Harry Potter og Dødstalismanene – J.K. Rowling

Oversatt av: Torstein Bugge Høverstad
Lest av: Torstein Bugge Høverstad
Opphavsland: Storbritannia
Først utgitt: 2007
Denne utgaven utgitt: 2008
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202291952
Spilletid: 24 timer og 35 minutter

Fra omslaget: Harry Potter har fått en mørk, farlig og tilsynelatende umulig oppgave: å finne og ødelegge Voldemorts gjenværende malacruxer. Aldri før har Harry følt seg så alene, eller stått overfor en fremtid så full av skygger. Men Harry må på en eller annen måte finne styrken i seg selv til å fullføre oppgaven han har blitt gitt. I denne syvende og siste boken i Harry Potter-serien, avdekker J.K. Rowling svarene på de mange spørsmålene leserne har hatt. Den trollbindende historien bekrefter at forfatteren er en dronning av historiefortelling.

Jaja. Da var jeg her igjen, da. Ved veis ende i historien om gutten som overlevde. Den siste og, tja, dødeligste boken gjør like stort inntrykk hver gang.

Det tar ikke mange sider før to kjære karakterer blir tatt av dage. Etter dette bare fortsetter det i samme retning. Når Magidepartementet faller (jeg får alltid frysninger når denne enkle sannheten bryter gjennom gleden) må Harry, Ronny og Hermine flykte i en forrykende fart. Magiministeren ble drept, og departementet kontrolleres av de mørke maktene. Voldemorts mål om at alle som ikke er fullblods trollmenn skal underlegges og ydmykes er nærmere enn noen gang. Registreringen av gompefødte er i gang, og rettssakene mot de som er anklaget for å stjele magi er helt uten poeng da de sendes til Azkaban uansett. Såkalte hukere jakter på gompefødte, blodsvikere og rebeller for å samle inn dusørene som har blitt utlovet, og alle andre enn Harry Potter kan i grunn bare drepes om de stiller seg i mot. (Forfølgelsen av jøder og andre ‘uønskede elementer’ under andre verdenskrig sniker seg inn i bevisstheten min).

Det er mange hjerteskjærende øyeblikk i Dødstalismanene, blant de scenen der Harry graver graven utenfor Skjellhuset, uten å bruke magi, mens sorgen ligger tungt om han. Også er det jo tvilen. Tvilen som har blitt sådd i hjertet hans, rundt Humlesnurrs egentlige hensikter. Det går opp for han at han ikke vet noen verdens ting om fortiden til den gamle trollmannen, og etterhvert som små hint og kommentarer graves frem skjønner Harry at han flykter og risikerer livet for noen som ser ut til å ha vært noe ganske annet enn det han så ut som. Hva skal han gjøre når han leser det autentiske brevet Humlesnurr skrev om å legge gompene under trollmennene, om å måtte bruke makt for det felles beste? Og hva med søsteren hans, som han tilsynelatende var så flau over at han benektet hennes eksistens? Hvorfor fortalte han aldri Harry at han bodde i Gudriksdal, stedet der Lily og Jakob Potter mistet livet mens de prøvde å beskytte sønnen sin?

Vennskapet til trioen settes på prøve gang på gang, også av krefter som er større enn dem selv. Kranglingen. Uvitenheten. Desperasjonen. Malacruxene som tynger. De lider alle store tap i krigen mot Voldemort, og håpet forsvinner litt etter litt. Men det er ikke bare fortvilelse. Selv om tårene triller etterhvert som kjære karakterer blir tatt av dage, eller (halve så vel som hele) sannheter åpenbarer seg, er dialogene fortsatt de vi kjenner så godt fra de tidligere bøkene. Ronny er fortsatt den samme sarkastiske og jordnære typen, Hermine er fortsatt nesevis og trangsynt (som faren til Lulla Lunekjær er snar om å påpeke), og Harry er fortsatt ufrivillig morsom der han for eksempel forsøker å gå i ett med teltduken for å unngå å ta del i pinlige samtaler. Det er en trist og mørk bok. Men uansett hvor mørkt det blir under Fyrst Voldemort, er det alltid et lite lys. Humlesnurr-legionen lever videre til tross for de store omveltningene på Galtvort, og Harry har et forsprang Voldemort bare kan drømme om å forstå. Spørsmålet er bare om det er nok.

Jeg vet forøvrig at det er noen som ikke liker epiloger. Likeledes vet jeg at det er andre som elsker dem. Jeg heller mer mot den sistnevnte gruppen, men kan forstå irritasjonen hos de som helst kan klare seg uten. Jeg synes det er fint, jeg, å se litt av hva forfatteren tenkte skulle skje videre uten at serien skulle bli trukket ut med flere bøker som nok heller hadde svekket helheten. Det blir vel uansett ikke så alt for lenge før jeg må innom Hekkveien, Hiet, Grimholds plass og Galtvort for å høre fortellingen nok en gang. Takk, J.K. Rowling.

Selvfølgelig skjer dette i hodet ditt, Harry. Men hvorfor i all verden skulle det bety at det ikke er virkelig?

Les anmeldelser av de foregående bøkene:
Bok 1: Harry Potter og De vises Stein
Bok 2: Harry Potter og Mysteriekammeret
Bok 3: Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Bok 4: Harry Potter og Ildbegeret
Bok 5: Harry Potter og Føniksordenen
Bok 6: Harry Potter og Halvblodsprinsen

Reklamer

4 Responses to “Harry Potter og Dødstalismanene – J.K. Rowling”


 1. 1 labben oktober 18, 2010, kl. 19:03

  Jeg er imponert over ditt lydboktempo. Hva gjør du på mens du hører på lydbøkene? Jeg har nettopp begynt å like lydbøker, men har enda ikke komt meg gjennom en eneste bok.. Jeg trenger en tankeløs hobby jeg kan drive med mens jeg hører på, eller finere vær slik at jeg kan gå masse turer med lydboken.

  Denne holder jeg på å lese i forbindelse med kapittelvandring på lumos-siden, men siden vi tar ett kapittel av gangen tar det tid å komme gjennom den. Dermed blir det kos med Harry Potter i hele høst =)

  • 2 Julie oktober 18, 2010, kl. 19:53

   Jeg har vært litt innimellom krevende tider på universitetet, dette tempoet er vanligvis ikke noe jeg klarer å holde oppe når det gjelder hverken bøker eller lydbøker. Så jeg har delvis forsøkt å gjøre meg ferdig nå mens jeg har tid (også har jeg dessuten vanskelig for å konsentrere meg for noe annet når jeg vet at jeg kan sette på Harry Potter).

   Jeg gjør litt forskjellig når jeg hører på lydbøker. De er selvsagt med meg når jeg er ute og går eller er på offentlig transport. I tillegg står de og surrer og går mens jeg lager mat eller gjør annet husarbeid. Liten leilighet gjør at jeg kan bevege meg hvor som helst og fortsatt høre lydbøkene. 😛 Ellers har de stått på før jeg sovner, noe som har resultert i kraftig Harry Potter-inspirerte drømmer i det siste. Hehe. I den ene diskuterte jeg noe med McSnurp/McGonagall rundt kjøkkenbordet til min bestemor… Jaja. Ellers står de på mens jeg sitter ved PCen og ikke driver med noe som krever min fulle oppmerksomhet.

 2. 3 readingwithpassion oktober 24, 2010, kl. 19:55

  Er enig med deg ang. stemmen til Høverstad. Likte den veldig godt før da jeg var liten, men nå sitter jeg og irriterer meg over engasjementet hans. Luksusproblem, spesielt med tanke på at de fleste andre opplesere jeg har hørt på lydbøker ikke har vært særlig entusiastiske.

  Må si at jeg er en av dem som elsket epilogen i slutten av boken – blir aldri lei av den! Synes den passer ganske fint inn, og elsker at J.K. Rowling tar med den fremtidige generasjonen også.

  • 4 Julie oktober 24, 2010, kl. 21:00

   Jeg var litt irritert på de tre-fire første bøkene. Men det ble en vanesak til slutt. I de siste bøkene merket jeg det ikke i det hele tatt, faktisk. Men jeg hørte jo alle sammen ganske på rappen, da, så det ble en innarbeidet vane. Hadde jeg hatt lang pause mellom hver bok, hadde nok irritasjonen vedvart.

   Jeg likte også godt denne epilogen. Det er fine detaljer som kommer med, sånn at vi skjønner hvor J.K. Rowling ønsket at historien skulle gå når siste setning var skrevet. Det er fint, spør du meg. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,229 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: