Mørke Netter i Barcelona – Alicia Gimènez-Bartlett

Sjanger: Krim
Leseniv
å: Voksen
Originalspråk: Spansk (-tittel: Un Barco Cargado De Arroz)
Forlag: Juritzen
ISBN: 9788282050685
Sider: 394

Et lik blir funnet på en benk. Det ser ut som et hatdrap mot en uteligger, men politiinspektør Petra Delicado og hennes assistent Fermin Garzon skal komme til å nøste opp en helt annerledes historie. Etterhvert som de plukker opp trådene, kommer et voldelig nettverk til syne i Barcelona.

For å få alt på det rene, så har jeg mottatt denne boka gratis fra Juritzen forlag, for å anmelde den. Anmeldelsen er selvfølgelig ikke påvirket av det, og dette er min ærlige mening!

Jeg har brukt litt tid på denne boka. Petra Delicado beskrives på omslaget som «ironisk, sterk, reflektert, søkende og sårbar.» Mitt førsteinntrykk? Hun er ei sur, gammal kjerring. «Herregud,» tenkte jeg, «Hun her kommer jeg ikke til å komme særlig godt overens med.»

Jeg snudde ryggen til ham og lot ham bokstavelig talt stå måpende igjen. Kan hende hadde jeg overdrevet, men jeg var så møkka lei av insinuasjonene til den idioten. I tankene mine rettferdiggjorde jeg handlingen, slik jeg alltid gjør når jeg har foretatt meg noe mindre hyggelig: Hvorfor skal man bestandig smile? Hvorfor skal man i all evighet delta i den sosiale farsen? Er det så skrekkelig galt å si det man mener en gang i blant? Har det virkelig så stor betydning at andre har et godt inntrykk av oss når dette inntrykket baserer seg på forestillelse? Etter denne løpeilden av retoriske spørsmål følte jeg meg mye bedre.

Sånn er Petra. Hun mangler sosiale antenner, og hun virker bitter og gretten. Det kommer frem at hun har blitt skilt flere ganger, og at hun er luta lei av kjærligheten – selv om hun ikke klarer å unngå å ta i bruk diverse eksentriske elskere. Altså er hun ikke en typisk heltinne som passer for meg, er en ung dame i 20-årene som fortsatt har et relativt uforstyrret optimistisk syn på for eksempel kjærligheten.

Nå som jeg har gjort det klart at hovedpersonen ikke helt passer for meg og min livssituasjon, går jeg over på selve historien – som jeg heller ikke lot meg imponere av. For det første får jeg nesten følelsen av at det er en chicklit jeg leser. Selve krimhistorien får bare omkring 50% av oppmerksomheten i boka (føles det som, i allefall). Resten dediseres til Petras privatliv. God mat, klassisk musikk, elskere, sex, ensomme timer på bar, fester. Det interesserer meg rett og slett ikke så veldig mye.

For det andre synes jeg ikke plottet var spesielt spennende. Jeg var ikke engang nysgjerrig på hva de eventuelt skulle klare å nøste opp. I og med at jeg ikke kom så godt overens med Petra, og at det er mye fokus på hennes privatliv så vel som evne til å løse saker, følte jeg at mye av boka rett og slett bablet for mye i vei, tok mange unødvendige omveier og glemte nesten at den skulle være en kriminalhistorie. Slutten ble for meg en eneste stor klisjè.

Selv om jeg ikke er høres særlig positiv ut, vil jeg ikke gå så langt som å si at boka er dårlig. Språklig er den behagelig og lettlest, og jeg tror mye av problemet mitt ligger i at jeg faller utenfor målgruppen. Jeg tror det hjelper å ha noen flere år på baken, det hjelper nok å besitte mer modenhet og erfaring enn det jeg kan skryte av med mine 22 år. Petra er 20 år eldre enn meg, og jeg ser slett ikke i bort ifra at jeg blir en «sur, gammal kjerring» også. Anbefales forsiktig til generasjonene over meg, tror nok de får mer ut av boken enn det jeg gjorde.

Har man ikke penger, har man ingenting. Selv hundene figurerer i et register så snart man plasserer en mikrochip i øret på dem. En hund tilhører jo noen som er glad i den, som sørger for den og tar den med til veterinæren når den føler seg dårlig. Slik er det slett ikke med en uteligger. Skjønt jeg var usikker på om jeg ikke strengt tatt burde være misunnelig på ham. En mann som var fri som fuglen.

Reklamer

6 Responses to “Mørke Netter i Barcelona – Alicia Gimènez-Bartlett”


 1. 1 Labben juli 6, 2010, kl. 23:07

  Jeg fisket med meg hjem et leseeksemplar av denne, for jeg syns den var så fin utenpå. Nå tror jeg at jeg leverer den tilbake.. Måten du beskriver den på er nesten identisk til mitt inntrykk av Isprinsessen av Camilla Läckberg. Og jeg har absolutt ingen planer om å lese mer av Läckberg.

  • 2 Julie juli 6, 2010, kl. 23:14

   Helt enig i at omslaget er nydelig. Fristende. Men den passet ikke meg særlig bra. Läckberg har jeg ikke vært borti, men hun er jo veldig populær, da. Jeg er ikke egentlig noen krimelsker, men jeg vet at hvis jeg først skal lese krim, er det ikke denne typen jeg ser for meg.

 2. 3 Labben juli 6, 2010, kl. 23:19

  Da ville jeg latt være å lese Läckberg. Det ble mye forholdsproblematikk, og krimsaken var ikke spesielt engasjerende heller. Hadde litt av den chicklit følelsen som du hadde på denne. Jeg sier alltid til kundene at det er damekrim.. ville aldri anbefalt dem til menn.

  Jeg er heller ikke spesielt glad i krim – unntaket er god gammel britisk krim, som Agatha Christie, Sir Arthur Conan Doyle, Colin Dexter.. skal prøve meg på P.D. James også, tror hun havner i den sjangeren. Jo, også er jeg glad i Johan Theorin, men han skriver jo i følge han selv relasjonsromaner, ikke krim.

  • 4 Julie juli 6, 2010, kl. 23:29

   Damekrim er definitivt et passende stempel. Tror vel ikke det er så mange menn som får spesielt mye ut av denne historien. Men jeg holder fast ved at den nok faller mer i smak hos litt mer modne kvinner, som har opplevd skilsmisser og det hele.

 3. 5 Mamma'n juli 9, 2010, kl. 00:07

  Hei på deg!
  Må bare igjen få takke for den helt utrolige bursdagsgaven du sørget for Julie! Jeg er fortsatt noe satt ut. Gleder meg til jeg går av siste nattevakt på tirsdag morgen til langfri, slik at jeg kan sette meg ned og boltre meg med godsakene:)
  Nok en stoooor klem fra meg:)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 324,026 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: