Chick-lit: En nedverdigende sjanger?

Jeg leste en artikkel hos The Guardian i dag, der det er en debatt i full gang: Artikkelen The chick-lit debate: who in Playboy Mansion Hell calls women chicks? av (den kvinnelige) forfatteren DJ Connel tar for seg hvordan kvinnelige forfattere blir ufrivillig dyttet inn i chick-lit-sjangeren, og at dette på ingen måte er noen bonus.

The dirty truth is that books written by men still tend to get more attention and respect than those written by women, particularly when it comes to humorous writing. If you do not believe me, ask anyone to name three funny writers. I bet they will give you the names of three men. Ask them to name three funny female writers and they will pause, frown, scratch and then possibly pull Nancy Mitford out of the hat. Just so you know, Mitford was born in 1904. She did write extremely funny books but she has not been around for almost 40 years.

Chick-lit er en sjanger jeg sjelden bryr meg med. Rosa omslag med høye hæler, veltede vinglass, røde lepper og handleposer fra diverse merkebutikker fanger rett og slett ikke interessen min. Jeg føler sjelden jeg har noe til felles med damene i disse bøkene. Men hvor drar man linjen for hva som er chick-lit og hva som ikke er det? Det er vel dette artikkelforfatteren er frustrert over. Jeg ble sittende å tenke litt på dette her. Så konkluderte jeg selv med at jeg slett ikke dømmer alle kvinnelige forfattere som chick-lit-forfattere.

Omslag jeg har meget vanskelig for å la meg fenge av.

De to siste bøkene jeg leste var av Suzanne Collins, som jeg overhodet ikke ville finne på å plassere innenfor «chick-lit». Det tror jeg neppe noen ville gjort. Men så er spørsmålet som følger, da: Plukker gutter opp Hunger Games-bøkene når de ser at de er skrevet av en kvinne? J.K. Rowling, damen bak Harry Potter, ble anbefalt av forlaget sitt å  gi ut serien under et kjønnsnøytralt navn fremfor sitt eget, Joanne, nettopp for å friste gutter/menn til å lese serien. Betyr dette kanskje at menn har lettere for å automatisk dytte kvinner inn under et og samme tak, kjent som chick-lit, eller er dette noe forlagene maner frem?

I artikkelen i the Guardian får jeg inntrykk av at artikkelforfatteren skylder på menn for at hun ikke blir tatt seriøst. Da måtte jeg også sitte å tenke litt. Er det ikke slik at chick-lit som oftest er skrevet av kvinner, for kvinner, og dermed gitt ut med denne målgruppen i bakhodet? Chick-lit selger som varmt hvetebrød, spesielt om sommeren, og da er det vel ikke spesielt rart at forlagene ønsker å spille på dette? Da ender det jo gjerne med skikkelig jentete omslag og vaskesedler, og det er jo sikkert et problem for noen. Meeeen da blir jeg sittende å lure på om ikke forfatteren har noe å si i denne prosessen. Hvorfor lar hun boka publiseres på denne måten om hun mener sjangeren er nedverdigende? Har dette egentlig noe med menn å gjøre?

Teller disse bøkene som "chick-lit"? Hvis ikke, hadde de blitt stemplet chick-lit om de var skrevet av en kvinne?

Kvinner er ikke de eneste som skriver «strandlektyre», det vil si lette bøker – som oftest ikke ment som mer enn underholdning. Menn skriver også slikt. Artikkelforfatteren påpeker at det ikke finnes noen tilsvarende stempel for menn som skriver lette historier, og at dette fortsetter å utelukke kvinnene i det forfatteren kaller en «old boys’ club». Det vil si at hun mener at menn skriver humor, kvinner skriver chick-lit – slik er i allefall oppfatningen – og at humor er høyere på litteratur-rangstigen enn chick-lit.

Jeg leser flest menn. Sånn er det bare, rett og slett. Dette er ikke fordi jeg med vilje diskriminerer kvinner, det er fordi sjangrene jeg beveger meg i stort sett er dominert av menn. Dette betyr på ingen måte at det ikke finnes gode kvinnelige forfattere i disse sjangrene (for eksempel fantasy, science fiction), og det betyr i allefall ikke at alle kvinner skriver chick-lit. Artikkelforfatteren klager over at ingen husker kvinnelige morsomme forfattere. Jeg synes vel kanskje det er å dra den litt langt å fremstille dette som om menn med hensikt ikke har lyst til at kvinner skal klare seg i litteraturverden. Det er vel ikke menn sin skyld at forlagene pusher chick-lit-konseptet for å tjene penger, og det er vel heller ikke menn sin skyld at det masseproduseres bøker av kvinner, for kvinner, og at det selger som bare det. Det at kvinnelige humorister føler at de drukner i mylderet og blir ufrivillig stemplet er vel heller ikke menn sin skyld?

Hva mener du? Er chick-lit et nedverdigende begrep som gjør at kvinner generelt ikke blir tatt seriøst som forfattere? Er det «rettferdig» at kvinner anbefales å publisere under kjønnsnøytrale navn for å appellere til/bli tatt seriøst av det motsatte kjønn? Leser du flest menn eller kvinner? Utdyp gjerne!

Reklamer

2 Responses to “Chick-lit: En nedverdigende sjanger?”


 1. 1 Heidi august 4, 2010, kl. 19:09

  Jeg leser flest menn. Ikke fordi jeg nødvendigvis leter etter mannlige forfattere, men fordi de aller fleste bøkene jeg blir tipset om / kommer over, er skrevet av menn.

  Jeg tror nok at det delvis kan forklares med at kvinner historisk sett ikke har fått de samme mulighetene som menn, og at det dermed ikke har vært like gode forhold for kvinnelige forfattere som menn. Jeg tror også at kvinnelige forfattere ses på som mer kjønnede enn det menn gjør (noe som viser seg i begrepet ‘chic-lit’ når vi ikke har tilsvarende betegnelser for for lettlest macholitteratur), og at kvinner forventes å skrive en viss type litteratur, men jeg er ikke enig med artikkelforfatteren i at dette er en diskriminering som kun utføres av menn. Jeg tror kvinner er like aktive som menn i å holde fast i disse kategoriene. Jeg mener at forlagene har et visst ansvar her som samfunnsaktører, for dette er jo ikke bare begrenset til bøker. Også blader, TV-kanaler m.m. rettet mot kvinner har ofte (etter mitt syn) en større grad av «hjernedødt» innhold enn kanaler og blader rettet mot menn. Samtidig tror jeg nok at kvinnelig idioti gjerne ses på som dummere enn mannlig idioti, og at det kan bidra til at chick-lit har et dårligere rykte enn lettleste bøker skrevet av og for menn.

  Det ble visst en litt rotete kommentar…

  • 2 Julie august 4, 2010, kl. 23:49

   Veldig enig i det du sier om at kvinner er like/mer aktive når det gjelder å klore seg fast til tradisjonelle kategoriseringer. Vi ser også dette når det gjelder skjønnhet. Pynter kvinner seg for menn, eller pynter de seg i blant for å utklassere andre kvinner? Men det er kanskje lett å skylde på menn…

   Jeg tror definitivt at litteratur av og for menn har lettere for å nå kvinner enn litteratur av og for kvinner har for å nå menn. Det har vel litt med markedsføring å gjøre, men også at kvinner og menn faktisk har forskjellige interesser.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 324,034 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: