Doctor Who?

Jeg sitter her i Skottland med vind og regn utenfor vinduet, og fikk plutselig inspirasjon til å dedisere en post til en av yndlingstv-seriene mine: Doctor Who. En del av dere norske lesere vil antageligvis klø dere i hodet og lure på hvem denne doktoren her. Her i Storbritannia derimot skal det mye til å finne en person som aldri har hørt om The Doctor og hans elleville reiser i tid og rom. Her har BBC-serien gått sammenhengende, med et lengre avbrudd, siden 1963.

Hva handler serien om?
Plottet er ganske enkelt genialt, spør du meg. Serien har siden 1963 tatt oss med på reiser gjennom tid og rom med den mystiske og eksentriske alienen som går under navnet The Doctor. Han er tilsynelatende det siste gjenværende eksemplaret av the Time Lords, og tilbringer livet i romskipet sitt, the TARDIS (Time And Relative Dimensions In Space). Han kan ikke unngå å bli dratt inn i både fortidens, nåtidens og fremtidens store hendelser. Han har en forkjærlighet for å reise rundt med menneskelige kompanjonger, og sammen møter de både nye venner og nye fiender – og det er ikke så rent sjelden at de må redde universet fra undergang.

Og noe av det mest geniale? Om det ikke skulle være nok stoff å ta av når det gjelder plot, kan produsentene også bytte ut alle skuespillerene slik de mener det passer seg. Jada, doktoren også. Når han blir fatalt skadet, regenererer han for å overleve. Dette involverer (vanligvis) at hele DNA-profilen hans skrives om, og han får dermed nytt utseende OG ny personlighet. Han glemmer dog ingen ting. Her er det altså vanskelig å gå lei av både ansikter og storylines.

Doktorens romskip, the TARDIS, er kamuflert som en politiboks fra 1950-tallet. Den skal egentlig forandre form til å passe alle tider, men noe gikk galt helt i begynnelsen av serien. "The Blue Box" er et sikkert tegn på at Doktoren er i nærheten. Spørsmålet er bare om man vet hva man skal se etter.

Det finnes egentlig tre forskjellige typer fans av Doctor Who. Den første gruppen er de som liker den originale serien, det vil si den som gikk fra 1963-1989. Dette er gjerne (britiske) folk i generasjonene over meg som vokste opp med serien på TV. Gruppe nummer to har ofte ikke sett den originale serien, men digger den nye, som begynte i 2005. Dette er gjerne folk fra min generasjon som ikke har noen interesse i å se de vanvittig dårlige spesialeffektene fra 60-tallet. Den siste gruppen er de som liker både den gamle og den nye, og ser på dem med tidsriktige briller. Det er den sistnevnte gruppen jeg kan identifisere meg med. Jeg har riktignok ikke sett alle de gamle, men har en del av de eldste stående i hylla. Dessverre har mange av episodene gått tapt for alltid, da BBC ikke trodde de kom til å få bruk for innspillingene igjen og rett og slett spilte over episodene. Sukk…

Doktorene og deres kompanjonger
Så langt har det vært 11 forkjellige doktorer. Det hele startet med William Hartnell, og fortsatte via Patrick Troughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy før Paul McGann avsluttet det hele i en film i 1989. I 2005 var det Christopher Eccleston som overtok stafettpinnen, før han gav den videre til den populære David Tennant, som etter tre sesonger og flere spesialepisoder ble avløst av Matt Smith.

Kompanjongene har det vært flere av. Over 35 forskjellige karakterer har så langt reist rundt med doktoren. De første, originale kompanjongene var doktorens barnebarn, og ble spilt av Carol Ann Ford, samt to lærere spilt av Jacqueline Hill og William Russel. Den mest kjente fra den originale serien er kanskje Sarah Jane Smith, spilt av Elisabeth Sladen. Hun har i dag sitt eget spin-off show under navnet The Sarah Jane Adventures. Kompanjongene i den nye serien har vært Rose (Billie Piper), Martha (Freema Agyeman), Donna (Catherine Tate) og Amy (Karen Gillan). I tillegg har blant annet Kylie Minogue spilt i enkeltstående episoder. Også må vi ikke glemme Captain Jack (John Barrowman), som dukker opp med jevne mellomrom.


Alle tittelsangene/videoene, med unntak av den nyeste. Legg merke til den
umiskjennelige sangen. Den fester seg på hjernen,
og du går og uler sangen
i lang tid etterpå.

Skumleste fiender
Det er ikke til å komme bort i fra at Doktoren klarer å rote seg bort i en rekke skumle fiender. Noen ganger gjør han det med vilje, andre ganger blir han hatet for den han er. Nevneverdige fiender er selvsagt the Master, også Time Lord, men litt mindre hyggelig enn nemesisen sin, Dalek-ene under lederskap av den onde Davros, og ikke minst the Cybermen, som kort fortalt er menneskehjerner med manglende empati i robotkropp. En del av disse, da spesielt Dalek-ene, har det med å dukke opp igjen. The Daleks er på en måte doktorens naturlige fiende, i og med at doktorens folk ble utslettet under the Time War, en voldsom krig med Dalek-ene.

Men disse er altså gjengangere i større eller mindre grad. Kjempefarlige fiender som du bare vet at kan ødelegge hele universet. Jeg synes The Weeping Angels, eller The Lonely Assassins er den skumleste fienden. I allefall før de dukket opp igjen i en litt mindre skummel episode i forrige sesong. Men slik de fremstår i episoden Blink i tredje sesong i den nye serien, er skummelt. Veldig skummelt. De er kamuflerte som statuer, og slik står de. Helt til du ikke ser på dem. Da angriper de og sender deg tilbake i tid for å ta næring fra livsenergien din. Du dør ikke, du lever deg rett og slett inn i døden.

Råd fra Doktoren, i episoden Blink: «Don’t blink, don’t even blink, blink and you’re dead! They are fast, faster than you could believe. Don’t turn your back, don’t look away, and don’t blink!» Jeg er forøvrig nerd nok til å ha den teksten på ei t-skjorte.

Beste episoder
Dette er selvsagt ytterst individuelt. Det er varierende kvalitet på episodene, noen er rett og slett dårlige og middelmådige. Andre er helt fantastiske, og du husker med ett hvorfor du er hekta på serien. The Empty Child er ganske bra – bra nok til å nevnes. Det er mest fordi konseptet er skummelt. The Girl in the Fireplace er en av mine absolutte favoritter, og handler om Madame de Pompadour. Doktoren må ta et avgjørende valg, og vi får innblikk i et aldri så lite love-triangle. Blink har jeg allerede nevnt. Midnight er skummel. Alt som innebærer at noen tar over kroppen din er ubehagelig, og den intense stirringen i denne episoden kryper under huden på en.

De nevnte episodene er alle fra den nye serien. Den gamle ser jeg mest på fordi det er sjarmerende, ikke fordi jeg forventer en fantastisk opplevelse hva plot og spesialeffekter angår. Dessuten har jeg ikke på langt nær sett alle, så det er vanskelig å ta et standpunkt til det.


Scene fra Midnight, en episode der Doktoren er på cruise i
uoppdaget terreng. Det er jo dømt til
å gå galt.

Doctor Who i bokform
For de av oss som har så dilla på denne serien at et halvt års ventetid mellom sesongene blir for lenge, finnes det råd. En rekke forfattere skriver nemlig bøker basert på Doktorens univers. Disse har gjerne lite eller ingenting med TV-seriens episoder å gjøre, og kan dermed leses uavhengig av hvilke episoder man har sett. Jeg har selv lest flere av bøkene, og også disse er av meget varierende kvalitet. Det er som sagt forskjellige forfattere som forteller. Om jeg skal komme med en anbefaling, må det bli The Nightmare of Black Island og The Winner Takes All. Disse er begge å få tak i hos blant annet bokkilden.

Tre av bøkene om the Doctor. Det finnes utrolig mye å velge mellom, her er det bare å begynne å lese!

Tips til deg som ble interessert etter å ha lest denne posten
Alle som liker Science fiction blir pent nødt til å sjekke ut Doctor Who. Den gamle serien er mest for spesielt interesserte. Vil du se Sci-fi i sin skjønneste 60-tallssjarm, kjør på. Er du mer interessert i litt bedre spesialeffekter og moderne plot, er det naturlig å begynne på sesong 1 fra 2005. Og bare så det er sagt: Jeg synes de første episodene var elendige. Men ikke la deg skremme, det blir mye bedre! Joda, litt varierende kvalitet er det jo som nevnt, men de episodene som er geniale gjør det hele verdt det. Jeg ble anbefalt serien av en venn, og nå er det ikke jul uten Doctor Whos juleepisode. Rett og slett.


Doctor Who elsker hele verden!

Advertisements

14 Responses to “Doctor Who?”


 1. 1 Mamma'n november 18, 2010, kl. 18:59

  Hallo!
  Hm, skulle hatt en Tardis vet du…
  Har bare ventet på at du skulle ta for deg dette ja:) Du er vel litt i overkant fan men ikke noe galt i det.
  Synes Blink episoden er bra jeg:) De andre også. Man blir litt hektet når man først begynner å se på denne serien.
  Klem:)

  • 2 Julie november 18, 2010, kl. 19:03

   Det hadde absolutt gjort seg med en Tardis. Jeg venter i spenning på at the Doctor skal plukke meg opp. Jeg er klar til avreise, når som helst! 🙂

   • 3 Mamma'n november 18, 2010, kl. 19:09

    Ja tviler ikke…
    Det regner hos deg ja? Det er vel ikke unormalt. Her er det litt kjølig og jeg fyrer i ovnen.
    Driver du og ordner fælt med julegaver du eller?

 2. 4 Julie november 18, 2010, kl. 19:12

  Ordner og ordner… Ordner ikke noe mer enn det som var planlagt? Når man lever på studentlån, må man spre slikt utover to utbetalinger. Første runde nå, neste runde i desember. Så er hele den teite jula over, og da er det fred å få igjen. 😉

 3. 6 Heidi november 18, 2010, kl. 19:50

  Jeg tilhører også den tredje gruppen, med Eccleston som favorittdoktor, men kan innrømme at jeg sympatiserer med den første gruppen også. Det er altfor mye kjærlighet og kyssing i den nye serien, så det var en lettelse hjemme hos meg da Rose havnet i det parallelle universet.

  • 7 Julie november 19, 2010, kl. 00:01

   Hihi, ja. Det blir nok endel klisjeer i den nye sammenlignet med den gamle. Akkurat Rose og Doctor-greia ble nok i overkant mye for noen. Men jeg tror de prøver å appellere til et bredere publikum med den nye serien, ved å slenge inn litt ekstra romantikk osv.

 4. 8 Christine november 18, 2010, kl. 21:10

  Dr. Who!! Hurra! Ironisk nok har jeg måttet ta Dr. Who-pause mens jeg bor i Skottland, fordi kjæresten ikke gikk med på at jeg tok med meg serien da jeg reiste. Men det blir heldigvis mer doktor når jeg kommer hjem!

  Husker jeg feil hvis jeg tror du er i Edinburgh?

 5. 10 knirk november 20, 2010, kl. 08:23

  Oj oj! Så moro! Jeg har fått seriedilla og leter nå etter en ny serie. Jeg skal bestille Doktor Who sesong 1 fra 2005.
  Takk for tips!

 6. 12 Christine november 24, 2010, kl. 00:41

  Stemmer! Jeg har forsåvidt kjørt forbi der, og guiden vår pekte ut Fife fra toppen av Edinburgh Castle også, selv om han prøvde å innbille enkelte av de litt mer godtroende turistene at det var Frankrike..

 7. 13 labben august 4, 2012, kl. 11:39

  Jeg er litt treg, men har endelig begynt å se den første sesongen fra 2005 og synes faktisk de første episodene er kjempeunderholdende. For meg er det Christopher Eccleston som gjør serien god, så jeg er litt skeptisk til andre doktorer. Alle ansiktsuttrykkene hans er fantastiske og siden han er så artig og sær gjør det ingenting at effektene er dårlige og plottene ganske komiske. Alt passer sammen, selv om det er litt vanskelig å ta det seriøst. Jeg føler ikke det er nødvendig å ta det så seriøst. Gøyal serie =D


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 284,815 hits

Instagram

Currently reading: A House at the Bottom of a Lake, by Josh Malerman. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #joshmalerman #coffee #kaffe #cappuccino #coffeeporn #ahouseatthebottomofalake #currentlyreading I still have not seen Fantastic Beasts and Where to Find Them (I know 😵), but I will soon!

#fantasticbeasts #newtscamander #fabeldyr #jkrowling #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur bookporn #literature #tea #te #teaporn @shanedawson is one of those people that manages to make me laugh on a crappy day. His gallows humour and self-depreciation appeals to me. 😋😅 I've laughed until I've cried at some of his content. In a good way.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #bookcoverlove #coverlove #shanedawson #itgetsworse Ugh. Spiders. 😐

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #thehatching #ezekielboone #horror #spiders #edderkopp I tend to gravitate towards Asian literature by default, and recently picked up this anthology of "visions of the future from China". #InvisiblePlanets is edited and translated by #KenLiu. 
#books #bøker #book #bok #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #bookish #instabook #anthology #sciencefiction #scifi #china #coffee #kaffe #noveller #kina #novellesamling We Found a Hat by Jon Klassen is the last book in the hat trilogy. It's a stylistically simple series for children, and where in the previous two books a bear and a fish have to deal with hat-problems, this time two turtles find one. They decide to put it back where they found it, because there's just one hat, and two turtles. But one of the turtles can't quite stop thinking about the hat... Where the previous two sports some dark humour, this one is surprisingly sweet. I like the simple and clean art work - this one is just as enjoyable as the previous books! 🙂

Den er nylig utgitt på norsk, og jeg har fått mitt eksemplar av forlaget.

#leseeksemplar #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #jonklassen #hattrilogy #mangschou #wefoundahat #vifantenhatt New book! Obviously had to get Neil Gaiman's new book, #NorseMythology as soon as possible. 🤓

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #neilgaiman #myth #newbook #bookhaul Two new books, both by Yuri Herrera: Signs Preceding the End of the World, and The Transmigration of Bodies. Love the covers!

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #yuriherrera #fiction #skjønnlitteratur #lisadillman #mexico #coverlove #bookhaul #newbook #bookcoverlove In celebration of the new Sherlock season fiiiiiiinally being released a few days ago, here is a picture of one of my most beautifully bound books. It is part of the Barnes & Noble Collectible Editions series. Bit too big and heavy to comfortably carry around with you, unfortunately.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #sherlock #sherlockholmes #barnesandnoble #collectible #arthurconandoyle #sherlocked Aaaand here is the result of this year's NaNoWriMo. I finally printed it a few days ago, but I've yet to actually read through it. Primarily because I remember all the little issues with the plot. There's no time to fix stuff like that as the madness is happening...
I've sort of promised my #writingbuddy @kavehrashidi, who wrote his own novel at the same time, that he gets to read it. So I figured I'd do something about some of the issues... It's just such an effort. 😅
But yeah, it's quite the achievement to manage to put together something that resembles a novel in one month! 🎉🎖 #NaNoWriMo #novel #roman #book #bøker #books #bok #scifi #sciencefiction #tea #te #papers #words #ord #writing #editing #redigering #bookstagram #bookish #instabook #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: