Mockingjay – Suzanne Collins

Bok 3 i Hunger Games-trilogien
Sjanger: Dystopi
Opphavsland: USA

Først gitt ut: 2010
Forlag: Scholastic
ISBN: 9781407109374
Sider: 455

OBS! Jeg anbefaler at du ikke leser denne anmeldelsen om du ikke har lest de to forrige bøkene, men har tenkt til å gjøre det. Det er umulig å anmelde denne boka uten å avsløre noe av det som er helt essensielt i de foregående bøkene. Jeg har anmeldt The Hunger Games (bok 1) her og Catching Fire (bok 2) her. De påfølgende avsnittene vil altså inneholde spoilere i forhold til resten av trilogien. Dere har blitt advart!

Dette er avslutningen på Hunger Games-trilogien. Katniss Everdeen har overlevd the Hunger Games – ikke bare en, men to ganger. Nå er det tid for revolusjon og krig, Capitol og President Snow må stoppes. District 13 og President Coin leder an det som skal komme til å forandre livet slik en kjenner det i Panem, med Katniss som deres Mockingjay.

Jeg har ventet i spenning på avslutningen av Hunger Games-trilogien. Da jeg leste ferdig Catching Fire i begynnelsen på august, satt jeg tenna i bordplata av frustrasjon over at den neste og siste ikke var tilgjengelig enda. Jeg følte med fans som har ventet i nesten et år, og var glad jeg ikke begynte før jeg gjorde. Desverre ble jeg litt skuffet…

To ting plaget meg mens jeg leste:
Irritasjonsmoment nummer 1: Plottet ble for meg soleklart allerede i de første kapitlene. Altså, det som involverer Coin. Jeg synes jeg fikk dette plottet servert så altfor tydelig gjennom hele boka, og ble lettere irritert da jeg mot slutten innså at jeg hadde rett, at forfatteren ikke prøvde å lure meg. Spesielt irriterende var det at det ble åpenbart nesten helt fra begynnelsen, ikke halvveis uti, ikke nærmere slutten, men fra begynnelsen. Det var som om jeg ble undervurdert av forfatteren, og løste «gåten» altfor tidlig.
Irritasjonsmoment nummer 2: Katniss Everdeen. I de tidligere bøkene har jeg klart å tilgi en ganske komplisert og tidvis ufordragelig oppførsel fra hennes side. Jeg har tenkt at hun ikke har hatt det lett. At hun er god på bunnen, at hun sliter mentalt og bør tilgis. For hun sliter virkelig mentalt, og det gjør vel de fleste som har vært igjennom Hunger Games. Men jeg hadde bittelitt vanskeligere for å tilgi henne i denne boka. Det er ett eller annet ved henne som rett og slett irriterer meg. Hun er i utgangspunktet en god romankarakter, og jeg kan ikke plassere helt hva det er som jeg ikke liker. Men det minner litt om å gå en fin tur med en stein i skoen. Det er rett og slett noe som gnager.

Det jeg oppfattet som et relativt banalt plott kan unskyldes med aldersgruppen den er siktet på. Jeg er eldre enn målgruppa, kanskje har jeg også lest så mye at jeg har blitt flink til å samle tråder og se igjennom forfatterens planer. Også Katniss’ oppførsel kan unnskyldes med mentale problemer, depresjoner osv. Men det hjelper lite, jeg lot meg fortsatt irritere.

«I want to tell the rebels that I am alive. That I’m right here in District Eight, where the Capitol has just bombed a hospital full of unarmed men, women and children. There will be no survivors.» The shock I’ve been feeling begins to give way to fury. «I want to tell people that if you think for one second the Capitol will treat us fairly if there’s a ceasefire, you’re deluding yourself. Because you know who they are and what they do.» My hands go out automatically, as if to indicate the whole horror around me. «This is what they do! And we must fight back!»
I’m moving towards the camera now, carried forward by my rage. «President Snow says he’s sending us a message? Well, I have one for him. You can torture us and bomb us and burn our districts to the ground, but do you see that?» One of the cameras follows as I point to the planes burning on the roof of the warehouse across from us. The Capitol seal on the wing glows clearly through the flames. «Fire is catching!» I am shouting now, determined that he will not miss a word. «And if we burn, you will burn with us!»

Når det er sagt, er det ingen dårlig bok. Forfatteren fortsetter å levere en historie som drives fremover av cliffhangere og (i allefall noen) overraskende hendelser. Trekantdramaet som utspiller seg mellom Katniss, Gale og Peeta er på sitt sterkeste i Mockingjay, og hvordan denne problemstillingen ble løst var noe av det jeg ikke klarte å forutse. Boka har flere fine øyeblikk som for meg vitner om en skrivekyndig forfatter, jeg likte blant annet konseptet med sangen Katniss synger for mockingjay-ene, samt real/not real-delen av dialogene mot slutten. Det hører også til historien at Suzanne Collins ikke er redd for å ta livet av personer som er viktige i historien. Dette er i utgangspunktet et positivt trekk hos en forfatter i mine øyne, men hun klarte desverre ikke å vekke de helt store følelsene hos meg selv om hun blant annet tar livet av en av mine favorittkarakterer.

Dette er en helt ok avslutning. Jeg synes at begge de to foregående bøkene er bedre, og at de fortjente en slutt som var på høyde med standarden de satt. Det ble forutsigbart. Jeg er derfor litt skuffet, men allikevel tilfredsstilt. Det gikk som det måtte gå.

Les flere anmeldelser hos Linn, Christine, Ingalill og Ann Helen.

Reklamer

6 Responses to “Mockingjay – Suzanne Collins”


 1. 1 labben september 10, 2010, kl. 12:13

  Jeg var litt nervøs for å lese denne anmeldelsen siden jeg holder på å lese boken nå. Spoileralerten på toppen beroliget meg, siden du gjorde det klart at det var de første to bøkene det gjaldt. Jeg har også en ide om hvordan det skal ende, men jeg vet enda ikke om jeg har gjettet riktig. Foreløpig virker det som om de står mellom to onder – Coin og Snow. Blir spennende å se hvordan det utvikler seg (jeg er helt i begynnelsen av boken). Men nå er jeg overbevist om at Peeta eller Storm (Gale) dør, slik at valget for Katniss blir enkelt. Men den løsningen blir i overkant enkel syns jeg, så jeg håper jeg tar feil.

  Synd du ble litt skuffet over slutten. Jeg var i utgangspunktet ikke helt overbegeistret over serien, men bok to (med unntak av de første 100 sidene) overbeviste meg om at dette var verd å lese. Nå håper jeg at jeg liker slutten bedre enn du gjorde. Men jeg er ofte enig med deg, så det spørs vel..

  • 2 Julie september 10, 2010, kl. 12:19

   Tja, kan nok hende jeg er i overkant streng. 🙂 Men men, det var nå slik jeg opplevde den. Som jeg skriver var den ikke dårlig. Problemet er bare at jeg ventet mer av den. Kanskje la jeg lista litt høyt før jeg begynte, hvem vet. Tror nok den faller i smak for mange.

   Gleder meg til å høre hvordan du opplevde avslutningen. 🙂

 2. 3 Ingalill september 14, 2010, kl. 17:56

  Ser vi er enig i mye.
  Jeg tenkte – (eller overtenkte blir vel mer korrekt), når jeg leste din irritasjon over Katniss – at det kommer av 2 ting. Dop og Gale – for hun er jo medisinert i nesten hele boka. Gale tilbringer hun jo også mye tid sammen, både jakt og prat – vagt og uspoilende – jeg tror Collins gjør det med vilje 🙂

  – når det gjelder død og fordervelse uten sorg er jeg helt enig, kunne godt tenkt med å felle noen tårer for han som knyter knuter men det var rett og slett hverken tid eller plass.

  Likevel – det er ei god bok og jeg anbefaler den uten å nøle.

  • 4 Julie september 14, 2010, kl. 18:20

   Ja, Collins gjør nok dette med vilje og viten. Jeg tror du er inne på noe med at Katniss ble dopet ned hver gang hun begynte å føle noe. Den nærheten vi kunne ha fått forsvant i rus. Hun forsvant i en dopsky, og ting skjedde mens hun var borte. Vi ble stående litt langt unna. Jeg følte det i allefall sånn, og jeg tror Collins ville at vi skulle ha det sånn. Det hadde allikevel vært godt å litt skikkelig trist over et par av de tingene.

 3. 5 Sander elsker Peeta mai 25, 2011, kl. 22:38

  Jeg ble veldig skuffet på den siste boken. Jeg følte at Collins ville bare bli ferdig med triologien (veldig fornøyd med første og andre bok!), som da resulterte en kjip slutt (etter min mening da). Jeg forstår ikke hvorfor de fleste karakterene ble så kalde og rammet av smerte og depresjon – og at det var en høyere makt som ennå hadde kontroll over skjebnen deres. På en måte, så følte jeg Katniss aldri utviklet seg spesielt (bortsett fra at hun ble bare enda kaldere), hun var fortsatt en tenåring for meg.

  Et viktig punkt, jeg trodde virkelig boken skulle også fokusere på den kompliserte trekanten mellom Katniss, Peeta og Storm. For en skuffelse der asså!!!

  «Jeg skal drepe Snow»… altså når du har infiltrert Capitol og mange av gruppen din har dødd, er det bare naturlig at hovedkarakteren får endelig nådd sin skjebne, nemlig muligheten å drepe Snow personlig, men nei da… hun fikk ham på en sølvfat – for enkelt!!!

  æsj, skulle ønske collins gikk tilbake i tid og endret hele greia!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 321,131 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: