Den Siste Magiker – Sigbjørn Mostue

Sjanger: Fantasy
Målgruppe: 9-17 år
Originalspråk: Norsk
Forlag: Cappelen Damm
ISBN:9788202308315
Sider: 288

Denne anmeldelsen er en del av Cappelen Damms bokbloggturné. Dette går ut på at Cappelen Damm sender aktuelle bøker til diverse bokbloggere rundt om i landet, og vi skriver om dem på en gitt dato. Denne gangen er det jeg som drar igang turneen, og i morgen er det Dokketrollet som skal si sitt.

En uskyldig guttestrek får store konsekvenser for Simen Clausen. Når han og kameratene knuser vinduet hos den lokale, gamle særingen forandres livet hans for alltid. Den gamle særingen er nemlig en magiker. Ikke nok med det, han er den siste magiker, og nå trenger han en lærling. Valget faller på Simen. Dette er første bok i en trilogi fra forfatteren bak populære Alvetegnet.

Etter forrige turné, der jeg anmeldte Merket av PC og Kristin Cast, ble jeg litt skeptisk til språket i bøkene rettet mot denne målgruppen. Som jeg påpekte i anmeldelsen av Merket var språket inngående flatt, unyansert og fryktelig fjortis. Det var altså med spenning jeg bladde opp i denne boka. Jeg kan lykkelig meddele at denne boken mestrer «ungdomsspråket» meget godt! Selv har jeg mye, mye lettere for å kjenne meg igjen i «du er så teit, ass, kom igjen, ‘a!» fremfor «hallo, seriøst liksom…» Språket funker godt! Dette er verken påtatt eller falskt.

Mulig jeg er partisk og at jeg er vant til et sånt språk fordi jeg er fra der jeg er? Handlingen er i hovedsak satt til Kløfta, og som den Jessheim-jenta jeg opprinnelig er kjenner jeg igjen både kinoen på Jessheim og Ullensaker kirke. Sånt faller jeg litt for i bøker, når jeg kjenner igjen stedene (Jo Nesbø skildrer for eksempel Oslo i bøkene sine). Jeg smilte av hele ideen om at verdens siste magiker oppholdt seg på Kløfta, men hvorfor ikke?! Det er egentlig ingen grunn til at han ikke skulle oppholde seg der, selv om Simen Clausen også har litt problemer med å forstå akkurat det mens han raser bortover Gjerdrumsveien på sykkelen sin.

Boka har alt i alt godt spenningsdriv. Jeg opplevde at det trakk bittelitt ut her og der, men for meg overskygger ikke dette helhetsinntrykket. Akkurat dette med trollmenn og magikerlærlinger har litt å leve opp til (Harry Potter satt kanskje standarden bittelitt for min generasjon?), og det kreves av forfatteren at h*n klarer å skildre noe nytt. Det synes jeg Mostue klarer fin-fint. Her fikk jeg ikke i det hele tatt flashbacks til Harry Potter, forfatteren har klart å gjøre scenarioet til noe helt eget. Jeg liker at magikere synger formlene, og at de derfor bør ha en nogenlunde okay sangstemme for å unngå katastrofer. Jeg liker også hvordan tiden kan manipuleres, og hvordan det er mulig å gå gjennom vegger, så lenge man ikke nyser. Jeg liker at det finnes skumle og utrivelige skikkelser i kjelleren under huset til magikeren, og at det er mer ved den gamle magikeren enn han er villig til å innrømme for sin lærling.

Jeg har vært litt på jakt etter bøker det nytter å anbefale til mine yngre brødre – som overhodet ikke leser annet enn chatbokser og til nød wikipedia – og her tror jeg jeg har funnet noe som kan funke. Ikke bare er dette en bok med godt språk og jevnt over godt spenningsdriv, men her kan selv den mest uinteresserte sjel bli nysgjerrig på gamle filosofer og vitenskapsmenn. Visste du forresten at Goethe var magiker? Ikke det? Da er det bare å lese boka, og bli nysgjerrig på bok nummer to. Dette er nemlig en skikkelig cliff-hanger. Norske forfattere har definitivt mer å by på enn krim og personlige kamper over flere bind.

Advertisements

17 Responses to “Den Siste Magiker – Sigbjørn Mostue”


 1. 1 ellikken mai 18, 2010, kl. 12:28

  Så bra! Dette høres ut som en bok jeg skal overtale guttungen min til å ønske seg 🙂

  Magiker fra Kløfta…? Hø hø!

  • 2 Julie mai 18, 2010, kl. 14:42

   Dette er absolutt en bok jeg kan anbefale videre til gutter (og jenter) på den alderen. Jeg er jo ikke akkurat i målgruppa, men jeg koste meg jeg også. 😛 Gjenstår å se om resten av bloggerne i denne turneen har samme gode opplevelse med boka. 🙂

   Jess, av alle steder i verden, slo den siste magikeren seg ned på Kløfta. Storslagent! 🙂

 2. 3 Lena mai 18, 2010, kl. 18:41

  Denne høres morsom ut:)

  • 4 Julie mai 18, 2010, kl. 19:39

   Ja, jeg synes den var veldig alright. Det blir vel til at jeg må ta en titt på resten av trilogien når den tid kommer, gitt. 🙂

 3. 5 Karianne juni 13, 2010, kl. 13:34

  Spennende bok med en morsom vri 🙂 Jeg likte denne veldig godt og kommer nok til å lese resten av bøkene når de kommer ut.

 4. 7 Rebeckha november 7, 2010, kl. 18:35

  Denne boka er kjempe bra. denne vil jeg anbefale sterkt

 5. 8 jonas januar 11, 2011, kl. 10:19

  jeg syntes den var ganske dårli og den sluttet allt for brått

 6. 10 Rune januar 11, 2011, kl. 19:47

  Jeg har nettopp lest ut den siste magiker, og det er en fantastisk bra bok! Den er spennende, litt skummel og så bra fortalt at du skulle tro du var midt i Harry Potter eller Ringenes herre.

  Anbefales. 6/6 stjerner.

 7. 12 Belinda mars 6, 2011, kl. 01:05

  Elsker boka. Er nesten ferdig med den, og kan ikke vente med neste. Anbefalses for folk som elsker ting uten om det vanlige. «Thumbs up for S.M»

 8. 14 Katelli mars 8, 2011, kl. 21:36

  Nettopp lest den ut og den var KJEMPE bra spør du meg! 😀
  Vet du tilfeldigvis når den andre kommer ut??

 9. 17 Audi mars 28, 2011, kl. 19:48

  verdi god bok!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 284,686 hits

Instagram

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: