Kjøter – Lene Solhaug

Sjanger: Krim
Leseniv
å: Unge voksne
Originalspråk: Norsk
Forlag: Panthera Publishing
ISBN: 9788299819312
Sider: 247

Steffen Eriksen kjeder seg i kassa på Rema 1000. Når onkelen hans, Lennart, tilbyr han en jobb i politiet nøler han ikke med å takke ja. Det skal ikke ta lang tid før ei utsultet jente blir funnet død og lenket til veggen i et forlatt hus. Mye tyder på at hun har blitt holdt som kjæledyr, og Bergenspolitiet innser snart at de står ovenfor en livsfarlig drapsmann som ikke skyr noen midler. Dette er Lene Solhaugs debutroman.

Denne boka har jeg lest og anmeldt på forespørsel fra forlaget, Panthera Publishing.

Hun la ikke merke til at det lå noen under sengen. Det var like før hun gled inn i søvnens rike, at hun med ett ble oppmerksom på en lyd. Det var ingen unaturlig lyd, hadde det ikke vært for at hun bodde alene. Lyden av noen som gikk på parkettgulvet. Med sko. Hun stivnet og rullet over på ryggen. Lyden stoppet. Engstelig åpnet hun øynene. Mørket var altoppslukkende. Hun kunne ikke se noen ting. Etter litt fomling fant hun bryteren på nattbordslampen. ‘Oh my god…’ var alt hun rakk å utbryte før han grep tak rundt munnen hennes.

Utdraget er hentet fra den første siden. En skikkelig pangstart med andre ord, og det blir mer brutalt. Sånt setter jeg pris på i en kriminalroman. Det er nemlig ikke så alt for ofte jeg er i humør til å lese krim, og når jeg først begir meg inn i sjangeren, liker jeg at det er grotesk og direkte. Jeg vil skremmes av psykopatiske massemordere og grusomme beskrivelser, og jeg vil trekke for gardinene og bekymre meg for at noen skal gripe tak i beina mine fra for eksempel under senga. Rynket du litt på nesa nå? Jeg bare er sånn. Derfor passer det meg fint når man dras rett inn i noe, og jeg ble optimistisk allerede på første side.

Solhaug er flink. Ja, det hørtes kanskje banalt ut, men 19-åringens debut vitner om et klart fortellertalent. Språklig beveger hun pennen (tastaturet er det kanskje i dag) elegant, og ingenting blir falskt eller påtatt. Dialogene foregår på klingende bergensk, med noen innslag av engelsk på grunn av Steffens romkamerat og kollega, Jerry, som er britisk innflytter. Noen trykkfeil har sneket seg gjennom korrekturlesingen, og jeg klarer ikke å unngå å henge meg opp i ting som for eksempel at forfatteren bruker titlene mrs/mr (men frøken fremfor miss), istedenfor herr/fru – selv når det ikke er Jerry som fører ordet. Enkelte steder kunne språket også hatt godt av å ha vært litt mer spennende. For eksempel innledes kapittel 18 med tre setninger som begynner med «Det var», og den påfølgende er en leddsetning med to tidlige «det»-er.

Ja, jeg pirker. Dette er egentlig bagateller i det store bildet, for historien i seg selv er slett ikke verst. Jeg synes vel kanskje den tapte seg bittelitt etter det jeg synes var en fantastisk innledning. Etterhvert som karakterer ble introdusert, og den psykologiske profilen ble lagt frem og finpusset, ble det ganske klart for meg hva og hvem det dreide seg om. De helt store overraskelsene lar i grunn vente på seg helt til vi nærmer oss slutten. Da blir det rimelig nervepirrende, og avslutningen er på høyde med den fine begynnelsen for min del.

Både språk og beskrivelser passer målgruppen (18-25) midt i blinken. Det gjør vel også matvanene til Steffen og Jerry. På noe sånt som annenhver side beskrives maten de inntar, og det er ikke videre sunt heller. Sjokomelk, melkesjokolade, hamburgere, pizza, muffins, hveteboller, spaghetti a la capri, loff med nugatti osv. Er i grunn akkurat som å lese om kjæresten min sitt matbehov. Han er riktignok litt sunnere. Gutter… Men poenget er uansett at dette er en sterk debut fra ei ung jente med et åpenbart talent. Og for et cover!

En svart pickup stod parkert like nedi gaten, på andre siden av veien. Vinduene var sotede, så han kunne ikke se hvem som satt inni. Steffen hadde tatt av seg linsene, så han hadde problemer med å se nummerplatene. Hvis han bare kunne finne kikkerten… Han snudde seg og rotet i nærmeste skuff, men kikkerten var ikke å se. Det var heller ikke den svarte bilen, da han kikket ut vinduet på nytt.

Om du ønsker å lese boka, er den forøvrig lettest å få tak i på forlagets hjemmeside.

Reklamer

8 Responses to “Kjøter – Lene Solhaug”


 1. 1 labben juni 10, 2010, kl. 18:51

  Jeg kjøpte faktisk after eight fordi jeg fikk så lyst på etter at de snakket om det i boken. Voldsomt med matsnakk. Har kun lest 50 sider, men virker lovende. Desverre plager alle trykkleifene meg også, og det at noe av bergensken ikke er konsistent, og noe er bare rart. Hvem i bergen sier «skjøl»? Pluss at hun varierer mellom «er» og «e» i dialogen, pluss litt annet småplukk. Men historien virker spennende, så utenom pirket liker jeg den så langt.

  • 2 Julie juni 10, 2010, kl. 18:55

   Jeg snakker bergensk svært dårlig, så slike feil har jeg ikke sjanse til å legge merke til. Hihi. 😀 Men jeg kan nok tenke meg at endel småplukk går igjen der også. Er kanskje endel som burde ha blitt luket ut i språkvasken.

   Og når det gjelder matsnakket: Ja. Det er nok ingen overdrivelse når jeg skriver at diverse matvarer blir nevnt på annenhver side. Snakkes muligens mer om mat og matvaner enn selve saken. Men jeg synes ikke det er noe voldsomt problem. Bare litt… uvant. 🙂

 2. 3 labben juni 10, 2010, kl. 19:08

  Jeg likte spesielt godt nugatti mot sjokade debatten, for den kjente jeg meg igjen i. Jeg elsket nugatti da jeg var mindre, men mamma skulle absolutt ha sjokade.

  Det jeg liker best med boken så langt tror jeg er at den har en humoristisk tone, selv om det er brutal krim. Men nå må jeg ikke skrive for mye her kanskje, skal jo skrive anmeldelse selv etter hvert..

  • 4 Julie juni 10, 2010, kl. 19:15

   Ja, det er jeg enig i. Det er en slags avslappet, kameratslig tone, spesielt mellom Steffen og Jerry. Virker ikke påtatt. Forfatteren skryter liksom ikke på seg store ord og pretensiøse dialogsekvenser – hun holder det naturlig og jordnært. Da jeg leste «i dypet av en ruin» satt jeg i blant igjen med følelsen av at forfatteren med hensikt prøvde å skvise inn store ord for å vise at hun kan. Da blir det litt anstrengt. Gleder meg til å lese hva du synes om den/dem 🙂

 3. 5 bokelskerinnen juni 15, 2010, kl. 00:43

  Det er vsst flere som har bitt seg merke i matbeskrivelsene 😉 Har lest en annen blogger som også sa noe om det.

  Vet du foressten om det er noe bug ift å få lagt inn bloggen din på blogglister? Jeg forsøker å legge den til på blogglisten jeg har på siden min, men av en eller annen merkelig grunn vil den ikke legge seg inn 😦

  • 6 Julie juni 15, 2010, kl. 11:55

   Vet du, det aner jeg ikke. Jeg hadde ikke noe problem da jeg la til min blogg til blogglisten.no, men det er jo en stund siden. Tror i grunn ikke at det har generert noe særlig trafikk uansett, det er lite fokus på bøker blant de som kjemper seg oppover topplista. 😛

 4. 7 Marielle juni 17, 2010, kl. 00:33

  Må leses skjønner jeg 😀


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 321,131 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: