Exphil og jeg.

Denne posten blir kanskje litt på sidelinjen, men det får gå. I disse dager tusler nemlig mange studenter rundt med klump i magen og nedbitte negler: Eksamensresultater blir kunngjort. Dette semesteret hadde jeg HIS1300 Nyere Verdenshistorie og Examen Philosophicum. Som nevnt i tidligere poster hadde jeg dårlig følelse på begge to, men jeg kom meg fint igjennom. Jeg fikk en B på Ex.phil, og jeg hadde selvstudiumsvarianten. For de som er ukjent med oppbyggingen av faget, så har det seg slik at ved begynnelsen av semesteret velger du om du vil ta selvstudiumsvarianten, eller om du vil følge seminarundervisningen. Følger du seminarene har du «klasseromsundervisning» to obligatoriske timer i uka – med mulighet for bittelitt fravær (husker ikke hvor mye?). I løpet av seminarene legges det krav til aktiv deltakelse via presentasjoner og diskusjoner. I tillegg er det vanlig å delta på forelesninger, som også er åpne for de på selvstudiumsvarianten. Eksamen for seminarvarianten er i form av en godkjent semesteroppgave og flervalgsprøve, samt godkjent obligatorisk aktivitet. I selvstudiumsvarianten vurderes studenten utifra en 4 timers skriftlig eksamen ved slutten av semesteret.

Her hadde jeg altså valget mellom å binde meg til en haug av obligatoriske greier, eller å pugge to pensumbøker, gå på de forelesningene jeg ville, og avslutte det hele med en skriftlig eksamen. Valget ble dermed lett for meg, jeg valgte selvstudium. Men det er nok også her problemene starter for mange studenter. Når det ikke finnes noen form for tvang er det lett å nedprioritere et fag, det må jeg ærlig innrømme. Det blir mer fokus på det obligatoriske, uansett hvordan man vrir og vender på det. Det hele endte altså med at jeg ikke gadd å gå på en eneste forelesning (VELDIG ulikt meg!), ikke minst fordi jeg hadde valget mellom å gå tidlig morgen eller sen kveld. Jeg begynte å lese pensum for fullt cirka tre uker før eksamen.

Du kan si jeg følte at jeg hadde vært litt dum og lettsindig etterhvert som eksamen nærmet seg… 😛 Noen dager før eksamen ble jeg jaget ut av leiligheten min fordi de drev og testet brannanlegget (fryktelig dumt at de på død og liv skal la brannalarmen ule i flere timer midt i eksamenssesongen, men men), og jeg oppdaget denne skatten på Akadamika Blindern:

Den anbefaler jeg varmt til alle studenter som tar exphil, enten du velger selvstudium eller seminar, her forklares hovedpunktene enkelt og greit. Jeg dukket uansett opp på eksamen med en følelse av at dette enten kom til å gå bra eller rett vest. Gikk som jeg nevnte ganske bra. Men det jeg egentlig hadde tenkt til å vise frem med denne posten var statistikken rundt selvstudiumsvarianten. Det gikk nemlig ikke bra for alle…


813 registrerte kandidater, og bare 241 bestod eksamen. Det er jo et relativt stort hopp. Bevis på at selvdisiplin er viktig. Det manglet jeg mye av dette semesteret, jeg var heldig med spørsmålene. Men jeg vet med meg selv at hvis jeg skulle velge mellom seminar og selvstudium igjen, hadde jeg fortsatt valgt selvstudium… Hva valgte du/skal du velge? Jeg er nysgjerrig på om noen føler at all den obligatoriske aktiviteten ved seminargruppene er verdt det? Den har i allefall lavere strykprosent!

Oppdatering: Etter mange spørsmål har jeg funnet frem ISBN til heftet jeg nevner over: 9788293041009. Det er ikke lenger i salg, fordi disse heftene oppdateres jevnlig til å passe pensum. De har sannsynligvis en egen hylle på din lokale studentbokhandel med hjelpemidler til exphil. På Blindern stod denne hylla i kjelleren, mellom kassa og utgangen mot Georg Sverdrups hus. Der står den ikke nødvendigvis lenger – men jeg er rimelig sikker på at de fortsatt har flere forskjellige type hefter.

Reklamer

23 Responses to “Exphil og jeg.”


 1. 1 bokelskerinnen juni 24, 2010, kl. 16:53

  Er det selvstudium kun på ex-phil eller på andre forelesninger også? Jeg har søkt allmenn litteraturvitenskap til høsten, men vet ikke om jeg kommer inn enda. Fjorårets poengsnitt var ganske høyt.

  • 2 Julie juni 24, 2010, kl. 17:04

   Exphil er det eneste faget jeg har vært borti som er 100% selvstudium. Men de fleste fag på 1000-nivå (dvs, det nivået en helst bør starte på) stiller relativt lave krav til obligatorisk aktivitet, det vil si å dukke opp på minst 3 av 5 dobbelttimer av seminarene i løpet av hele semesteret. Kommer også an på om det er et 10- eller 20-poengs fag. 🙂 Noen fag stiller krav om obligatorisk kvalifiseringsoppgave (for eksempel exfac), og dette blir vel også vanligere fra 2000-nivå og oppover.

   Lykke til med å komme inn! Jeg stod mellom historie og litteratur da jeg søkte. Bestemte meg til slutt for historie, men skal ta litteratur som støttegruppe fra høsten av. 🙂

 2. 4 Lena juni 24, 2010, kl. 17:02

  Jeg har selv tatt nordisk via selvstudium, og det funket fint! Men for de som ikke har selvdisiplin, vil jeg ikke anbefale dette. Må innrømme det ble en del skippertak på meg, men jeg kom meg igjennom – og det viktigste: Jeg lærte også:)

  • 5 Julie juni 24, 2010, kl. 17:08

   Det er aldri så ille at det ikke er godt for noe. 😉 Jeg trodde jeg hadde mer selvdisiplin enn det viste seg at jeg hadde før jeg innså at eksamen var farlig nær uten at jeg hadde åpnet bøkene. 😛

 3. 6 Heidi juni 24, 2010, kl. 19:14

  Jeg velger alltid selvstudiumsvarianter der det er mulig – jeg orker bare ikke seminarundervisning! – og det fungerer stort sett ganske greit for meg.

  Strykprosenten på statistikken der var forresten grulig høy. Jeg tok et emne i år som endte med en strykprosent på 24 %, og jeg synes dét var høyt!

  • 7 Julie juni 24, 2010, kl. 19:29

   Sånn er jeg også. Jeg er mest glad i forelesninger. Seminarundervisning føles som om jeg er tilbake i klasserommet på videregående igjen, og jeg savner ikke akkurat det. 😛 Det ender stort sett med at jeg kun deltar på den obligatoriske aktiviteten (pluss forelesninger så klart), med mindre det skjer noe utrolig spennende en frivillig dag…

   Når det gjelder strykprosenten, så ja. Den er skummelt høy. Jeg hørte rykter om at endel på seminarvarianten strøk også… Men betydelig mindre enn i selvstudiumsvarianten, så klart…

 4. 8 labben juni 24, 2010, kl. 19:55

  Jeg er helt motsatt, kan ikke fordra forelesninger, men elsker seminarer. Jeg liker å lese pensum selv, og så diskutere det med medstudenter. Ex. phil var så kjedelig, syns jeg, at jeg aldri hadde fått B hvis jeg ikke hadde tatt seminarmodellen. Jeg leste ikke en tredjedel av pensum i det faget en gang..

  På mitt studium har noen fag kun forelesninger og skoleeksamen, mens andre har seminarer i tillegg. På historie i Bergen (som jeg har tatt i et år nå), er det skoleeksamen på oversiktsfagene, og seminarer og oppgaver på de fleste av fordypningsfagene. Jeg hadde selv to skoleeksamener i år, den ene gikk veldig bra og den andre gikk rett vest.. Blir en konting til høsten, kan bli spennende å se hvordan det går, med masterfag i tillegg.

  • 9 Julie juni 24, 2010, kl. 21:20

   Det klarer du sikkert fint. 🙂

   Jeg synes det er interessant å diskutere, men jeg liker det dårlig når det blir for regissert av spesielle seminarledere. I det ene faget mitt hadde jeg en seminarleder som plukket navn fra deltakerlista istedenfor å plukke de som hadde noe å si. Det vil si at hun ignorerte de som rakte opp hånda/prøvde å ta ordet, til fordel for de som ikke hadde noe nyttig å legge til. Jeg synes ikke det oppfordrer til en god diskusjon – det blir heller pinlig for de som ikke har noe å tilføye.

 5. 10 Oda juni 24, 2010, kl. 20:24

  Jeg valgte også selvstudiumsvarianten på ex.phil. Var med på seminargrupper de første ukene, og så at det ikke var noe for meg. Syntes ikke at jeg fikk særlig mye ut av det. Merkelige seminarledere, og mye tullete diskusjoner som endte i ingenting, ellers kjedelig tavleundervisning.

  Jeg skulle gjerne ha hatt mer diskusjon rundt stoffet i ex.phil – synes egentlig temaene er ganske interessante, men da må man diskutere med folk som også synes det er interessant, og som ikke bare er der for å få en ståkarakter i faget. Så da ble det til at jeg leste på egenhånd i stedet.

  • 11 Julie juni 24, 2010, kl. 21:22

   Helt enig i at for at diskusjonen skal bli interessant, må de som diskuterer være interessert i det. Ellers blir det litt for dumt.

 6. 12 Mamma'n juni 25, 2010, kl. 10:38

  Så bra det gikk fint:) Du var nok ikke helt sikker på resultatet, men jeg regnet med at dette kom du til å greie bra. Klem

  • 13 Julie juni 25, 2010, kl. 11:44

   Exphil var den av de to jeg var minst bekymret for etter at jeg så oppgaven. Det var verre med nyere verdenshistorie, der var jeg relativt klar for å måtte ta om igjen. Men det gikk greit der også, endte på en C…

 7. 14 Madalina Stoica desember 1, 2010, kl. 02:13

  Hvilke tema fikk du til ex.phil eksamen?! 🙂

  • 15 Julie desember 1, 2010, kl. 11:00

   Hei hei! Limer inn oppgaveteksten.

   Del I: Filosofi- og vitenskapshistorie

   Enten:

   Kvinnesyn
   Drøft likheter og forskjeller mellom Platons syn på likestilling mellom menn og kvinner i Staten og Simone de Beauvoirs syn på kvinnens frigjøring i Det annet kjønn. Få frem argumentene de legger til grunn.

   Eller:

   Sjelslære og etikk
   Redegjør for Aristoteles’ syn på sjelen, og spesielt menneskesjelen. Forklar deretter hvilken betydning hans syn på menneskesjelen har for hans etikk.

   Del II: Etikk

   Enten:

   Rett og galt
   I begynnelsen av teksten «Rett og galt» sier Fried:
   Hva er grunnlaget for å godta uavhengige moralske kategorier som konkurrerer med kategorien om det gode? spør konsekvensialistene. Det er tilstander i verden, innbefattet sinnstilstander, som vi er opptatt av, velger, og derved verdsetter. Derfor må tilstander i verden fullstendig fastsette moralens innhold.
   Redegjør for Frieds kritikk av den konsekvensialistiske måten å bestemme det riktige (det rette) på, og få frem hans eget grunnlag for å godta en kategori om det riktige (rette) som er uavhengig av det gode.

   Eller:

   Abort
   Drøft Singers og Hursthouses standpunkter i abortdebatten. Få frem argumentene de legger til grunn.

   (Jeg skrev om kvinnesyn i del en og abort i del to.)

   Om du vil se flere eksempler på eksamensoppgaver, er det en oversikt på UiO sine sider her: http://www.uio.no/studier/emner/hf/ifikk/EXPHIL03/tidligere-eksamensoppgaver/

 8. 16 Eshal november 11, 2011, kl. 23:04

  Hei!

  Nå er det en stund siden du postet dette, men fant det tilfeldig på google. Gratulerer med en super karakter på eksamen 🙂
  Nå skal jeg ha Exphil, selvstudiumseksamen den 6. desember. Jeg er ikke no fan av denne varianten, men siden seminarvarianten var fulltegnet måtte jeg velge dette. Som jusstudent er det et haug av pensumbøker som må leses gjennom, og da har jeg selvsagt klart å nedprioritere exphil veldig. Har ikke kommet no lengre enn til det andre kapittelet i den første boka og tiden renner ut fra meg. Etter å ha sett all den strykprosenten merker jeg at jeg er så utrolig nervøs! Er ikke no spesiell puggemenneske heller =/ Har du noen gode tips til meg? Om hvordan jeg kan bestå eksamen nå som jeg ikke har så lang tid til den?

  • 17 Julie november 12, 2011, kl. 00:45

   Hei du! 🙂

   Takk for det. Jeg ser du er i samme situasjon som jeg var, med andre ord. 😛 Som du vil ha fått med deg allerede, er det to deler på eksamen, altså ei bok til hver del. Først og fremst bør du lese begge bøkene en gang, dessverre… Men det som gjorde hele forskjellen for meg var det heftet jeg kjøpte på Akademika. Om du ikke har skaffet deg det enda, så kan jeg ikke få anbefalt det nok! Den tar for seg hovedpoengene i hver tekst, så om du ikke husker alt etter å ha skumlest gjennom bøkene (eller ikke skjønte helt hva den handlet om), finner du det igjen i heftet. Det finnes forøvrig flere forskjellige varianter av slike hefter, men jeg kan bare gå god for det jeg brukte.

   Ellers synes jeg det er nyttig å se på de tidligere gitte oppgavene, slik at jeg vet sånn ca hva slags type oppgaver jeg kan vente meg. Lykke til! 🙂

 9. 18 J.m. november 15, 2012, kl. 11:39

  Hei, nå er jeg litt sen, men har du eankoden på den boka du nevner? Den kommer ikke opp i nettsystemet til Akademika. 🙂

  • 19 Julie november 15, 2012, kl. 12:16

   Hei!
   Jeg har dessverre ikke denne boka i hende akkurat nå, nærmer oss 3 år siden jeg hadde bruk for den, så jeg har lagt den et eller annet lurt sted i en eller annen eske. Men det er ikke nødvendigvis overraskende at akkurat denne ikke er tilgjengelig, da de gjerne oppdateres ganske ofte. Den kan dermed både se ut og hete noe helt annet. Jeg fant den ikke på nettet den gangen, men fysisk i hylla til Akademika, så om du har mulighet, foreslår jeg at du går dit og ser. 🙂 Om ikke det er mulig, ser jeg at de har diverse andre exphil hefter i nettbutikken til Akademika, så du kan prøve en av dem isteden. 🙂

   Skal se om jeg har tid til å lete litt etter heftet senere!

 10. 20 Kristin Henriksen april 28, 2014, kl. 20:28

  To år senere håper jeg fortsatt det er noe aktivitet her inne!
  Først: Hei!
  Jeg skal ta selvstudiums eksamen om bare en uke og er veldig nyskjerrig på
  1. skal man velge en oppgave fra hver del, en fra Etikk og en fra Filosofi og vitenskapshistorie?
  2. Hvor mye bør man skrive på hver, er det noe minimum og maks antall ord/sider?

  Kristin 🙂

  • 21 Julie april 28, 2014, kl. 20:56

   Hehe – denne posten er alltid populær rundt eksamenstider. 🙂

   Jeg må ta utgangspunkt i hvordan det var da jeg tok den, det er mulig det har skjedd endringer siden da, men:

   1) Ja, du får to alternativer i hver del, men skal bare svare på en i hver del. Dette står uansett tydelig i oppgaveteksten, så sjekk dette når du får den utlevert.

   2) Jeg husker ikke helt 100% sikkert, men jeg tror ikke det er noe uttalt krav om lengde. Dersom det finnes et slikt krav, oppgis det i oppgaveteksten. Se gjerne eksempler på tidligere oppgavetekster ved UiO her: http://www.uio.no/studier/emner/hf/ifikk/EXPHIL03/tidligere-eksamensoppgaver/

   Jeg vet ikke om du har erfaring med andre emner på dette nivået, men det generelle tipset er vel å holde deg til poenget, men skrive til du er ferdig. Mantraet er å lese oppgaveteksten nøye, og svare på den. En kort og poengtert besvarelse som svarer konkret på akkurat det oppgaven er på jakt etter, er bedre enn en lang besvarelse med mange avsporinger, men som ikke er et spesielt godt svar på det oppgaven ber om.

   Ansvarlig underviser vil mest sannsynlig stikke innom i løpet av eksamnen for å sjekke om det er noen spørsmål (som går på det tekniske ved oppgaven; forståelse av hva det er du skal gjøre osv). Så hvis du er litt lost i begynnelsen er det stor sjanse for at det går fint allikevel!

   Lykke til! 🙂

 11. 22 Dragen mai 21, 2014, kl. 23:59

  Hei, lurte på hvor lang tid det tok for deg å få resultatene?
  Er ikke sensurfristen på 3 uker? Ser ut som det tok 1 måned++.

  • 23 Julie mai 22, 2014, kl. 09:16

   Det husker jeg dessverre ikke. Begynner å bli en stund siden nå, med mange andre sensurfrister i mellom. 🙂 Men det kan godt være at sensur blir forsinket litt, av forskjellige grunner, så det ville ikke overraske meg voldsomt om det var tilfellet. Det får man vel vanligvis beskjed om isåfall.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 324,034 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: