En Beretning om Blindhet – José Saramago

Sjanger: Dystopi
Leseniv
å: Voksen
Originalspråk: Portugisisk (-tittel: Ensaio sobre a Cegueira)
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788252562460
Sider: 242

På en helt vanlig dag stopper trafikken i et lyskryss opp da den ene bilen ikke kjører ved grønt lys. Irriterte kommer en rekke bilister bort til bilen, bare for å oppdage at sjåføren har blitt offer for en melkehvit blindhet, som senere skulle bli kjent som hvitesyken. Mannen som fulgte den blinde hjem, den blindes kone, øyelegen, deretter alle pasientene på venteværelset hos øyelegen – og alle disse kommer i kontakt med – blir en etter en også offer for en fullstendig uforklarlig og ekstremt smittsom epidemi av blindhet. Regjeringen beslutter etter få dager at den beste måten å stoppe smitten på er å sende de blinde i karantere ved noe som er skremmende likt en konsentrasjonsleir, og de blir overlatt til seg selv, uten hjelp utenfra, og uten øyne som virker.

Oppmerksomme følgere av bloggen min vil ha merket seg at jeg har brukt litt tid på denne boka, og det er ikke uten grunn. Dette er en sterk, sterk historie med mange lag, men språket i seg selv kan være en utfordring.

Det har sluttet å regne, ingen blinde står lenger med gapet åpent. De vet ikke hva de skal ta seg til der de streifer omkring i gatene, å gå eller å stå er samme sak for dem, de har ikke noe annet mål enn å finne mat, musikken har forstummet, aldri har det vært så stille i verden, kinoene og teatrene gjør tjeneste som herberge for dem som ikke har noe hjem og har gitt opp å lete etter det, establissementer, de største, var benyttet som isolater den gang regjeringen, eller det som etter hvert ble igjen av den, fortsatt trodde at hvitesyken kunne stanses ved hjelp av remedier og knep som tidligere hadde vist seg så lite effektive over gulfeberen og andre smittsomme pestsykdommer, men dette ble det slutt på, og her var det ikke en gang nødvendig med en brann.

Det er kanskje ikke noe poeng i å nevne at Saramago har et heller kreativt forhold til tegnsetting om du la merke til at utvalgte utdrag kun var to setninger. Dette er en helt vanlig setning i boka, enkelte setninger dras ut over hele sider før kommaene byttes ut med punktum. Dialogene skrives på akkurat samme måte:

Hvordan har De det, spurte legens kone, Takk for at De kommer, Fortell meg hvordan De føler Dem, Elendig, Har De vondt, Ja, og nei, Hva mener De, Jeg har vondt, men det er som om beinet ikke tilhører meg, som om det er skilt fra kroppen, jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det, det er en merkelig følelse, som om jeg skulle ligge her og se på beinet som gjør vondt, Det kommer av feberen, Kanskje det, Nå må du prøve å sove.

Ved første øyekast kan dette virke slitsomt og forvirrende, og det var det også i begynnelsen. Men som med alt annet kommer man inn i det etterhvert, og jeg synes språket til Saramago er både vakkert og virkningsfullt. Jeg synes måten han skildrer historien på kler denne situasjonen så innmari godt! Til tross for at språket ikke hadde fått noen god karakter i en stil på skolen, mener jeg fullt og helt at dette er en perle.

Historien kan fort vekk bli litt vanskelig å plassere i en sjanger om man skal være pirkete, men den fyller de fleste dystopiske sjangertrekkene. Etter at de blir overlatt til seg selv i leirer, med klar visshet om at ingen blander seg inn – selv ikke ved en nødsituasjon, er det kanskje ikke vanskelig å forestille seg at det oppstår både gnissinger og brutale løsninger i all desperasjonen. Hendelsene beskrives ofte gjennom legefruens øyne, som er den eneste som på mystisk vis fortsatt har synet inntakt.

Det er en mørk historie som nok ikke er for den sarte sjel, men den slår meg som skummelt realistisk. Hver gang jeg leser en god dystopisk historie blir jeg sittende å tenke på om dette er realistisk. Menneskenes handlinger slik Saramago beskriver dem er definitivt mulige. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for om jeg synes slutten var perfekt eller ikke, den må jeg nok tygge litt på. Hele boka preges av en viss mystikk; vi får ikke vite hvilket land vi befinner oss i, ei heller får vi vite noens navn (de blir bare kalt Legens kone, Piken med solbrillene, Forfatteren, Biltyven, Den første blinde osv). Sykdommen er mystisk, ikke minst fordi blindheten er hvit og ikke svart, og det vites lite om hvordan den smitter – bare at den gjør det i høy fart. Samtidig som vi forblir uvitende til mye vi tar for gitt, kommer vi allikevel tett på personene.

Noe av det jeg er mest redd for her i verden, er å miste synet. Kombiner det med at hele verden mister synet, ingen kan lenger regjere, vannanleggene knekker sammen (man kan ikke vaske seg, gå på toalettet, og ikke minst drikke rent vann), matmangelen blir raskt et faktum, og en har ikke lenger øyne å se med. Det er en skummel tanke… Saramago var en selverklært pessimist med sterke politiske meninger, og det skinner igjennom i En Beretning om Blindhet.

Reklamer

2 Responses to “En Beretning om Blindhet – José Saramago”


  1. 1 Heidi juni 30, 2010, kl. 23:49

    Haha, du sier noe når det gjelder hvordan skrivemåten hans ville blitt mottatt i skolen. Men jeg liker den jeg òg. Og så synes jeg det er så deilig med pessimister.

    • 2 Julie juli 1, 2010, kl. 00:36

      Jess, det er godt med litt annet enn evige optimister hele tiden. 😉 Dessuten synes jeg det er fint når folk tør å eksperimentere med tradisjon, i dette tilfellet språklig tradisjon. Er ikke alt jeg liker like godt, men Saramago faller i smak.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 324,034 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: