Merket – PC og Kristin Cast

Sjanger: Fantasy
Lesenivå: 13-20 år
Originalspråk: Engelsk (-tittel: Marked)
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 978-82-02-31860-4
Sider:
336

Denne anmeldelsen er en del av Cappelen Damms bokbloggturné. Dette går ut på at Cappelen Damm sender aktuelle bøker til diverse bokbloggere rundt om i landet, og vi skriver om dem på en gitt dato. I går var det Asdri som sa sin mening, og i morgen skal Silje si sitt. Men i dag er det altså min tur.

16 år gamle Zoey blir merket av Sporeren. Dette er slutten på hennes gamle liv, og hun må forlate skolen, vennene, nesten-eks-kjæresten og familien til fordel for privatskolen House of Night, en skole for vampyrer. Dermed trenger hun ikke lenger å bekymre seg for morgendagens matteprøve. Ulempen er at hvis hun stryker i de nye fagene, dør hun.

Merket er den første boken i serien House of Night. Foreløpig har bare to av bøkene blitt oversatt til norsk (Merket og Bedratt). Bøkene er skrevet av mor (P.C) og datter (Kristin) Cast, begge prisbelønnet for sine individuelle arbeider. House of Night-serien har ligget på the New York Times Bestseller List i 63 uker, og har solgt millioner av kopier på engelsk.

Jeg har styrt helt unna denne nye vampyrtrenden. Ikke bare i bøkenes verden, men også filmatiseringer og TV-serier. Den har aldri fenget, jeg liker det best når vampyrene er the bad guys, ikke romantiske og vakre med sjel og følelser og det hele. Men da jeg fikk tilbud om å lese Merket, hoppet jeg i det med hodet først. Hva er altså konklusjonen etter å ha lest min aller første bok som dette?

Jeg faller litt utenfor målgruppen. Det merket jeg. Det første jeg bet meg merke i var språket. Det er så inngående fjortis, flatt og unyansert at det tok meg omtrent 100 sider å bli vant til det. Jeg vet ikke om dette har med oversettelsen å gjøre eller ei, men her er «hallo! Særlig, liksom» smurt utover stort sett hver eneste side. Det slo meg også at det er ganske vulgært (eks: «ditt skitne fittetryne!»), men det tror jeg egentlig treffer målgruppa der det skal.

Det smøres tykt på med amerikanske stereotyper (cheerleader-bimboen, den hjernedøde fotballspilleren, den superkristne stefaren osv). Forfatterne vifter også en belærende finger mot leseren ved flere tilfeller (oralsex, dop og jenteklining=ukult), og dette klarer jeg ikke bestemme meg for om jeg skal overse eller irritere meg over. Jeg liker lite å bli belært, enten jeg er enig eller uenig.

Med dette sagt, må jeg si at etter de første rundt 100 sidene kom jeg inn i det (men skal man virkelig gidde å lese så lenge før man kommer inn i den? Og betyr det at boka blir bedre, eller at forventningene mine forsvinner?). Da tok historien seg voldsomt opp (selv om den flatet litt ut igjen mot slutten), og jeg ble nysgjerrig på hva som skulle skje. Joda, den er forutsigbar. Og jeg har lest noe lignende før – Harry Potter: Hovedpersonen er ei ung jente som får et merke i pannen, og hun blir overraskende nok sendt til en vampyrskole der det viser seg at hun er spesiell og må kjempe mot mørke krefter. Det er til og med en Malfang her, i form av en jente.

Men dette trenger ikke nødvendigvis bety at historien ikke funker. Tross klisjeer, unyansert språk og statiske stereotypier: dagens trender beviser at det er dette som er greia nå om dagen. Her har du tenåringsproblemer – som jo gjerne føles som liv og død fra før av – kombinert med hedenske religiøse ritualer og vampyrer. Du har kjærlighetsproblemer, bad hair days, problematiske vennskap og vanskelige skoleoppgaver, pluss det overnaturlige… Konklusjon? Denne kan jeg nok finne på å anbefale til en yngre bokelsker, men bare fordi dette er så fryktelig trendy om dagen.

Jeg er ikke overbevist om at dette er sjangeren for meg. Men selv om jeg har hatt null interesse for fenomenet frem til nå, må jeg innrømme at det er en liten del av meg som er aldri så lite nysgjerrig på hva som skjer i den neste boka…

Reklamer

10 Responses to “Merket – PC og Kristin Cast”


 1. 1 mbfjord april 27, 2010, kl. 23:36

  Jeg har heller ikke skjønt denne vampyrtrenden og har ikke fått med meg verken TV-seriene eller bøkene. Men når jeg leser det du skriver så tror jeg kanskje det er noe jeg kunne ha likt, eller i alle fall ha blitt underholdt av, i tenårene.

 2. 3 ellikken april 28, 2010, kl. 21:10

  Hei sann! Jeg overtar stafettpinnen i morgen, og siden boken er fortært og anmeldelsen er skrevet tok jeg turen innom deg også. Skvatt litt, for vi har skrevet om mye av det samme. Artig!

  Og enig med deg, vampyrer skal helst være slemme… 😉

 3. 5 Ladybug mai 3, 2010, kl. 20:20

  Fin anmeldelse!

  Dette er absolutt ikke den serien jeg ville anbefalt til noen som har lyst til å prøve seg på vampyrsjangeren(siden du nevnte at det var din første) 🙂 Har lest de fire første bøkene, eller lyttet til de rettere sagt, språket er like tilgjort ungdommelig på engelsk. Man får lyst til å rive av seg håret når Zoey sier «Blessed be» for 56666 gang. Lurer på hva det egentlig er som får meg til å fortsette.

  Glad jeg har lest de på engelsk, kan ikke huske at språket er fullt så stygt på engelsk. Jeg er ikke akkurat den som tar meg nær av banning men..

  Belæring i bøker er ganske så irriterende, spesielt når det blir så åpenlyst som her.

  • 6 Julie mai 3, 2010, kl. 21:35

   Hei du!

   Regnet med at det fantes bedre representanter for vampyrsjangeren enn dette, jeg har ikke blitt helt skremt bort. 😉

   Dette med belæringen synes jeg blir slitsomt. I tillegg er det en ganske irriterende dobbeltmoral som sniker seg inn i bildet. Dette ble tatt opp mer i i allefall et par andre anmeldelser i samme turné. Selv om forfatterne for eksempel konstant prøver å snakke om hvor kult det er å være homofil (men hvor ukult seksuell eksperimentering er!), blir det så påtatt at det faktisk virker fordomsfullt.

   Språket er, som jeg nevner, også et problem for meg. Falskt og flatt. Akkurat dette med banningen plager meg ikke (er jo ikke akkurat så rent lite banning blant tenåringer), selv om det slår meg som vulgært allikevel… 🙂

 4. 7 line aune august 10, 2010, kl. 22:22

  hei det er en fin bok

 5. 9 marlene mai 6, 2012, kl. 16:26

  Jeg bare elsker bøkene! Da jeg fikk den første så var jeg litt skeptisk fordi jeg er ikke så glad i vampyrer men etter vert så leste jeg ferdig de neste bøkene og nu går jeg rundt og maser på bok 9. Glede meg til den og vis det er neste etter det (:


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 319,121 hits

Instagram

New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon. #bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: