Den Guddommelige Komedie – Dante

Oversatt til dansk av: Ole Meyer
Sjanger: Dikt/klassiker
Opphavsland: Italia
Skrevet: fra 1308-1321
Forlag: Multivers
ISBN: 9788779172807
Sider: 459 + etterord og kommentarer

Fra omslaget: Dantes Guddommelige Komedie, der foregår i påskeugen år 1300, er en fortælling om en vandring gennem de tre dødsriger: Helvede, med dets evige pinsler, Purgatoriet (eller Skærsilden) med de timelige prøvelser, og Paradiset, hvor salige sjæle opholder sig nær Gud, men ikke har glemt det jordiske liv. Fortællingen kan betragtes som den første europæiske jeg-roman, idet fortæller og læser følger vandreren «Dante» gennem smerte mod forølsning og stadig større erkendelse. I begyndelsen føres an af dikteren Vergil, senere af sin elskede Beatrice, som han ikke fik i live. Komedien er blandt meget andet verdenslitteraturens særeste og mest storslåede kærlighetsfortælling. Oversættelsen ved Ole Meyer følger Dantes versrytme og baserer sig ligesom denne på talesproget.

Jeg begynner denne «anmeldelsen» (i gåseøyne fordi jeg ikke har noen særlige ambisjoner om å anmelde et så stort verk) med å si at jeg slett ikke har lest alle de 459 sidene, men kun sangene som står oppført på pensumlisten min ved UiO. Dette er følgende sanger: Fra Helvete: 1-3, 5, 10, 26 og 34 – Fra Purgatoriet: 1, 2, 30 og 31 – Fra Paradiset: 2, 23, 30, 31 og 33. Jeg tillater meg allikevel å skrive om verket. Videre vil jeg si meg mektig imponert over oversettelsen av Meyer, som er både interessant og behagelig å lese.

Dante holder en kopi av den guddommelige komedie, vedsiden av inngangen til Helvete. Bak han ser vi Skjærsildens syv terrasser og byen Firenze, og over han ser vi himmelens sfærer.

Av de tre bøkene, liker jeg Helvete (Inferno) best. Dystert, synes kanskje noen? Men det er altså i helvete vi finner (de frivillige og ufrivillige) synderne, samt de som var så uheldig å bli født før Jesus. Dette inkluderer, som vaskeseddelen antyder, selvsagt de fleste av antikkens store forfattere og tenkere. Vergil, forfatteren av blant annet Aeneiden, lusker i skyggene mens Dante fortvilet forsøker å finne frem i en mørk skog med tre beist han ikke klarer å passere. Dette er selvsagt en allegori: Dante har syndet, og han sliter med å finne frelse. Han er selv klar over at han er i ferd med å gå tapt for alltid, men da titter Vergil ut fra skyggene. Han har blitt kontaktet av en kvinne fra paradiset, for å guide Dante gjennom de tre dødsrikene. Turen starter i helvete.

Satan står frosset fast i is til livhøyde i midten av Helvete - se utdrag nedenfor

De som strengt tatt ikke var syndere holder til i helvetes første av ni sirkler. Det er, som du sikkert skjønner, her de rettskafne hedningene som Vergil holder til. Fra andre til åttende sirkel finner vi henholdsvis de vellystige, de glupske, de grådige, de hevngjerrige, kjetterne, voldsmennene og bedragerne. I den niende sirkel holder forræderne til, og de skilles fra bedragerne ved at de forrådte noen de hadde et forhold til. Satan selv befinner seg i sentrum av sirkelen, med de verst tenkelige forræderne i munnene sine (han har tre munner): Marcus Junius Brutus og Gaius Cassius Longinus, som var med å på drepe Julius Cæsar, og Judas Iskariot, som forrådte Jesus. Beskrivelsen av scenen er egentlig ganske grafisk:

Hver af hans munde gnaved på en synder
med tænder malende som møllestene;
tre var der altså, som han holdt i pine.
Den forreste blev endnu værre flænset
med kløerne end bidt, så hele ryggen
til tider blev en blodig, hudløs masse.
– «Den af de tre der pines værst deroppe
er Judas Iskariot,» forklared mesteren:
«du ser hans fødder stikke ud og sprælle.
De andre to, hvis hoveder hænger nedad,
er Brutus – ham det sorte hoved gnaver;
se hvor han vrider sig og intet siger! –
og Cassius, ham dér med de grove lemmer.
Men det blir nat igjen, og vi må videre,
for vi har set alt hvad vi skal hernede.»

Som Vergil sa, beveget de seg etter dette over til purgatoriet; skjærsilden. De som venter på å stige opp Skjærsildsberget er de som først vendte om på dødsleiet, de bannlyste og de som led en voldsom død uten å få tilgitt sine synder. De syv dødssynder skal renses fra Dantes sjel mens han bestiger bergets sju terrasser: Hovmod, misunnelse, vrede, dovenskap, griskhet, glupskhet og utukt. På toppen av berget finnes Edens hage, der Dante møter en rekke personer med forskjellige betydninger.

Etter at Dante har bekjent sine synder (og forstått dem), bades han i elven Lethe og er klar til å bli med til paradiset, dit Vergil ikke får komme. Det er Beatrice – Dantes store kjærlighet – som leder ham når Vergil forsvinner, og det var også hun som sendte Vergil for å hjelpe ham komme dit han nå er. Kanskje kan dette tolkes dithen som at Vergil er fornuften, og Beatrice er personifiseringen av troen og Guds kjærlighet? Paradiset består av ni sfærer, og Dante guides gjennom alle sammen. Etter disse, stiger han til det egentlige paradiset, en tilstand hinsides fysisk eksistens. Han får se Gud, men klarer ikke å sette ord på det han ser. Han forstår plutselig alt og sjelen hans bades i Guds kjærlighet.

Dante ser lyset.

De oppmerksomme sjeler som blant annet har merket seg at både helvete og paradiset har ni sirkler/sfærer, og at det er tre forrædere i Satans tre munner, har fått med seg noe vesentlig. Tallet tre er veldig viktig, blant annet på grunn av den hellige treenighet. Boka er delt i tre deler som inneholder 33 sanger hver – om man regner den første sangen i Helvete som innledningen. Også versemønsteret har tre linjer i hver strofe. Det er ingenting som er tilfeldig i dette verket!

Det er jo vanskelig å sitter her å prøve å komme med noe nytt å si om den guddommelige komedien for en noe uerfaren student. Som nevnt har jeg heller ingen ambisjoner om dette. Men det er interessant å se på tematikken i boka, som skildres veldig godt gjennom motivet. Skogen med beistene, bestigningen av skjærsildberget, samt Beatrice og Vergils egentlige representasjoner. Boka gir et innblikk i det kristne synet som rådet på denne tiden. Det er i grunn en fryd for øyet å se hvor godt verket er skrudd sammen – og jeg har ikke engang lest boka fra start til slutt. Det skal jeg gjøre en gang senere.

Til dere som føler dere fristet til å forsøke å lese boka: Foreleseren min fortalte at den danske versjonen er langt enklere å lese enn den nynorske oversettelsen. Om dere ikke vil bli skremt helt bort, kan det da kanskje være en idé å prøve den danske. Den kan du kjøpe hos blant andre Tanum.

Hun svared: «Det er ingen større smerte
end midt i ulykken at måtte mindes
den lykke som forsvandt: det véd din lærer.»

Og bare så det er klart: Bildene finnes ikke i boka, de er senere tolkninger av Dantes verk.

Reklamer

8 Responses to “Den Guddommelige Komedie – Dante”


 1. 1 Norunn oktober 29, 2010, kl. 01:35

  Kanskje vi har studert det samme:-) Dante er flott. Jeg har skiftet adresse til bloggen min (Biblioteker og labyrinter), hvis du har lyst til å skifte til riktig adresse. Ny adresse:

  http://bibliotekeroglabyrinter.wordpress.com/

  • 2 Julie oktober 29, 2010, kl. 07:57

   Det har du jammen rett i. Jeg trodde jeg gjorde det da du skrev posten om at du byttet, men det gjorde jeg visst ikke! Det skal oppdateres. 🙂

 2. 3 knirk oktober 29, 2010, kl. 09:15

  «Det er jo vanskelig å sitter her å prøve å komme med noe nytt å si om den guddommelige komedien for en noe uerfaren student. »

  Ja men husk at for oss som aldri har lest Dante, men tenkt vi burde, så er jo dette en ypperlig liten innføring. En liten dannelsesreise å lese bloggen din fortiden – fint!

  • 4 Julie oktober 29, 2010, kl. 09:28

   Ja, du er inne på noe der. Men det blir jo allikevel litt sånn at jeg sitter med et relativt tynt grunnlag for å komme med en fullgod analyse. Det jeg mener er at det er utrolig mye man kan si om verk som dette – og det er veldig lite av det jeg har kontroll på. Meeeen litt har jeg jo å si. 😉

 3. 5 ellikken oktober 29, 2010, kl. 11:28

  Jeg syns det er helt topp at du skriver slike artikler/innlegg, og du får meg til å virkelig savne idehistoriestudiet 🙂 Den Guddommelige Komedie har jeg lest selv, i alle fall deler av den – som du. Jeg er fantastisk glad for at jeg har hatt muligheten til det, men takker gudene for at det var i forbindelse med et studium og ikke som «bokorm».

  Aeniden står i bokhylla mi. Det var nesten så jeg fikk lyst til å lese den på nytt… Har du forresten lest Utopia enda?

  • 6 Julie oktober 29, 2010, kl. 13:01

   Jeg hadde neppe tatt fatt på denne boka om det ikke hadde vært i forbindelse med 40-gruppa i litteratur, så der fikk jeg det velplasserte sparket i baken for å finne motivasjonen. Jeg er ikke særlig flink til å lese klassikere, men jeg skjønner virkelig ikke hvorfor. Det er aldri så ille som jeg tror. 😛

   Jeg har ikke lest Utopia enda, jeg har druknet litt i øvrige klassikere denne høsten her. Men jeg gleder meg til å lese den. Det er bare så mye annet som også må leses. 😀

   • 7 idapidamor november 1, 2010, kl. 15:17

    Nydelig å ha det som pensum da 😉 Sliter alltid med å lese skjønnlitteratur når jeg har mye pensum igjen å lese – det går litt løs på samvittigheten! Så å ha skjønnlitteratur på pensum er jo en nydelig kombinasjon!

 4. 8 Julie november 1, 2010, kl. 16:03

  Ja, ikke sant? 😀


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 332 855 hits

Instagram

I recently turned 30 (yay!), and got a very cool present from @kavehrashidi and @ainahaugr. They went to the coolest bookstore in Oslo (@tronsmobok of course) and picked up Sakiko Nomura: Ango, which is signed by the way. They also gave me a cutting from one of their plants, which I will try not to kill. The best way to explain this book is to just copy what the publisher says: A collaboration between graphic designer Satoshi Machiguchi and Japanese photographer Sakiko Nomura. “Sakiko Nomura: Ango” is part of a literary project by publisher and graphic designer Satoshi Machiguchi. In the space of a book, photographs by contemporary Japanese artists meet with works of Japanese literature to form a new kind of expression. After collaborating with Daido Moriyama for the first three entries in the series, Machiguchi decided to work with Sakiko Nomura for this fourth and latest issue. Sakiko Nomura’s stunning, sensual photographs interact with the 1946 short-story “The War and a Woman” by Ango Sakaguchi. Sakaguchi’s powerful story, heavily censored by the American authorities at the time of its release, describes a brutal and remorseless image of the crushing force that is war. Nomura’s images and Sakaguchi’s words interact to draw out new nuances in each other. Thank you! ❤ #bok #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #sakikonomura #ango #angosakaguchi #art #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #instabook #art #kunst #tronsmo #stikling #japan #bookcoverlove #coverlove
There is this bookshelf at work, where several of us leave and pick up books. And pretty much everyone has been raving about the Icelandic author Yrsa Sigurđardóttir. So I brought one of her books home over the holidays, English title: The Undesired. Original title Kuldi. I was not blown away by it. But I liked it enough to give another one of her books a try, so I'm currently listening to the audio version of Dragsug (original title: Sogiđ), English title The Reckoning. Have you read any of her books? #books #bøker #bok #book #litteratur #literature #crime #krim #nordicnoir #yrsasigurdardottir #yrsasigurðardóttir #kuldi #deuønskede #theundesired #sogiđ #thereckoning #dragsug #kagge #bookstagram #instabook #bookish #coffee #bookporn #coffeeporn #read #reader
I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: