Dagbladet: Nordmenn på verdenstoppen i lesing

Dagbladet kunne i dag melde at vi nordmenn leser mye, og at vi kjøper store mengder bøker. I følge undersøkelsen, utført av Synovate for Bokhandlerforeningen, oppfører vi oss slik:

 • Fem av ti nordmenn har kjøpt minst én bok i løpet av de siste tre månedene.
 • Sju av ti nordmenn – eller 73,5 prosent – kjøpte en eller flere bøker i løpet av det siste året.
 • 40 prosent av disse kjøpte over ti bøker.

Over 73% av oss har altså kjøpt minst ei bok i løpet av det siste året, noe som er en klar økning fra målingen for sju år siden, der tallet lå på omkring 66%. Videre viste undersøkelsen at det er unge kvinner mellom 15-25 år som er den største lesegruppen, tett etterfulgt av aldersgruppen 25-39. I en annen undersøkelse gjort tidligere i år, hevder vi at hele 93% av oss har lest minst ei bok i løpet av det siste året. Spekulasjoner skal ha det til at i USA ville statistikken ligge rundt 50%, og en tilsvarende måling i Storbritannia viste 54%.

Det er jo fin-fint at vi leser bøker (selv om jeg ikke ville ha brukt kjøpsstatistikken som noen fasit på at vi faktisk leser)! Randi Øgrey, direktør i Bokhandlerforeningen, hevder de gode tallene skyldes god tilgjengelighet, samt dybde og bredde i utvalg og pris. Her klødde jeg meg litt i hodet. Jeg handler nemlig mer eller mindre alltid mine bøker fra britiske nettsteder. Hvorfor? Prisene i Norge er latterlig høye i forhold. Jeg er rett og slett ikke klar for å betale 149 kr for en ny pocket når jeg glatt får tak i akkurat samme utgaven til mellom 50-100 kr i utlandet. Jeg er kanskje litt gnien. Synes vel ikke det er så fantastisk stor dybde og bredde i verken utvalg eller pris, spesielt fysisk i bokhandlene. Er ikke verst på nettet, så klart, der man gjerne gjør de beste kuppene.

De fleste bokhandlene jeg kikker innom har en tendens til å fokusere litt vel mye på det som er hypet opp og trendy – selvfølgelig! De vil jo tjene penger. Vampyrbøker og Knausgård-hysteriet klarer jeg å holde meg unna. Så jeg vet ikke, jeg… (Nå skal jeg ikke skryte på meg å besøke bokhandlere i tide og utide, bestiller mest på nettet). Allikevel kjøpte visstnok 60% den siste boka i en bokhandel, og jeg hører til de 10% som handler på nettet.

Jeg mener bestemt å huske at jeg deltok i denne undersøkelsen via Bokklubben. Jeg kjøper mer bøker enn jeg tør innrømme i året (ja, Dagbladet, mer enn Charlotte Thorstvedt), og jeg leser enda flere (pluss pensum). Men jeg kjøper de aller fleste i utlandet… Lurer på om undersøkelsen tok høyde for dette? Mener å huske at et av alternativene var «internett» – men ikke hvor i verden en handlet fra. Jeg regner jo med at noe av grunnen til denne undersøkelsen var å kartlegge det norske markedet også videre, selv om dette kommer dårlig frem i artikkelen – så kan hende jeg misforstår.

Er vi fornøyd med det norske markedet? Lurer på hvor handler du bøkene dine? Hva synes du om de norske prisene?

Reklamer

18 Responses to “Dagbladet: Nordmenn på verdenstoppen i lesing”


 1. 1 Labben juli 5, 2010, kl. 17:40

  De norske prisene er altfor høye – man må ikke lenger enn til Sverige før prisene blir drastisk redusert. Engelsk pocket er nok det billigste man får tak i, i Norge. Et eksempel: Den nye «nesten-twilight»-boken, Bree Tanner ett-eller-annet, koster 299 i norsk utgave og 149 i engelsk utgave (fra samme butikk).

  Jeg kunne også ønske vi hadde bedre utvalg. I Bergen har vi Norli på torgalmenningen og Ark Beyer i strandgaten som har ganske godt utvalg på engelske bøker og Norli på Galleriet har bra utvalg generelt, men det blir jo ingenting i forhold til de store utenlandske bokbutikkene. Det gøyeste med å handle i bokbutikk er å kikke etter perler i roman-pocket hyllen – der kan man finne fine bøker som butikkene gjerne kun har et eksemplar av. Jeg sniker alltid i den hyllen når jeg er på jobb for å se om vi har fått inn noe spennende.

  Det kjipeste med alt fokuset på noen store forfattere er at de virkelig gode bøkene jeg leser er ofte bøker jeg ikke kan anbefale til kundene fordi vi ikke selger dem. Jeg kan kun anbefale det vi har i butikken… Den lille perlen «forsoningen» som jeg fikk tips om på bokbloggen til Karin har jeg nå stilt opp i nærheten av kassen i håp om at noen skal prøve seg på den. Men ingen har kjøpt den så langt. Folk tørr ikke ta sjansen på en forfatter som kun har skrevet en bok, og som ingen har hørt om.

 2. 2 Labben juli 5, 2010, kl. 17:43

  Og ja, jeg kjøper flere bøker en Charlotte Thorstvedt. Jeg tror nok jeg kjøper flere bøker enn de fleste. Nesten hver gang jeg er på jobb. At jeg faktisk har en voksende sparekonto er ganske utrolig. Men så bruker jeg heldigvis ikke mye penger på annet enn bøker..

 3. 3 Julie juli 5, 2010, kl. 18:35

  Du er inne på noe viktig når du sier at folk ikke tør å prøve nye forfattere, og der tror jeg noe av problemet ligger i nettopp prisen. Det står «mye penger» på spill, og da er det lettere å bruke de på noe man kjenner til og vet man liker.

  Jeg handler kun i Norge når jeg skal ha noe jeg må/vil lese på norsk. Dvs endel pensum, samt norske forfattere – selv om jeg har vært inne på tanken om å kjøpe for eksempel Jo Nesbøs bøker her i Storbritannia… De fleste finnes til godt under halve prisen. Men det er jo litt kjipt å lese oversettelsen når man snakker originalspråket. 😉

  Med gratis frakt fra enkelte britiske nettbutikker kjenner jeg det er lettest å handle her.

 4. 4 Labben juli 5, 2010, kl. 19:15

  Hvilke nettsider pleier du å handle fra? Jeg bruker for det meste amazon (både com og co.uk) når jeg handler bøker på nett, men har hørt at bookdepository skal være bra også. Tar gjerne i mot tips til andre greie sider =)

  • 5 Julie juli 5, 2010, kl. 20:48

   Jeg handler fra play.com hvis jeg handler fra utlandet. Har også brukt waterstones.com, men der er ikke frakt gratis, som hos play. Etter at jeg ble med i bokklubben har jeg benyttet meg av noen tilbud der – hvis jeg vil lese noe på norsk. Ellers har jeg funnet ut at Tanum er billigere enn Akademika på pensum i blant. I allefall blant de bøkene jeg trenger. 🙂

 5. 6 Heidi juli 5, 2010, kl. 19:17

  Er det lov å synes at 15 bokkjøp i året er litt lite for en avis-offentlig selverklært bokorm?

  Jeg prøver å kjøpe mest mulig gjennom utenlandske nettbutikker, bruktbokforretninger/antikvariater eller – om jeg skal ha en bok på norsk – Capris. De eneste gangene jeg egentlig kjøper noe i vanlige norske bokhandlere, er når de har salg eller jeg har lesekløe. Jeg synes 130-150,- for en billigbok er skrekkelig mye. Bøker er viktig og skal være billig!

  • 7 ellikken juli 5, 2010, kl. 20:00

   Litt lite…? Vel, man kan i aller høyeste grad være bokorm selv om man ikke blakker seg på bøker 😉

   Jeg kjøper ytterst sjeldent nye bøker, og aldri bestselgere til fullpris. Da venter jeg heller til oppstyret har gitt seg, til de kommer på salg, låner de på biblioteket eller rett og slett snuser litt på billigere, mindre kjente bøker.

   • 8 Heidi juli 5, 2010, kl. 20:12

    Jeg regnet ikke med dem som låner på bibliotek, men synes at 15 bøker er litt lite i året for en som portretteres som bokorm i en artikkel om nordmenns bokkjøpevaner i en landsdekkende avis.

 6. 9 Julie juli 5, 2010, kl. 21:00

  Det kommer nok an på om man bruker biblioteket eller ei. Vet ikke om frøken Thorstvedt er noen ivrig bibliotekgåer, da. Jeg synes vel kanskje hun var et litt underlig eksempel å bruke, for hun høres liksom relativt gjennomsnittlig ut, i allefall i forhold til oss som blogger om det. På bildet av henne foran den store bokhyllen hennes, er faktisk bare en tredjedel av hylla bøker. Men det var kanskje enkelt å snakke med henne, artikkelen nevnte noe om å ha portrettert henne tidligere.

  Hvis jeg var avis og skulle finne en skikkelig bokorm, hadde jeg lett etter noen som stod litt mer ut, kanskje. Men hun er jo sikkert en pen dame som tiltrekker seg klikk, og for alt vi vet går hun mye på biblioteket. 😉

 7. 10 Lena juli 5, 2010, kl. 21:53

  Jaså, du styrer unna vampyrbøker? Charlaine Harris..? Hihi;)

  • 11 Julie juli 5, 2010, kl. 21:59

   Haha, ja. Jeg burde ordlagt meg annerledes. Jeg har holdt meg unna. 😛 David kjøpte samleboksen til meg, så nå er jeg i gang. Begynte på den, men har stoppet opp. Jeg kjenner det enda ikke er min greie. Kan hende det blir bedre. 🙂

 8. 12 bokelskerinnen juli 6, 2010, kl. 00:35

  15 bøker er kanskje det jeg i snitt kjøper i måneden 😉
  Jeg kjøper forøvrig også en stor del av bøkene mine via utlandet, som play.com og bookdepository – det er favorittsidene mine. Men jeg kjøper også endel bøker på norsk, som regel når det er norsk forfatter, men også visse krimbøker. Det kommer egentlig helt an på type bok og forfatter.

  Jeg er forøvrig bitt av vampyrbasillen, det var jeg før twilight også. Og jeg synes det er fælt å se de samme engelske bøkene jeg har betalt rundt 30 kroner for, bli solgt til 99 kroner i bokhandelen i Norge.

  Det kan også være verdt å merke seg, for dem som hegner om de høye norske bokprisene, at Juritzen forlag har oppnådd store deler av sin suksess på å stå utenfor bransjeorganisasjonen og heller tilby bøkene sine til litt lavere pris. Juritzen hevder i hvert fall selv at det er en av årsakene til at bøkene til Samartin og andre har solgt så godt og at de tjener på å konkurrere på pris.

  Jeg skulle ønske vi kunne kjørt svenske bokpriser med 149 kroner på en innbundet roman.

  • 13 Julie juli 6, 2010, kl. 01:23

   Jeg er glad i de tradisjonelle vampyrene, jeg har litt vanskelig for å bli vant til de nye som er fluffy og følsomme, men med en mørk side. Men men, det er jo en vanesak. Jeg prøvde «Merket» av Cast, men den falt ikke i smak. Sookie Stackhouse er mitt andre forsøk, men det kjennes ikke helt som om det er min greie. Jeg gir de allikevel en sjanse.

   Svenske bokpriser er hyggelige, det samme er de britiske og amerikanske. Pussig at det skal være så dyrt her. Men men, Norge er jo generelt et dyrt land å leve i… Synes allikevel prisene på bøker er litt vel stive. Spesielt på pensumbøker.

 9. 14 bokelskerinnen juli 6, 2010, kl. 12:07

  Det er det samme med bøker her som det er med alkohol og annet, når regjeringen griper direkte inn går det an å opprettholde skyhøye priser.

  Det er ikke bare følsomme vampyrer ute og går. Akkurat nå leser jeg om vampyrer i victoriatiden, og der fremstilles de som tvers igjennom onde og dyriske som må utryddes for en hver pris.

  • 15 Julie juli 6, 2010, kl. 12:22

   Det høres bra ut! Den klassiske, skumle vampyren som ikke tåler sollys, men som sniker seg rundt i natten er den beste, spør du meg. 😉

 10. 16 Oda juli 11, 2010, kl. 21:50

  Jeg bodde ett år i England, og etter det tok det lang tid før jeg kjøpte en eneste bok her i Norge – forskjellene er helt sinnsyke. Og ikke bare det at prisene på nye bøker er lavere – men tilgangen til secondhandbøker er også mye bedre – så vidt jeg merket hvertfall.

  Men nå kjøper jeg bøker her i landet igjen =) Og jeg liker aller best å kjøpe i bokhandelen. Vil gjerne ha den med en gang når jeg først har bestemt meg =P Og på Karl Johan er det ganske bra – Norli i Universitetsgata er en av favorittene. Og dersom de ikke har en bestemt bok der kan jeg bare tusle til Tanum rundt hjørnet, opp til Tronsmo eller opp til Ark. Det fine med disse bokhandelene er at de har flest bøker i butikken, og ikke alt mulig annet tull. Kan desverre ikke si det samme om bokhandelene i Tromsø – der jeg tilbringer mesteparten av året… =(

  Det er likevel surt å betale det dobbelte av hva jeg kunne betalt i utlandet. Men jeg kjøper aldri hardback – faktisk så liker jeg paperbackbøker best – og det er ikke bare pga. prisen altså… De gangene i løpet av året jeg går til innkjøp av absolutt flest bøker er ved bakgårdssalg, mammutsalg ol. Da kommer jeg gjerne hjem med 10-15 bøker av gangen… I tillegg er loppemarkeder ikke å forakte =)

  Har hørt noe på radioen om at det nesten ikke er bokhandeler igjen i England. Bare en av de store kjedene som fortsatt har ordentlige butikker igjen. Noen som vet noe om dette?

  • 17 Julie juli 11, 2010, kl. 23:48

   Det stemmer at bokhandlene en etter en har gått konkurs i Storbritannia. Det er visstnok bare Waterstone’s igjen av de store nå. Men dette gjelder bare bokhandlere med en litterær profil, altså er det fullt mulig å få tak i billige bøker via nettet, eventuelt WHSmith osv. Husker ikke hvor jeg leste dette, men mener å huske at det å handle på nettet har blitt en for sterk konkurrent. Ikke ta meg på ordet på det da, for jeg er ikke 100% sikker. 🙂 Finanskrisen traff jo Storbritannia ganske hardt også, er ikke umulig at den må ta på seg noe av skylda.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 319,120 hits

Instagram

New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon. #bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: