Kafka på stranden – Haruki Murakami

Oversatt av: Ika Kaminka
Lesenivå: Voksen
Opphavsland: Japan
Først utgitt: 2005
Forlag: Pax
ISBN: 9788253030425
Sider: 575

På 15-årsdagen rømmer Kafka Tamura hjemmefra. Han vil vekk fra den iskalde faren sin og den foruroligende ødipale spådommen som alltid har forfulgt ham. Men Kafka bærer også på håpet om å finne moren og søsteren, som forsvant elleve år tidligere. I byen Takamatsu slår han seg ned i et lite privat bibliotek, der han blir kjent med den androgyne Oshima og den gåtefulle kvinnelige bestyreren. Og her får han hjelp da politiet tar opp jakten på ham etter en blodig hendelse.
Nakata er også på flukt fra politiet. Etter en mystisk ulykke som barn har Nakata kunnet snakke med katter, og det er da han leter etter en forsvunnet katt at han får blod på hendene og må legge ut på reise. Trådene i Kafkas og Nakatas liv veves sammen.

Mens jeg sitter her å stirrer på den blinkende markøren, slår det meg at jeg ikke helt vet hva jeg skal si. Det er litt vanskelig å gripe tak i denne romanen og si noe spesifikt. Det var først tidligere i år at jeg fikk det for meg at det jammen var på tide å prøve meg på Murakami, som er fryktelig populær. Kafka på stranden er mitt første møte med mannen, og nå sitter jeg her og vet ikke hvor jeg skal begynne. Kort oppsummert? Jeg likte den. Men… Hvorfor?

Men jeg har lært at skogen er full av farer. «Legg deg det på minnet,» sier jeg til meg selv. Det er akkurat som gutten kalt Kråka sa, verden er full av drøssevis av greier jeg ikke har peiling på. For eksempel ante jeg ikke at planteriket kunne være så nifst. De plantene jeg hittil har sett eller tatt på, har vært byvekster, omsorgsfullt plantet og pleid av mennesker. Men de vekstene som er her – nehei, som lever her – er totalt annerledes. De har en egen fysisk kraft, de har en pust de kan spy ut mot dem som kommer nær, og skarpe blikk som de kan nåle fast byttet med. Det finnes greier der ute som en kunne tro drev med forhistorisk, svart magi. Trærne er skogens herskere – akkurat som dypvannskreaturer regjerer på havbunnen. Hvis den ville, kunne skogen uten noe om og men forvise meg – eller sluke meg hel. Jeg bør nok behandle disse trærne med en viss ærbødighet og ærefrykt.

Det tok litt tid før jeg skjønte noe av greia. Altså, den salige miksen av surrealisme og virkelighet. Av og til er det vanskelig å se hva som faktisk skjer og hva som glir over i det alternative, men det var noe med dette som bare pirret nysgjerrigheten min. Jeg har brukt lang tid på å komme gjennom boka, men det er ikke fordi den er tung og lese, eller kjedelig. Det er noe med Murakamis fortelling som gjør at du ikke aner hvor i all verden en er på vei, og det er visst ikke alltid man vet hvor man er heller.

Nå skal jeg ikke gå i fryktelig detalj og spekulere i hva ditt og datt er, det kommer bare til å kreve en masse spoilere. Jeg vil ikke avsløre eller ødelegge denne opplevelsen for de som enda ikke har lest den. Men noe av det jeg likte godt var all fokuset på musikk. Kafka lytter til både Prince og Radiohead, og det er mye snakk om klassisk musikk. Jeg opplevde akkurat dette med oppvåkning og musikkens påvirkningskraft som sentralt i historien. Flere karakterer lar seg forandre av musikken de hører på, og selve tittelen på boka er jo helt klart vesentlig i forhold til musikken. Også likte jeg godt alle referansene til litteratur, samt historier og myter. Hva skal jeg si, boka er full av lag.

Jeg har en følelse av at jo mer man leser av Murakami, jo mer skjønner man. Jeg har for eksempel hørt rykter om at ‘kattehviskingen’ har sammenheng med noe som skjer i Trekkoppfuglen, og at mange av hans karakterer bærer lignende trekk på kryss og tvers av fortellinger. I tillegg må det være en stor fordel å ha kjennskap til japans mytologi. Ikke for det, dette er en samtidsroman med klare trekk fra populærkulturen, men historien har også dype røtter japansk tradisjon og kultur. For ikke snakke om den utvilsomme referansen til Sofokles’ Kong Oidipus og antikkens øvrige litteratur. Murakami selv uttalte en gang at nøkkelen til å forstå romanen er å lese den flere ganger. Det stemmer sikkert, for det var neimen ikke alt jeg forstod. Mange gåter, ikke like mange svar. Ganske mange løse tråder. Jeg ble som jeg sa innledningsvis sittende uten å vite hva jeg skulle si, men jeg vet at jeg liker det Murakami fortalte meg.

Dette har blitt en litt rotete anmeldelse, men det får så være. Denne tror jeg rett og slett at folk bare må lese og tolke på egenhånd… Løp og kjøp.

10 Responses to “Kafka på stranden – Haruki Murakami”


 1. 1 Knut Bøe oktober 2, 2010, kl. 16:27

  hei Julie! jeg har på et tidspunkt gjort noe slik at alle dine skriverier kommer (via?) WordPress til min epostadresse, jeg svarer og spør hver gang om WordPress vennligst kan stoppe forsendelsene…. Ellers er jeg innom bloggen din av og til; – og er fornøyd! ..jeg har vært gjennom 3 stk Haruki Murakami (se evnt min blogg Visjoner) og lært meg å si navnet hans uten stor nøling. Noe for seg sjøl, Murakami, og det er da enda bra i denne verden med altfor mange intetsigende bøker, ikke minst fra norske forfattere.
  Knut
  Du har en fin blogg!

  • 2 Julie oktober 2, 2010, kl. 17:12

   Heisann, Knut. Du har vel aktivert RSS-feeden på denne siden, da vil jeg tro. Det vet jeg i grunn ikke hvordan man fjerner. De mailene du svarer på kommer ikke frem til meg, for alt dette skjer utelukkende via wordpress. Du har antageligvis trykket på «subscribe to this feed» øverst på siden min. Mulig det er noe der du kan trykke på nå? Andre som vet?

 2. 3 venstregærning oktober 2, 2010, kl. 18:18

  Jeg har hatt planer om å lese denne helt siden jeg fikk den anbefalt av sensor etter eksamen i tiende klasse… Nå begynner det vel kanskje å bli på tide at jeg endelig faktisk gjør alvor av det.

 3. 6 Julie oktober 2, 2010, kl. 18:58

  Ja, kjenner meg igjen der, gitt. 🙂

 4. 7 Ingalill oktober 2, 2010, kl. 21:30

  (hehe) du høres ut som meg når jeg leser Murakami. Jeg har prøvd flere bøker nå og hver gang – lyder det slik
  » jeg skjønner ingenting, men jeg tror jeg liker det – kanskje, tror jeg»

  Jeg leste denne ifjor engang og hengte meg også opp i musikken.

  • 8 Julie oktober 2, 2010, kl. 21:44

   Ja, den er vanskelig å plassere. Men det er på en god måte? I allefall satt jeg igjen med en følelse av at jeg likte den… 😛

 5. 9 Morten Sickel januar 27, 2011, kl. 12:05

  Hei – duverden, dette kunne jeg ha skrevet selv. Akkurat samme opplevelse jeg hadde av boka og satt igjen med hodet fullt av spørsmålstegn og løse tråder – og en brennende lyst til å lese mer av Murakami.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 363 112 hits

Instagram

I'll be honest, I bought this one mostly because of the cover... 🥰 Thankfully the plot seems very interesting too! Something has infected the world, and a bunch of girls have been left to fend for themselves. One of the blurbs say the following: "A feminist, LGBT+, sci-fi horror story with all the tantalizing elements of gore, mystery, war, and love you can ask for. Real, flawed, brave girls against a world gone mad. A shudderingly good read!" #wildergirls #rorypower #books #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesehest #bokorm #bookworm #nybok #newbook #bookhaul
I've meant to read this book for so long. Have you read The Vegetarian, or another one of Han Kang's books? #thevegetarian #hankang #bok #book #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #lesetips #boktips #lesehest #bokorm #bookworm #manbookerinternationalprize #bookstagrammers
The story OF this book might actually be more interesting than the story IN it. The Norwegian novel "The Song of the Red Ruby" from 1956 presents the story of the young man Ask Burlefot and his journey through shame and disappointment towards "a deeper understanding of himself." But the novel's sexually explicit descriptions actually landed both the author, Agnar Mykle, and his publisher, Gyldendal, in court. The case is known as the Mykle case. The book initially received pretty favourable reviews, but some thought the contents were pornographic, filthy and obscene. This eventually led to the book being confiscated on a court order, and the author and Gyldendal's managing director was on trial for writing and spreading obscene material (which was illegal at the time). They were both eventually acquitted, but all of the books were removed from the market. The decision to withdraw the books was overturned by the supreme court the next year. Although they won the case, the court case and the intense media attention weighed heavily on Agnar Mykle, turning him into a recluse who almost exclusively spent time with only the closest friends and family. His writing took a serious hit as well. The Song of the Red Ruby is actually the second book in a trilogy, the first one ("Lasso Around the Moon") was published in 1954. It would take 9 years before he finished the trilogy with "Rubicon" in 1965. No pictures were published of him after 1957. It's hard to imagine today, for a Scandinavian at least, that something like this could happen, but it did. And it's not even that long ago!
Into the Wild tells the true story of Chris McCandless, a young man from a privileged family who one day decided to get rid of everything he owned and set off alone into the Alaskan wilds. Four months later he was found starved to death. You may have seen the movie with the same title. I did, years ago, and the story seems to have stuck with me. So I finally decided to pick up the book. #intothewild #chrismccandless #christophermccandless #jonkrakauer #alaska #book #bok #bøker #litteratur #literature #nonfiction #sakprosa #newbook #bookhaul #bookstagrammers #bookstagram #booksofinstagram #lesetips #bokelsker #lesehest #bokorm #bookworm #instabook #bookish
Inn i naturen: 101 norske dikt is a collection of Norwegian poems relating to nature, and it is divided into seasons. I like that there are both old and familiar classics and new poems I've never read before. Also say hello to my snake plant. #inninaturen #samlaget #dikt #poetry #poems #snakeplant #svigemorstunge #julieholdalhansen #eirikvassenden #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #bok #book #bøker #bookstagrammers #bookhaul #newbook
You know what I like? Cephalopods. They are so wonderfully alien and intelligent (have you seen the Australian one who actually climbs on land to cross between bodies of water?). I like the giant squid in the lake outside of Hogwarts. I like the kraken. I like cthulhu and the other lovecraftian old gods. Here are three books about cephalopods that I'm looking forward to reading: Squid Empire by Danna Staaf, The Soul of an Octopus by Sy Montgomery and Other Minds by Peter Godfrey-Smith. 🐙🦑 #squidempire #dannastaaf #thesoulofanoctopus #symontgomery #otherminds #petergodfreysmith #cephalopod #tentacle #octopus #squid #aloevera #plantporn #seamonster #cthulhu #kraken #giantsquid #bok #book #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #booksofinstagram #bookworm #bookporn
Currently reading a book that I don't think has been translated to English yet? The author is Swedish, and the title roughly translates to Men show me their dick. It's about dickpics and the men who send them, and the discrepancy between what men feel when they're sending them and women feel when they receive them. Like the cover says: Everything about dickpics - except pictures. #mennviserframpikkensin #mänvisarkukenförmig #carolinehainer #book #currentlyreading #newbook #bookhaul #bookstagram #bookstagrammers #instabook #bookish #booksofinstagram #bookworm #bokorm #feminisme #feminism #nonfiction #sakprosa #plantporn #bookporn #cactus
I was drawn in by the cover and the title on this one! 🥰 The Monsters We Deserve by Marcus Sedgwick. Apparently it's an 'ambitious and original take on the gothic'. An author in a remote house broods over Mary Shelley's Frankenstein... Very intriguing! #themonsterswedeserve #marcussedgwick #gothic #maryshelley #frankenstein #book #books #bookhaul #newbook #bookstagrammers #bookstagram #bookish #instabook #ilovebooks #booknerd #booksofinstagram #flatlay #aesthetic #coffeeporn #bookporn
Yesterday was #freecomicbookday, and Outland, my local geeky store, also offered 20% off all other comic books and graphic novels. This is one of the ones I picked up at a discount! "Shuri vol 1: The Search For Black Panther" is written by Nnedi Okorafor and illustrated by Leonardo Romero and Jordie Bellaire. #shuri #nnediokorafor #leonardoromero #jordiebellaire #blackpanther #wakanda #comicbook #comics #graphicnovel #litteratur #literature #bookstagram #bookstagrammers #instabook #bookish #booksofinstagram #bookworm #aesthetic #booknerd #coffeeporn #plantporn #bookporn #marvel
Recently picked up this book, after hearing about it through @siljeblomst and @elbakken: Medieval Bodies by Jack Hartnell. #medievalbodies #jackhartnell #newbook #bookhaul #book #bok #bøker #bokelsker #lesehest #bookworm #bokorm #bookish #instabook #bookstagram #bookstagrammers #coverlove #bookcoverlove #litteratur #literature #nonfiction #sakprosa #plants #greenplants #plantporn #tea #teaporn
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 75 andre følgere

Bloggurat

%d bloggere like this: