Den Guddommelige Komedie – Dante

Oversatt til dansk av: Ole Meyer
Sjanger: Dikt/klassiker
Opphavsland: Italia
Skrevet: fra 1308-1321
Forlag: Multivers
ISBN: 9788779172807
Sider: 459 + etterord og kommentarer

Fra omslaget: Dantes Guddommelige Komedie, der foregår i påskeugen år 1300, er en fortælling om en vandring gennem de tre dødsriger: Helvede, med dets evige pinsler, Purgatoriet (eller Skærsilden) med de timelige prøvelser, og Paradiset, hvor salige sjæle opholder sig nær Gud, men ikke har glemt det jordiske liv. Fortællingen kan betragtes som den første europæiske jeg-roman, idet fortæller og læser følger vandreren «Dante» gennem smerte mod forølsning og stadig større erkendelse. I begyndelsen føres an af dikteren Vergil, senere af sin elskede Beatrice, som han ikke fik i live. Komedien er blandt meget andet verdenslitteraturens særeste og mest storslåede kærlighetsfortælling. Oversættelsen ved Ole Meyer følger Dantes versrytme og baserer sig ligesom denne på talesproget.

Jeg begynner denne «anmeldelsen» (i gåseøyne fordi jeg ikke har noen særlige ambisjoner om å anmelde et så stort verk) med å si at jeg slett ikke har lest alle de 459 sidene, men kun sangene som står oppført på pensumlisten min ved UiO. Dette er følgende sanger: Fra Helvete: 1-3, 5, 10, 26 og 34 – Fra Purgatoriet: 1, 2, 30 og 31 – Fra Paradiset: 2, 23, 30, 31 og 33. Jeg tillater meg allikevel å skrive om verket. Videre vil jeg si meg mektig imponert over oversettelsen av Meyer, som er både interessant og behagelig å lese.

Dante holder en kopi av den guddommelige komedie, vedsiden av inngangen til Helvete. Bak han ser vi Skjærsildens syv terrasser og byen Firenze, og over han ser vi himmelens sfærer.

Av de tre bøkene, liker jeg Helvete (Inferno) best. Dystert, synes kanskje noen? Men det er altså i helvete vi finner (de frivillige og ufrivillige) synderne, samt de som var så uheldig å bli født før Jesus. Dette inkluderer, som vaskeseddelen antyder, selvsagt de fleste av antikkens store forfattere og tenkere. Vergil, forfatteren av blant annet Aeneiden, lusker i skyggene mens Dante fortvilet forsøker å finne frem i en mørk skog med tre beist han ikke klarer å passere. Dette er selvsagt en allegori: Dante har syndet, og han sliter med å finne frelse. Han er selv klar over at han er i ferd med å gå tapt for alltid, men da titter Vergil ut fra skyggene. Han har blitt kontaktet av en kvinne fra paradiset, for å guide Dante gjennom de tre dødsrikene. Turen starter i helvete.

Satan står frosset fast i is til livhøyde i midten av Helvete - se utdrag nedenfor

De som strengt tatt ikke var syndere holder til i helvetes første av ni sirkler. Det er, som du sikkert skjønner, her de rettskafne hedningene som Vergil holder til. Fra andre til åttende sirkel finner vi henholdsvis de vellystige, de glupske, de grådige, de hevngjerrige, kjetterne, voldsmennene og bedragerne. I den niende sirkel holder forræderne til, og de skilles fra bedragerne ved at de forrådte noen de hadde et forhold til. Satan selv befinner seg i sentrum av sirkelen, med de verst tenkelige forræderne i munnene sine (han har tre munner): Marcus Junius Brutus og Gaius Cassius Longinus, som var med å på drepe Julius Cæsar, og Judas Iskariot, som forrådte Jesus. Beskrivelsen av scenen er egentlig ganske grafisk:

Hver af hans munde gnaved på en synder
med tænder malende som møllestene;
tre var der altså, som han holdt i pine.
Den forreste blev endnu værre flænset
med kløerne end bidt, så hele ryggen
til tider blev en blodig, hudløs masse.
– «Den af de tre der pines værst deroppe
er Judas Iskariot,» forklared mesteren:
«du ser hans fødder stikke ud og sprælle.
De andre to, hvis hoveder hænger nedad,
er Brutus – ham det sorte hoved gnaver;
se hvor han vrider sig og intet siger! –
og Cassius, ham dér med de grove lemmer.
Men det blir nat igjen, og vi må videre,
for vi har set alt hvad vi skal hernede.»

Som Vergil sa, beveget de seg etter dette over til purgatoriet; skjærsilden. De som venter på å stige opp Skjærsildsberget er de som først vendte om på dødsleiet, de bannlyste og de som led en voldsom død uten å få tilgitt sine synder. De syv dødssynder skal renses fra Dantes sjel mens han bestiger bergets sju terrasser: Hovmod, misunnelse, vrede, dovenskap, griskhet, glupskhet og utukt. På toppen av berget finnes Edens hage, der Dante møter en rekke personer med forskjellige betydninger.

Etter at Dante har bekjent sine synder (og forstått dem), bades han i elven Lethe og er klar til å bli med til paradiset, dit Vergil ikke får komme. Det er Beatrice – Dantes store kjærlighet – som leder ham når Vergil forsvinner, og det var også hun som sendte Vergil for å hjelpe ham komme dit han nå er. Kanskje kan dette tolkes dithen som at Vergil er fornuften, og Beatrice er personifiseringen av troen og Guds kjærlighet? Paradiset består av ni sfærer, og Dante guides gjennom alle sammen. Etter disse, stiger han til det egentlige paradiset, en tilstand hinsides fysisk eksistens. Han får se Gud, men klarer ikke å sette ord på det han ser. Han forstår plutselig alt og sjelen hans bades i Guds kjærlighet.

Dante ser lyset.

De oppmerksomme sjeler som blant annet har merket seg at både helvete og paradiset har ni sirkler/sfærer, og at det er tre forrædere i Satans tre munner, har fått med seg noe vesentlig. Tallet tre er veldig viktig, blant annet på grunn av den hellige treenighet. Boka er delt i tre deler som inneholder 33 sanger hver – om man regner den første sangen i Helvete som innledningen. Også versemønsteret har tre linjer i hver strofe. Det er ingenting som er tilfeldig i dette verket!

Det er jo vanskelig å sitter her å prøve å komme med noe nytt å si om den guddommelige komedien for en noe uerfaren student. Som nevnt har jeg heller ingen ambisjoner om dette. Men det er interessant å se på tematikken i boka, som skildres veldig godt gjennom motivet. Skogen med beistene, bestigningen av skjærsildberget, samt Beatrice og Vergils egentlige representasjoner. Boka gir et innblikk i det kristne synet som rådet på denne tiden. Det er i grunn en fryd for øyet å se hvor godt verket er skrudd sammen – og jeg har ikke engang lest boka fra start til slutt. Det skal jeg gjøre en gang senere.

Til dere som føler dere fristet til å forsøke å lese boka: Foreleseren min fortalte at den danske versjonen er langt enklere å lese enn den nynorske oversettelsen. Om dere ikke vil bli skremt helt bort, kan det da kanskje være en idé å prøve den danske. Den kan du kjøpe hos blant andre Tanum.

Hun svared: «Det er ingen større smerte
end midt i ulykken at måtte mindes
den lykke som forsvandt: det véd din lærer.»

Og bare så det er klart: Bildene finnes ikke i boka, de er senere tolkninger av Dantes verk.

8 Responses to “Den Guddommelige Komedie – Dante”


 1. 1 Norunn oktober 29, 2010, kl. 01:35

  Kanskje vi har studert det samme:-) Dante er flott. Jeg har skiftet adresse til bloggen min (Biblioteker og labyrinter), hvis du har lyst til å skifte til riktig adresse. Ny adresse:

  http://bibliotekeroglabyrinter.wordpress.com/

  • 2 Julie oktober 29, 2010, kl. 07:57

   Det har du jammen rett i. Jeg trodde jeg gjorde det da du skrev posten om at du byttet, men det gjorde jeg visst ikke! Det skal oppdateres.🙂

 2. 3 knirk oktober 29, 2010, kl. 09:15

  «Det er jo vanskelig å sitter her å prøve å komme med noe nytt å si om den guddommelige komedien for en noe uerfaren student. »

  Ja men husk at for oss som aldri har lest Dante, men tenkt vi burde, så er jo dette en ypperlig liten innføring. En liten dannelsesreise å lese bloggen din fortiden – fint!

  • 4 Julie oktober 29, 2010, kl. 09:28

   Ja, du er inne på noe der. Men det blir jo allikevel litt sånn at jeg sitter med et relativt tynt grunnlag for å komme med en fullgod analyse. Det jeg mener er at det er utrolig mye man kan si om verk som dette – og det er veldig lite av det jeg har kontroll på. Meeeen litt har jeg jo å si.😉

 3. 5 ellikken oktober 29, 2010, kl. 11:28

  Jeg syns det er helt topp at du skriver slike artikler/innlegg, og du får meg til å virkelig savne idehistoriestudiet🙂 Den Guddommelige Komedie har jeg lest selv, i alle fall deler av den – som du. Jeg er fantastisk glad for at jeg har hatt muligheten til det, men takker gudene for at det var i forbindelse med et studium og ikke som «bokorm».

  Aeniden står i bokhylla mi. Det var nesten så jeg fikk lyst til å lese den på nytt… Har du forresten lest Utopia enda?

  • 6 Julie oktober 29, 2010, kl. 13:01

   Jeg hadde neppe tatt fatt på denne boka om det ikke hadde vært i forbindelse med 40-gruppa i litteratur, så der fikk jeg det velplasserte sparket i baken for å finne motivasjonen. Jeg er ikke særlig flink til å lese klassikere, men jeg skjønner virkelig ikke hvorfor. Det er aldri så ille som jeg tror.😛

   Jeg har ikke lest Utopia enda, jeg har druknet litt i øvrige klassikere denne høsten her. Men jeg gleder meg til å lese den. Det er bare så mye annet som også må leses.😀

   • 7 idapidamor november 1, 2010, kl. 15:17

    Nydelig å ha det som pensum da😉 Sliter alltid med å lese skjønnlitteratur når jeg har mye pensum igjen å lese – det går litt løs på samvittigheten! Så å ha skjønnlitteratur på pensum er jo en nydelig kombinasjon!

 4. 8 Julie november 1, 2010, kl. 16:03

  Ja, ikke sant?😀


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 273,326 hits

Instagram

The League of Regrettable Superheroes by Jon Morris is a fun look at superheroes who never made it into the big leagues. Some of them missed their chance simply because they just vanished in the crowd, but others were downright weird. Ever heard of Doll Man? Jigsaw? Fatman the Human Flying Saucer..? #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #superhero #jonmorris #theleagueofregrettablesuperheroes #lootcrate #comics #comicbooks #tegneserie In celebration of being completely done with this year's Christmas shopping: here is an unrelated shelfie. I'm not actually giving away any books this year. I know. It's sad. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #shelfie #bookshelf #bokhylle #bookshelfporn #bookshelfie #personallibrary #privatelibrary New book! I've seen this book around for a while, and finally decided to pick it up - even though it seems to be slightly outside what I usually read. The Wrath & The Dawn by Renée Ahdieh. Have you read it? What did you think?

#newbook #thewrathandthedawn #reneeahdieh #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn New book! Every Anxious Wave by Mo Daviau. It's being described as "High fidelity with time travel". I was intrigued.

Here's the publisher's description: Good guy Karl Bender is a thirty-something bar owner whose life lacks love and meaning. When he stumbles upon a time-travelling worm hole in his closet, Karl and his best friend Wayne develop a side business selling access to people who want to travel back in time to listen to their favorite bands. It's a pretty ingenious plan, until Karl, intending to send Wayne to 1980, transports him back to 980 instead. Though Wayne sends texts extolling the quality of life in tenth century "Mannahatta," Karl is distraught that he can't bring his friend back.

Enter brilliant, prickly, overweight astrophysicist, Lena Geduldig. Karl and Lena's connection is immediate. While they work on getting Wayne back, Karl and Lena fall in love -- with time travel, and each other. Unable to resist meddling with the past, Karl and Lena bounce around time. When Lena ultimately prevents her own long-ago rape, she alters the course of her life and threatens her future with Karl.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #sciencefiction #modaviau #everyanxiouswave #bookstagram #bookish #instabook #bookporn #coffeeporn #coffee #bookcoverlove #coverlove #bookhaul #newbook New children's book!

Rallskanken er den nye barneboka til Aleksander L. Nordaas, med nydelige illustrasjoner av Sandra Steffensen. Den følger samme struktur som Nordaas' forrige barnebok, Mister Mjukis, med rim og store illustrasjoner. Fin og stemningsfull!

#leseeksemplar #bok #book #bøker #books #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #lesehest #lesetips #nrklesetips #aleksanderlnordaas #sandrasteffensen #illustrasjoner Have you read The Universe Versus Alex Woods, by Gavin Extence? Here's what I wrote on goodreads after having listened to the audio version: "Wow. I laughed. I cried. I laughed while I cried. What a quirky, beautiful, funny, heartbreaking and overall incredibly touching book." #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #theuniverseversusalexwoods #gavinextence #fiction #skjønnlitteratur #youngadult #bookcoverlove #coverlove Hi guys. I've not posted for a couple of weeks, and the main reason for that is that I'm doing #NaNoWriMo this year. If you don't know what that is: November is the month when thousands of people set out to write a novel (each...). 50000 words in 30 days. 1667 words a day.

I have hit the halfway mark (25000 words) a couple of days early, and have only failed to hit the daily minimum once. I'm vaguely optimistic that I might in fact get through this madness. 👍I can assure you that I have made a few of the mistakes listed in the book in the picture though!

#books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #sakprosa #writing #skrive #write I found this paperback from 1952 at a local flea market, and I bought it because of the adorable cover... Tarjei Vesaas is of course also one of Norway's greatest authors, probably the most famous for his novel Is-slottet (The Ice Palace). The Black Horses, as seen in the photo, was first published in 1928.

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #tarjeivesaas #deisvartehestane #theblackhorses #vintage #bokmarked #fleamarket #loppemarked #loppis My friend @kavehrashidi went to Paris and brought back this signed book from Shakespeare and Co for me. Thank you!

It's a somewhat weird novella about a guy talking about a particular author and the books she has written. I'm not entirely sure what to say about it. Certainly a strange read... #bythesameauthor #jackrobinson #shakespeareandco #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #signedbook #novella #shortstory #novelle New book! The Queue by Vladimir Sorokin.

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #te #tea #teaporn #vladimirsorokin #køen #thequeue
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: