevnte karakter… Men jeg vil gjerne også ta frem monsteret som etterhvert blir helt dominerende i guttenes fantasi. Eller virkelighet? Er det et beist, eller er det frykten selv som er det skumle? Jeg vil ikke avsløre noe rundt akkurat dette, men jeg synes at scenen (og scenen før og etter) en av guttene oppdager sannheten er en av de absolutt sterkeste i boka.

Og slutten… For en slutt. Den skulle jeg gjerne ha skrevet om, men det hadde vært dårlig gjort. Den synes jeg nesten du skal få oppleve på egen hånd. Prøv også å legge merke til all symbolikken og allegoriene. De små personlighetstrekkene som blir enorme etterhvert som sivilisasjonen blir fjernere, galskapen som tar overhånd hos noen, også videre. Det er derfor jeg blir sittende igjen med følelsen av at jeg har lest stor litteratur.

I boken finner vi forøvrig hvertfall ved to anledninger (kanskje flere som jeg gikk glipp av?) referanser til en annen bok: The Coral Island av skotten R.M. Ballantyne. I tillegg nevnes Treasure Island, en velkjent bok av en annen skotte, Robert Louis Stevenson. Dette er begge bøker som har hoppet vesentlig høyere på leselisten etter jeg har lest dette lille mesterverket.  Og for de som ikke får nok av boka om Fluenes Herre, er det en filmatisering fra 1963 og en annen fra 1990. Videre gir boka meg milde assossiasjoner til filmen Apocolypse Now, som er basert på boka Heart of Darkness av Joseph Conrad. Det er ikke måte på hva jeg kan finne på fremover!

16 Responses to “Lord of the Flies – William Golding”


 1. 1 labben november 24, 2010, kl. 00:03

  Treasure Island må du lese, jeg elsker den boken. The Coral Island har jeg stående i hyllen et sted tror jeg, kanskje jeg skal finne den frem en dag. Heart of Darkness står også på leselisten. Det er en tynn bok, men jeg har hørt den er tung å lese.

  Lord of the Flies er det veldig mange år siden jeg leste, og jeg husker ikke lenger hva jeg syns om den. På bokelskere har jeg gitt den terningkast tre, noe jeg tror er ufortjent – men slik blir det noen ganger når jeg skal vurdere bøker mange år etter jeg leste dem. Jeg kunne latt være å gi den terningkast, men jeg liker ikke å ha bøker i «lest»-hyllen uten terningkast, spør meg ikke hvorfor. Kanskje jeg skal gi den det mer nøytrale terningkastet fire og så lese den om igjen en dag og gi den et skikkelig terningkast.

  Egentlig burde jeg nok la være å vurdere den siden jeg ikke husker inntrykkene jeg satt igjen med etter å ha lest den, men enkelte vaner er det vanskelig å gi slipp på…

  • 2 Julie november 24, 2010, kl. 17:47

   Tja, jeg kan egentlig forestille meg at hvis man ikke er i humør til denne boka (eller gammel/erfaren nok?), vil den gi et dårligere inntrykk. Jeg tror man bør være litt innstilt til å se etter lag og doble betydninger og alt det der. Den er nok verdt å prøve en gang til, selv om du er usikker på hvordan du opplevde den første gangen. Om den ikke gjorde særlig positivt inntrykk den gangen, er det jo alltids en risiko for at du er uenig med deg selv i dag.🙂

 2. 3 Christine november 24, 2010, kl. 00:43

  Jeg elsket Lord of the Flies! Det er så mye hjerneføde i den korte boka at det er nesten utrolig. Jeg er usikker på om jeg er enig med Goldings grunnleggende poeng om menneskesinnet og dets hang til bestialitet. Det er veldig hobbesiansk, og det er selvfølgelig nok av empiri til å støtte den konklusjonen også.. Heldigvis har jeg et par uker igjen hvor jeg får leke meg med filosofi på Glasgow Uni, så jeg kan tenke å det litt til😉

  • 4 Julie november 24, 2010, kl. 17:42

   Ja, en blir litt satt ut av hvor mange lag det er i den lille boka, det er vel det som er det mest inspirerende ved den, tror jeg. Historien er jo kanskje ikke heeeelt unik, og tanken om menneskets hang til bestialitet – som du tok frem – er jo en evig diskusjon. Men litterært er dette et stort verk i mine øyne, synes denne er en av de bøkene alle burde vite om – og helst lese.

 3. 5 ellikken november 24, 2010, kl. 09:04

  Har gledet meg til denne anmeldelsen! Husker jeg likte den veldig veldig godt selv, men nå er det skammelig lenge siden. Filmen fra 1990 falt også særdeles i smak, men Baltazar Getty jr i hovedrollen hadde vel en del av skylden for at jeg ble besatt av filmen i min tidlige pubertet😉

 4. 7 venstregærning november 24, 2010, kl. 17:40

  Der kom den, ja! En stor favoritt hos meg, og nå fikk jeg egentlig bare lyst til å lese den igjen. Flott anmeldelse, med andre ord.😉

 5. 10 ida november 25, 2010, kl. 14:43

  har du funnet ut hvilke fag du skal ta til våren?

  • 11 Julie november 25, 2010, kl. 14:46

   Nei, ikke enda.🙂 Vil helst ha to 80-fag og et 40-fag, men da må jeg finne to historiefag som 1) jeg vil ha, og 2) går til våren, og 3) ikke krasjer.😛 Så jeg har ikke kommet riktig så langt enda. Skal se over det snart. Hva med deg?

   • 12 ida november 25, 2010, kl. 15:07

    Jeg må ha nyere verdenshistorie, også ett historiefag på 2000-nivå, men sliter med å finne et interesant som ikke krasjer med førstnevnte😦

 6. 13 Julie november 25, 2010, kl. 15:29

  Vel, jeg synes HIS2111 og HIS2135 høres spennende ut. Sistnevnte er ny siden sist jeg sjekket. Også HIS2415 slår meg som interessant. Jeg skal sette meg mer inn i tid og sted litt senere, men ved første øyekast kunne jeg ikke se at noen av de krasjet med hverandre. Nå er det jo noe annet for deg da, som skal ta nyere verdenshistorie.🙂

  • 14 ida november 25, 2010, kl. 17:02

   kan du ikke si fra hva du velger? så kanskje jeg kan henge meg på🙂 synes mange virker spennende🙂

   • 15 Julie november 25, 2010, kl. 19:45

    Sånn det ser ut nå, går jeg antageligvis for HIS2111 og HIS2135. Med forbehold om at jeg ombestemmer meg før fristen går ut.😛 Men jeg tror det er de som passer meg best. Jeg skulle helst hatt noen alternativer rundt sykdoms- og medisinhistorie, men der er det ikke noe å hente, så det må jeg vente med til de frie emnene (de har kanskje et alternativ på Kulturhistorie, men det er lagt på is foreløpig) og evt BA-oppgaven.🙂

 7. 16 ida november 25, 2010, kl. 19:48

  Hmm ja vi får se hva jeg gjør– vurderer å begynne med 40-gruppe også, så vi får se! hehe.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 273,250 hits

Instagram

The League of Regrettable Superheroes by Jon Morris is a fun look at superheroes who never made it into the big leagues. Some of them missed their chance simply because they just vanished in the crowd, but others were downright weird. Ever heard of Doll Man? Jigsaw? Fatman the Human Flying Saucer..? #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #superhero #jonmorris #theleagueofregrettablesuperheroes #lootcrate #comics #comicbooks #tegneserie In celebration of being completely done with this year's Christmas shopping: here is an unrelated shelfie. I'm not actually giving away any books this year. I know. It's sad. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #shelfie #bookshelf #bokhylle #bookshelfporn #bookshelfie #personallibrary #privatelibrary New book! I've seen this book around for a while, and finally decided to pick it up - even though it seems to be slightly outside what I usually read. The Wrath & The Dawn by Renée Ahdieh. Have you read it? What did you think?

#newbook #thewrathandthedawn #reneeahdieh #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn New book! Every Anxious Wave by Mo Daviau. It's being described as "High fidelity with time travel". I was intrigued.

Here's the publisher's description: Good guy Karl Bender is a thirty-something bar owner whose life lacks love and meaning. When he stumbles upon a time-travelling worm hole in his closet, Karl and his best friend Wayne develop a side business selling access to people who want to travel back in time to listen to their favorite bands. It's a pretty ingenious plan, until Karl, intending to send Wayne to 1980, transports him back to 980 instead. Though Wayne sends texts extolling the quality of life in tenth century "Mannahatta," Karl is distraught that he can't bring his friend back.

Enter brilliant, prickly, overweight astrophysicist, Lena Geduldig. Karl and Lena's connection is immediate. While they work on getting Wayne back, Karl and Lena fall in love -- with time travel, and each other. Unable to resist meddling with the past, Karl and Lena bounce around time. When Lena ultimately prevents her own long-ago rape, she alters the course of her life and threatens her future with Karl.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #sciencefiction #modaviau #everyanxiouswave #bookstagram #bookish #instabook #bookporn #coffeeporn #coffee #bookcoverlove #coverlove #bookhaul #newbook New children's book!

Rallskanken er den nye barneboka til Aleksander L. Nordaas, med nydelige illustrasjoner av Sandra Steffensen. Den følger samme struktur som Nordaas' forrige barnebok, Mister Mjukis, med rim og store illustrasjoner. Fin og stemningsfull!

#leseeksemplar #bok #book #bøker #books #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #lesehest #lesetips #nrklesetips #aleksanderlnordaas #sandrasteffensen #illustrasjoner Have you read The Universe Versus Alex Woods, by Gavin Extence? Here's what I wrote on goodreads after having listened to the audio version: "Wow. I laughed. I cried. I laughed while I cried. What a quirky, beautiful, funny, heartbreaking and overall incredibly touching book." #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #theuniverseversusalexwoods #gavinextence #fiction #skjønnlitteratur #youngadult #bookcoverlove #coverlove Hi guys. I've not posted for a couple of weeks, and the main reason for that is that I'm doing #NaNoWriMo this year. If you don't know what that is: November is the month when thousands of people set out to write a novel (each...). 50000 words in 30 days. 1667 words a day.

I have hit the halfway mark (25000 words) a couple of days early, and have only failed to hit the daily minimum once. I'm vaguely optimistic that I might in fact get through this madness. 👍I can assure you that I have made a few of the mistakes listed in the book in the picture though!

#books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #sakprosa #writing #skrive #write I found this paperback from 1952 at a local flea market, and I bought it because of the adorable cover... Tarjei Vesaas is of course also one of Norway's greatest authors, probably the most famous for his novel Is-slottet (The Ice Palace). The Black Horses, as seen in the photo, was first published in 1928.

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #tarjeivesaas #deisvartehestane #theblackhorses #vintage #bokmarked #fleamarket #loppemarked #loppis My friend @kavehrashidi went to Paris and brought back this signed book from Shakespeare and Co for me. Thank you!

It's a somewhat weird novella about a guy talking about a particular author and the books she has written. I'm not entirely sure what to say about it. Certainly a strange read... #bythesameauthor #jackrobinson #shakespeareandco #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #signedbook #novella #shortstory #novelle New book! The Queue by Vladimir Sorokin.

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #te #tea #teaporn #vladimirsorokin #køen #thequeue
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: