Mockingjay – Suzanne Collins

Bok 3 i Hunger Games-trilogien
Sjanger: Dystopi
Opphavsland: USA

Først gitt ut: 2010
Forlag: Scholastic
ISBN: 9781407109374
Sider: 455

OBS! Jeg anbefaler at du ikke leser denne anmeldelsen om du ikke har lest de to forrige bøkene, men har tenkt til å gjøre det. Det er umulig å anmelde denne boka uten å avsløre noe av det som er helt essensielt i de foregående bøkene. Jeg har anmeldt The Hunger Games (bok 1) her og Catching Fire (bok 2) her. De påfølgende avsnittene vil altså inneholde spoilere i forhold til resten av trilogien. Dere har blitt advart!

Dette er avslutningen på Hunger Games-trilogien. Katniss Everdeen har overlevd the Hunger Games – ikke bare en, men to ganger. Nå er det tid for revolusjon og krig, Capitol og President Snow må stoppes. District 13 og President Coin leder an det som skal komme til å forandre livet slik en kjenner det i Panem, med Katniss som deres Mockingjay.

Jeg har ventet i spenning på avslutningen av Hunger Games-trilogien. Da jeg leste ferdig Catching Fire i begynnelsen på august, satt jeg tenna i bordplata av frustrasjon over at den neste og siste ikke var tilgjengelig enda. Jeg følte med fans som har ventet i nesten et år, og var glad jeg ikke begynte før jeg gjorde. Desverre ble jeg litt skuffet…

To ting plaget meg mens jeg leste:
Irritasjonsmoment nummer 1: Plottet ble for meg soleklart allerede i de første kapitlene. Altså, det som involverer Coin. Jeg synes jeg fikk dette plottet servert så altfor tydelig gjennom hele boka, og ble lettere irritert da jeg mot slutten innså at jeg hadde rett, at forfatteren ikke prøvde å lure meg. Spesielt irriterende var det at det ble åpenbart nesten helt fra begynnelsen, ikke halvveis uti, ikke nærmere slutten, men fra begynnelsen. Det var som om jeg ble undervurdert av forfatteren, og løste «gåten» altfor tidlig.
Irritasjonsmoment nummer 2: Katniss Everdeen. I de tidligere bøkene har jeg klart å tilgi en ganske komplisert og tidvis ufordragelig oppførsel fra hennes side. Jeg har tenkt at hun ikke har hatt det lett. At hun er god på bunnen, at hun sliter mentalt og bør tilgis. For hun sliter virkelig mentalt, og det gjør vel de fleste som har vært igjennom Hunger Games. Men jeg hadde bittelitt vanskeligere for å tilgi henne i denne boka. Det er ett eller annet ved henne som rett og slett irriterer meg. Hun er i utgangspunktet en god romankarakter, og jeg kan ikke plassere helt hva det er som jeg ikke liker. Men det minner litt om å gå en fin tur med en stein i skoen. Det er rett og slett noe som gnager.

Det jeg oppfattet som et relativt banalt plott kan unskyldes med aldersgruppen den er siktet på. Jeg er eldre enn målgruppa, kanskje har jeg også lest så mye at jeg har blitt flink til å samle tråder og se igjennom forfatterens planer. Også Katniss’ oppførsel kan unnskyldes med mentale problemer, depresjoner osv. Men det hjelper lite, jeg lot meg fortsatt irritere.

«I want to tell the rebels that I am alive. That I’m right here in District Eight, where the Capitol has just bombed a hospital full of unarmed men, women and children. There will be no survivors.» The shock I’ve been feeling begins to give way to fury. «I want to tell people that if you think for one second the Capitol will treat us fairly if there’s a ceasefire, you’re deluding yourself. Because you know who they are and what they do.» My hands go out automatically, as if to indicate the whole horror around me. «This is what they do! And we must fight back!»
I’m moving towards the camera now, carried forward by my rage. «President Snow says he’s sending us a message? Well, I have one for him. You can torture us and bomb us and burn our districts to the ground, but do you see that?» One of the cameras follows as I point to the planes burning on the roof of the warehouse across from us. The Capitol seal on the wing glows clearly through the flames. «Fire is catching!» I am shouting now, determined that he will not miss a word. «And if we burn, you will burn with us!»

Når det er sagt, er det ingen dårlig bok. Forfatteren fortsetter å levere en historie som drives fremover av cliffhangere og (i allefall noen) overraskende hendelser. Trekantdramaet som utspiller seg mellom Katniss, Gale og Peeta er på sitt sterkeste i Mockingjay, og hvordan denne problemstillingen ble løst var noe av det jeg ikke klarte å forutse. Boka har flere fine øyeblikk som for meg vitner om en skrivekyndig forfatter, jeg likte blant annet konseptet med sangen Katniss synger for mockingjay-ene, samt real/not real-delen av dialogene mot slutten. Det hører også til historien at Suzanne Collins ikke er redd for å ta livet av personer som er viktige i historien. Dette er i utgangspunktet et positivt trekk hos en forfatter i mine øyne, men hun klarte desverre ikke å vekke de helt store følelsene hos meg selv om hun blant annet tar livet av en av mine favorittkarakterer.

Dette er en helt ok avslutning. Jeg synes at begge de to foregående bøkene er bedre, og at de fortjente en slutt som var på høyde med standarden de satt. Det ble forutsigbart. Jeg er derfor litt skuffet, men allikevel tilfredsstilt. Det gikk som det måtte gå.

Les flere anmeldelser hos Linn, Christine, Ingalill og Ann Helen.

6 Responses to “Mockingjay – Suzanne Collins”


 1. 1 labben september 10, 2010, kl. 12:13

  Jeg var litt nervøs for å lese denne anmeldelsen siden jeg holder på å lese boken nå. Spoileralerten på toppen beroliget meg, siden du gjorde det klart at det var de første to bøkene det gjaldt. Jeg har også en ide om hvordan det skal ende, men jeg vet enda ikke om jeg har gjettet riktig. Foreløpig virker det som om de står mellom to onder – Coin og Snow. Blir spennende å se hvordan det utvikler seg (jeg er helt i begynnelsen av boken). Men nå er jeg overbevist om at Peeta eller Storm (Gale) dør, slik at valget for Katniss blir enkelt. Men den løsningen blir i overkant enkel syns jeg, så jeg håper jeg tar feil.

  Synd du ble litt skuffet over slutten. Jeg var i utgangspunktet ikke helt overbegeistret over serien, men bok to (med unntak av de første 100 sidene) overbeviste meg om at dette var verd å lese. Nå håper jeg at jeg liker slutten bedre enn du gjorde. Men jeg er ofte enig med deg, så det spørs vel..

  • 2 Julie september 10, 2010, kl. 12:19

   Tja, kan nok hende jeg er i overkant streng.🙂 Men men, det var nå slik jeg opplevde den. Som jeg skriver var den ikke dårlig. Problemet er bare at jeg ventet mer av den. Kanskje la jeg lista litt høyt før jeg begynte, hvem vet. Tror nok den faller i smak for mange.

   Gleder meg til å høre hvordan du opplevde avslutningen.🙂

 2. 3 Ingalill september 14, 2010, kl. 17:56

  Ser vi er enig i mye.
  Jeg tenkte – (eller overtenkte blir vel mer korrekt), når jeg leste din irritasjon over Katniss – at det kommer av 2 ting. Dop og Gale – for hun er jo medisinert i nesten hele boka. Gale tilbringer hun jo også mye tid sammen, både jakt og prat – vagt og uspoilende – jeg tror Collins gjør det med vilje🙂

  – når det gjelder død og fordervelse uten sorg er jeg helt enig, kunne godt tenkt med å felle noen tårer for han som knyter knuter men det var rett og slett hverken tid eller plass.

  Likevel – det er ei god bok og jeg anbefaler den uten å nøle.

  • 4 Julie september 14, 2010, kl. 18:20

   Ja, Collins gjør nok dette med vilje og viten. Jeg tror du er inne på noe med at Katniss ble dopet ned hver gang hun begynte å føle noe. Den nærheten vi kunne ha fått forsvant i rus. Hun forsvant i en dopsky, og ting skjedde mens hun var borte. Vi ble stående litt langt unna. Jeg følte det i allefall sånn, og jeg tror Collins ville at vi skulle ha det sånn. Det hadde allikevel vært godt å litt skikkelig trist over et par av de tingene.

 3. 5 Sander elsker Peeta mai 25, 2011, kl. 22:38

  Jeg ble veldig skuffet på den siste boken. Jeg følte at Collins ville bare bli ferdig med triologien (veldig fornøyd med første og andre bok!), som da resulterte en kjip slutt (etter min mening da). Jeg forstår ikke hvorfor de fleste karakterene ble så kalde og rammet av smerte og depresjon – og at det var en høyere makt som ennå hadde kontroll over skjebnen deres. På en måte, så følte jeg Katniss aldri utviklet seg spesielt (bortsett fra at hun ble bare enda kaldere), hun var fortsatt en tenåring for meg.

  Et viktig punkt, jeg trodde virkelig boken skulle også fokusere på den kompliserte trekanten mellom Katniss, Peeta og Storm. For en skuffelse der asså!!!

  «Jeg skal drepe Snow»… altså når du har infiltrert Capitol og mange av gruppen din har dødd, er det bare naturlig at hovedkarakteren får endelig nådd sin skjebne, nemlig muligheten å drepe Snow personlig, men nei da… hun fikk ham på en sølvfat – for enkelt!!!

  æsj, skulle ønske collins gikk tilbake i tid og endret hele greia!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 273,859 hits

Instagram

The League of Regrettable Superheroes by Jon Morris is a fun look at superheroes who never made it into the big leagues. Some of them missed their chance simply because they just vanished in the crowd, but others were downright weird. Ever heard of Doll Man? Jigsaw? Fatman the Human Flying Saucer..? #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #superhero #jonmorris #theleagueofregrettablesuperheroes #lootcrate #comics #comicbooks #tegneserie In celebration of being completely done with this year's Christmas shopping: here is an unrelated shelfie. I'm not actually giving away any books this year. I know. It's sad. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #shelfie #bookshelf #bokhylle #bookshelfporn #bookshelfie #personallibrary #privatelibrary New book! I've seen this book around for a while, and finally decided to pick it up - even though it seems to be slightly outside what I usually read. The Wrath & The Dawn by Renée Ahdieh. Have you read it? What did you think?

#newbook #thewrathandthedawn #reneeahdieh #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn New book! Every Anxious Wave by Mo Daviau. It's being described as "High fidelity with time travel". I was intrigued.

Here's the publisher's description: Good guy Karl Bender is a thirty-something bar owner whose life lacks love and meaning. When he stumbles upon a time-travelling worm hole in his closet, Karl and his best friend Wayne develop a side business selling access to people who want to travel back in time to listen to their favorite bands. It's a pretty ingenious plan, until Karl, intending to send Wayne to 1980, transports him back to 980 instead. Though Wayne sends texts extolling the quality of life in tenth century "Mannahatta," Karl is distraught that he can't bring his friend back.

Enter brilliant, prickly, overweight astrophysicist, Lena Geduldig. Karl and Lena's connection is immediate. While they work on getting Wayne back, Karl and Lena fall in love -- with time travel, and each other. Unable to resist meddling with the past, Karl and Lena bounce around time. When Lena ultimately prevents her own long-ago rape, she alters the course of her life and threatens her future with Karl.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #sciencefiction #modaviau #everyanxiouswave #bookstagram #bookish #instabook #bookporn #coffeeporn #coffee #bookcoverlove #coverlove #bookhaul #newbook New children's book!

Rallskanken er den nye barneboka til Aleksander L. Nordaas, med nydelige illustrasjoner av Sandra Steffensen. Den følger samme struktur som Nordaas' forrige barnebok, Mister Mjukis, med rim og store illustrasjoner. Fin og stemningsfull!

#leseeksemplar #bok #book #bøker #books #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #lesehest #lesetips #nrklesetips #aleksanderlnordaas #sandrasteffensen #illustrasjoner Have you read The Universe Versus Alex Woods, by Gavin Extence? Here's what I wrote on goodreads after having listened to the audio version: "Wow. I laughed. I cried. I laughed while I cried. What a quirky, beautiful, funny, heartbreaking and overall incredibly touching book." #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #theuniverseversusalexwoods #gavinextence #fiction #skjønnlitteratur #youngadult #bookcoverlove #coverlove Hi guys. I've not posted for a couple of weeks, and the main reason for that is that I'm doing #NaNoWriMo this year. If you don't know what that is: November is the month when thousands of people set out to write a novel (each...). 50000 words in 30 days. 1667 words a day.

I have hit the halfway mark (25000 words) a couple of days early, and have only failed to hit the daily minimum once. I'm vaguely optimistic that I might in fact get through this madness. 👍I can assure you that I have made a few of the mistakes listed in the book in the picture though!

#books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #sakprosa #writing #skrive #write I found this paperback from 1952 at a local flea market, and I bought it because of the adorable cover... Tarjei Vesaas is of course also one of Norway's greatest authors, probably the most famous for his novel Is-slottet (The Ice Palace). The Black Horses, as seen in the photo, was first published in 1928.

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #tarjeivesaas #deisvartehestane #theblackhorses #vintage #bokmarked #fleamarket #loppemarked #loppis My friend @kavehrashidi went to Paris and brought back this signed book from Shakespeare and Co for me. Thank you!

It's a somewhat weird novella about a guy talking about a particular author and the books she has written. I'm not entirely sure what to say about it. Certainly a strange read... #bythesameauthor #jackrobinson #shakespeareandco #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #signedbook #novella #shortstory #novelle New book! The Queue by Vladimir Sorokin.

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #te #tea #teaporn #vladimirsorokin #køen #thequeue
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: