Kafka på stranden – Haruki Murakami

Oversatt av: Ika Kaminka
Lesenivå: Voksen
Opphavsland: Japan
Først utgitt: 2005
Forlag: Pax
ISBN: 9788253030425
Sider: 575

På 15-årsdagen rømmer Kafka Tamura hjemmefra. Han vil vekk fra den iskalde faren sin og den foruroligende ødipale spådommen som alltid har forfulgt ham. Men Kafka bærer også på håpet om å finne moren og søsteren, som forsvant elleve år tidligere. I byen Takamatsu slår han seg ned i et lite privat bibliotek, der han blir kjent med den androgyne Oshima og den gåtefulle kvinnelige bestyreren. Og her får han hjelp da politiet tar opp jakten på ham etter en blodig hendelse.
Nakata er også på flukt fra politiet. Etter en mystisk ulykke som barn har Nakata kunnet snakke med katter, og det er da han leter etter en forsvunnet katt at han får blod på hendene og må legge ut på reise. Trådene i Kafkas og Nakatas liv veves sammen.

Mens jeg sitter her å stirrer på den blinkende markøren, slår det meg at jeg ikke helt vet hva jeg skal si. Det er litt vanskelig å gripe tak i denne romanen og si noe spesifikt. Det var først tidligere i år at jeg fikk det for meg at det jammen var på tide å prøve meg på Murakami, som er fryktelig populær. Kafka på stranden er mitt første møte med mannen, og nå sitter jeg her og vet ikke hvor jeg skal begynne. Kort oppsummert? Jeg likte den. Men… Hvorfor?

Men jeg har lært at skogen er full av farer. «Legg deg det på minnet,» sier jeg til meg selv. Det er akkurat som gutten kalt Kråka sa, verden er full av drøssevis av greier jeg ikke har peiling på. For eksempel ante jeg ikke at planteriket kunne være så nifst. De plantene jeg hittil har sett eller tatt på, har vært byvekster, omsorgsfullt plantet og pleid av mennesker. Men de vekstene som er her – nehei, som lever her – er totalt annerledes. De har en egen fysisk kraft, de har en pust de kan spy ut mot dem som kommer nær, og skarpe blikk som de kan nåle fast byttet med. Det finnes greier der ute som en kunne tro drev med forhistorisk, svart magi. Trærne er skogens herskere – akkurat som dypvannskreaturer regjerer på havbunnen. Hvis den ville, kunne skogen uten noe om og men forvise meg – eller sluke meg hel. Jeg bør nok behandle disse trærne med en viss ærbødighet og ærefrykt.

Det tok litt tid før jeg skjønte noe av greia. Altså, den salige miksen av surrealisme og virkelighet. Av og til er det vanskelig å se hva som faktisk skjer og hva som glir over i det alternative, men det var noe med dette som bare pirret nysgjerrigheten min. Jeg har brukt lang tid på å komme gjennom boka, men det er ikke fordi den er tung og lese, eller kjedelig. Det er noe med Murakamis fortelling som gjør at du ikke aner hvor i all verden en er på vei, og det er visst ikke alltid man vet hvor man er heller.

Nå skal jeg ikke gå i fryktelig detalj og spekulere i hva ditt og datt er, det kommer bare til å kreve en masse spoilere. Jeg vil ikke avsløre eller ødelegge denne opplevelsen for de som enda ikke har lest den. Men noe av det jeg likte godt var all fokuset på musikk. Kafka lytter til både Prince og Radiohead, og det er mye snakk om klassisk musikk. Jeg opplevde akkurat dette med oppvåkning og musikkens påvirkningskraft som sentralt i historien. Flere karakterer lar seg forandre av musikken de hører på, og selve tittelen på boka er jo helt klart vesentlig i forhold til musikken. Også likte jeg godt alle referansene til litteratur, samt historier og myter. Hva skal jeg si, boka er full av lag.

Jeg har en følelse av at jo mer man leser av Murakami, jo mer skjønner man. Jeg har for eksempel hørt rykter om at ‘kattehviskingen’ har sammenheng med noe som skjer i Trekkoppfuglen, og at mange av hans karakterer bærer lignende trekk på kryss og tvers av fortellinger. I tillegg må det være en stor fordel å ha kjennskap til japans mytologi. Ikke for det, dette er en samtidsroman med klare trekk fra populærkulturen, men historien har også dype røtter japansk tradisjon og kultur. For ikke snakke om den utvilsomme referansen til Sofokles’ Kong Oidipus og antikkens øvrige litteratur. Murakami selv uttalte en gang at nøkkelen til å forstå romanen er å lese den flere ganger. Det stemmer sikkert, for det var neimen ikke alt jeg forstod. Mange gåter, ikke like mange svar. Ganske mange løse tråder. Jeg ble som jeg sa innledningsvis sittende uten å vite hva jeg skulle si, men jeg vet at jeg liker det Murakami fortalte meg.

Dette har blitt en litt rotete anmeldelse, men det får så være. Denne tror jeg rett og slett at folk bare må lese og tolke på egenhånd… Løp og kjøp.

Reklamer

10 Responses to “Kafka på stranden – Haruki Murakami”


 1. 1 Knut Bøe oktober 2, 2010, kl. 16:27

  hei Julie! jeg har på et tidspunkt gjort noe slik at alle dine skriverier kommer (via?) WordPress til min epostadresse, jeg svarer og spør hver gang om WordPress vennligst kan stoppe forsendelsene…. Ellers er jeg innom bloggen din av og til; – og er fornøyd! ..jeg har vært gjennom 3 stk Haruki Murakami (se evnt min blogg Visjoner) og lært meg å si navnet hans uten stor nøling. Noe for seg sjøl, Murakami, og det er da enda bra i denne verden med altfor mange intetsigende bøker, ikke minst fra norske forfattere.
  Knut
  Du har en fin blogg!

  • 2 Julie oktober 2, 2010, kl. 17:12

   Heisann, Knut. Du har vel aktivert RSS-feeden på denne siden, da vil jeg tro. Det vet jeg i grunn ikke hvordan man fjerner. De mailene du svarer på kommer ikke frem til meg, for alt dette skjer utelukkende via wordpress. Du har antageligvis trykket på «subscribe to this feed» øverst på siden min. Mulig det er noe der du kan trykke på nå? Andre som vet?

 2. 3 venstregærning oktober 2, 2010, kl. 18:18

  Jeg har hatt planer om å lese denne helt siden jeg fikk den anbefalt av sensor etter eksamen i tiende klasse… Nå begynner det vel kanskje å bli på tide at jeg endelig faktisk gjør alvor av det.

 3. 6 Julie oktober 2, 2010, kl. 18:58

  Ja, kjenner meg igjen der, gitt. 🙂

 4. 7 Ingalill oktober 2, 2010, kl. 21:30

  (hehe) du høres ut som meg når jeg leser Murakami. Jeg har prøvd flere bøker nå og hver gang – lyder det slik
  » jeg skjønner ingenting, men jeg tror jeg liker det – kanskje, tror jeg»

  Jeg leste denne ifjor engang og hengte meg også opp i musikken.

  • 8 Julie oktober 2, 2010, kl. 21:44

   Ja, den er vanskelig å plassere. Men det er på en god måte? I allefall satt jeg igjen med en følelse av at jeg likte den… 😛

 5. 9 Morten Sickel januar 27, 2011, kl. 12:05

  Hei – duverden, dette kunne jeg ha skrevet selv. Akkurat samme opplevelse jeg hadde av boka og satt igjen med hodet fullt av spørsmålstegn og løse tråder – og en brennende lyst til å lese mer av Murakami.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,938 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: