Min bokfestival

Med slitne bein, et par ekstra bøker og et litt klokere hode dumpet jeg ned foran PC-en for et par minutter siden. Jeg har nemlig brukt halve dagen på Oslo Bokfestival. Hadde jeg vært litt hardcore hadde jeg selvsagt troppet opp både i går og i morgen – og gått på mer hver dag, men med lettere motvilje mot store folkemasser og dårlig samvittighet for all tid som ikke blir brukt til pensum akkurat nå, får det klare seg med i dag. Og det har vært en innholdsrik dag!

Jeg og Ida startet dagen med Norsktimen på Scene 2 i Operahuset klokken 11:00. Helene Uri, språkviter og forfatter, var programleder, og temaet var språk. Hennes to første gjester har gitt ut boken Norsk er et lite språk som er i ferd med å dø ut – og andre myter om språk: Guro Fløgstad og Anders Vaa. De er begge doktorgradsstudenter ved UiO, og jobber begge med språk. De avfeide kjapt det mange fornærmede eldre sukker tungt av når de hører ungdommen blande da/når, han/ham, skj/kj osv, og meldte at norsk slett ikke er et lite språk, og det er i allefall ikke utrydningstruet. De kunne melde at så vidt en vet finnes det omkring 7000 språk rundt om i verden i dag, og størrelsesmessig ligger norsk som nummer 144 (eller noe i den duren) på lista. De mente heller ikke at norsk som språk er i forfall, og at endring ikke er negativt. Dette er noe for ungdommen å klaske i bordet med når de får stygge blikk fra den eldre garde.

Anders Vaa og Guro Fløgstad forsøkte å avlive seiglivede språkmyter

Uris neste gjest var svenske Ola Wikander som begynte å studere latin da han var 13 år. Da han ble spurt antok han at han kunne en 10-12 døde språk, i tillegg til litt moderne språk. Han er for tiden aktuell med boka De Indoeuropeiske språkenes historie, og har høstet stor anerkjennelse i flere land. De snakket litt om språkenes utvikling, men høydepunktet kom definitivt da han gav seg til å synge en sang på et indoeuropeisk språk. Ikke bare er han en usedvanlig dyktig lingvist, men han kan synge også!

 

Ola Wikander er kanskje den eneste lingvisten som synger (pent) på døde språk?

Helt til slutt i norsktimen troppet Petter Schjerven opp for å snakke om sin nye Nostalgisk Ordbok – og den bare må jeg kjøpe. Jeg er personlig stor fan av eldre og utgåtte ordspråk og fraser, så her fant jeg meg til rette. Håndgemeng. Galant. Lumpent. Bolebukse. Ringforlovet. Diskenspringer. Vi bruker kanskje ikke ordene så mye lenger, men du verden så festlige de er. Schjerven, som forøvrig er en særdeles artig kar, har blant annet bedrøvet som et av sine favorittord. Han mente at det var noe forfinet ved det ordet. Det var liksom sterkere, opphøyet, i forhold til det å være lei seg, eller sorry. I tillegg mente han at det å være bankeråt istedenfor konkurs var mer ærlig. Har man gått konkurs, kan man skylde seg selv. Har man derimot gått bankeråt er det ikke din feil. Det bare skjedde. Salen humret og lo etterhvert som de nostalgiske ordene ble lagt frem, og på vei ut snakket tilskuerne begeistret om ordene de husket fra da de var unge.

 

Petter Schjerven minnes ord som har gått av moten i sin nostalgiske ordbok

Norsktimen satte altså standarden for min del. Jeg er virkelig glad jeg fikk med meg dette innslaget. Etter å ha humret og fnist av gamle ord beveget vi oss opp på Operataket for å se hva Astroshowet til Eirik Newth og Pål Brekke handlet om, men måtte skuffet innse at showet var beregnet på barn. Vi forlot dermed dette innslaget, selv om det skal sies at Pål Brekke så steintøff ut i romdrakt. Etter å ha kikket på utsikten fra operataket beveget vi oss dermed mot Spikersuppa, der vi hadde fått med oss at det skulle være sjokoladesmaking med Patrick Dufaud. Dette var riktignok ikke før klokken 14:00, så vi hadde litt tid å slå ihjel. Karl Johan og Spikersuppa var stappfull av telt og mennesker, så det var jammen ikke lett å få oversikten på hva som skjedde hvor, men Ida var modig nok til å stå i kø for å kjøpe en tykk bok til 49 kroner. Vi fikk et glimt av Cecilia Samartin som smilte som ei sol slik hun alltid ser ut til å gjøre.

De store bokkuppene så ut til å gjemme seg hos Norli ved Nasjonalgalleriet. Til tross for store bannere, var det ikke så fryktelig mange folk der, men her var det altså fullt mulig å få med seg bøker til helt ned i 20 kroner. Jeg fant Ondskapens Hjerte til 40 kr, og Vann til Elefantene til 80 kr – begge innbundet. Vi kikket også innom Bakgårdsboksalget, som varte fra 12-18, men der opplevde vi begge at det var litt kaotisk og litt uoversiktlig. Langt i fra alle bøkene (mange interessante og viktige litteraturhistoriske tekster) var priset, og det virket rett og slett litt kaldt og utenfor. Men det var jo strengt tatt i en bakgård, og slik skulle det vel være! De arrangerte også høytlesing, og da vi gikk derifra leste Leif Høghaug et utdrag fra novellesamlingen Løsrivelse.

 

Bakgårdsboksalget: Mange interessante titler, men noe rotete og kaldt.

Etter mye om og men fant vi frem til teltet der sjokoladesmakingen skulle foregå, men det var ikke noe særlig opplevelse. Det var trangt, folk knuffet og presset seg frem i køen (damer spesielt..), og det var rett og slett ikke verdt å stå å vente på at konditoren skulle lage mer – selv om det han lagde garantert smakte himmelsk. Vi bestemte oss for å sette oss på en café og ta en kaffe isteden, og her satt vi bak Nils Arne Eggen, som tidligere hadde vært på Spikerscenen i Fotball Uten Ball, og som senere skulle delta i Drillo og Eggen på samme bane på takscenen.

Til slutt på programmet vårt i dag stod Historien om Oslo, som skulle foregå på Scene 2 på Operaen kl. 15:30. Programleder Cathrine Sandnes inviterte først historiker og forfatter Knut Are Tvedt til å snakke om sin utgivelse av Oslo Byleksikon, og han er en typisk historiker. Med det mener jeg at han gikk ut i fra at alle i salen hadde mye områdekunnskap og kjennskap til Oslos historie, og vel… Det var det nok ikke så mye av. Han viste til bilder jeg ikke ante hvor var hen, og sa «Dette vet dere selvfølgelig hvor er», mens publikum vred seg litt i stolene.

 

Den nye utgaven av Oslo Byleksikon er, i følge programleder, proppfull av informasjon man vil vite, ikke visste at man ville vite og ikke visste at man kunne vite

Etter Tvedt kom to unge menn for å lese utdrag fra deres diktsamling Nedenom og Volvo. Boken handler om deres Oslo, den er satt i en setting slik en osloboer ser byen, ikke slik turistene ser den. De leste noen dikt hver, og man kjente jo absolutt igjen stedsnavn og følelser. Jeg er allikevel slett ingen poet eller diktkjenner, så jeg skal definitivt ikke analysere verkenes kvalitet. Men det var i allefall en interessant kontrast til historikeren som snakket om byleksikonet.

Stian Johansen og Inge Haugane leste utdrag fra diktsamlingen "Nedenom og Volvo". Foto: Ditt Oslo v/Maren Thorsen Bleskestad

Høydepunktet kom til slutt, da programleder Sandnes samtalet med den svenske historikeren Herman Lundqvist om Karl Johan. Selv om Sandnes virket litt nervøs og litt vinglete i ordføringen sin, var Lindqvist engasjerende og humoristisk mens han snakket om mannen som blant annet jobbet for norsk selvstendighet fra svenskene. Han beskrev levende Karl Johans personlighet og egentlige agendaer, mens han i tillegg benyttet anledningen til å fundere på om han egentlig var homofil. Dette har Lindqvist kommet frem til at er en stor mulighet gjennom sin forskning, men dette har ikke blitt skrevet om eller forsket på i andre verker (ei heller hans egen bok, dette var bare en sidenote han hadde merket seg). Alt i alt sørget Herman Lindqvist for en god avslutning på et innslag som startet litt tregt.

Herman Lundqvist er for tiden aktuell med en bok om Karl Johan

De som måtte ønske det kunne troppe opp på operataket og bli med Knut Are Tvedt på byvandring. Føttene mine var dog litt for slitne til noe sånt, og det var hodet også. Mett og fornøyd fant jeg t-banen og veien hjem. Hadde jeg hatt mer penger, og mer tålmodighet med folkemasser som beveger seg tregt, hadde jeg saumfart salgsteltene på Karl Johan, men det gjorde jeg altså ikke.

Jeg vil gjerne høre om deres bokfestival!

Reklamer

16 Responses to “Min bokfestival”


 1. 1 Heidi september 18, 2010, kl. 19:24

  Det ser ut som du hadde en fin dag!

  Jeg prøver å være litt flink til å bruke gamle og fine ord, men kan nok bli enda flinkere – fikk lyst på Schjervens nye bok.

  • 2 Julie september 18, 2010, kl. 19:28

   Ja, den skal jeg definitivt kjøpe. Bladde såvidt igjennom den, men på budsjettet mitt om dagen var det nok ikke plass til den.

   Hadde definitivt en bra dag. 🙂

 2. 3 Lena september 18, 2010, kl. 20:47

  Ja, her var min bokfestival: […] Åååå, jeg er så misunnelig!!! Det er kjempekjedelig å bo på et gudsforlatt sted når det skjer fantastiske ting ute i den store verden. For en drømmelørdag! Sukk… Jeg får trøste meg med en gigantboks Haagen Daz-is (eller hvordan i huleste det staves..)

  • 4 Julie september 18, 2010, kl. 21:03

   Hihi, uff da. :\ Om det er noen trøst, vet jeg hvordan det er å bo utenfor alt. Jeg er bare litt heldig som bor i Oslo noen år akkurat nå. 😛 Har man is, blir det uansett en god lørdag!

 3. 5 Elida september 18, 2010, kl. 21:23

  Herman Lindquists bok skal absolutt leses!

 4. 7 kasiopeiia september 18, 2010, kl. 23:22

  Akk, det høres ut som en meget god lørdag!!

 5. 9 labben september 21, 2010, kl. 18:36

  Hei, jeg fant nettopp premien min fra konkurransen i posten. Tusen takk, jeg gleder meg til å lese boken =) Og så må jeg bare få lagt til hvor utrolig kreativ din mor er. Bokmerket var imponerende på bildet du la ut – og ti ganger mer imponerende i virkeligheten. Det var rett og slett kjempefint, og med masse nydelige detaljer. Du får hilse til henne fra en i Bergen som setter pris på kunsten hennes =)

 6. 11 Jannicke september 27, 2010, kl. 20:41

  Er litt misunnelig på bokfestivalen din, ja! Jeg var opptatt hele helgen og fikk ikke stukket innom en gang… 🙂 Til tross for slapp blogging i det siste, så ville jeg bare takke ordentlig for bok og bokmerke som kom i posten til meg for en stund siden. Bokmerket var nydelig, og boka skal få reise videre som bookcrossingbok etter at jeg har lest den.

 7. 13 ziarah oktober 19, 2010, kl. 15:18

  Hei!

  Leif Høghaug har ikke skrevet Løsrivelse, men redigert antologien, som er ei novellesamling med noveller fra 13 ulike forfattere, så det var nok sikkert en av bidragsyterne du hørte lese i bakgården 🙂 Jeg har ei novelle med i samlinga sjøl og leste kl 12:30 på lørdagen.

  Siden du spør om min bokfestival, kan jeg jo nevne har også blogga en del, om både Oslo bokfestival og Ordkalotten internasjonale litteraturfestival. Finnes under etiketten Oslo, eller bokfestival på bloggen min!

  • 14 Julie oktober 19, 2010, kl. 16:37

   Hei du! Jeg var klar over at det var en novellesamling, men jeg ser at jeg formulerte meg veldig dumt. Jeg forstod det dog som at han selv hadde ei novelle i samlingen. Det skal rettes opp. Takk for at du påpekte det. 🙂

   • 15 ziarah oktober 25, 2010, kl. 13:41

    Ikke noe problem! Han har jo redigert og gjort en skikkelig jobb, Leif, men han har ikke skrevet noen av novellene i boka 🙂 (er du sikker på at det var han som leste?)

 8. 16 Julie oktober 25, 2010, kl. 17:01

  Rimelig sikker! Det var det eneste navnet som ble nevnt i allefall, før det kom en fyr opp til mikrofonen. 🙂 Men jeg ble riktignok ikke stående for å høre på, så mulig det foregikk noe der etterpå, uten at jeg fikk det med meg. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,922 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: